Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Szent István szelleme máig fényesen ragyog Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2016. augusztus 21.
ImageAugusztus 20-án szép székesfehérvári hagyomány, hogy államalapító királyunk előtti tiszteletadásra kerül sor a Nemzeti Emlékhelyen.

 

Szent István szarkofágjánál dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet, a Szent Imre hercegnek írt intelmekből idézve. A mai magyarokhoz fordulva államalapítónk szellemiségének továbbvitelét kérte, hogy legyen erőnk és tehetségünk megbirkózni a jövő problémáival, és hitünk a sikerünkben. A résztvevők a Fehérvári királyok menetéhez csatlakozva közösen sétáltak át a Szent István térre, Székesfehérvár Önkormányzatának ünnepi közgyűlésére. 



A Székesfehérvári Királyi Napok idén is rengeteg tartalmas programmal, világi és szakrális események sorával tölti meg a város közösségeinek életét. Augusztus 20-án, Szent István ünnepén államalapító királyunkról és Székesfehérvár több mint ezeréves múltjáról, történelmi fővárosként betöltött szerepéről emlékeztek meg.

A Nemzeti Emlékhelyen a Corpus Rézfúvós Kvintett előadásával kezdődött a tiszteletadás. Szent István szarkofágjánál dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet, megidézve államalapító királyunkat, aki maga magáról így ír fiának az Intelemiben: „nem tapasztaltad a hadjáratok fáradalmait s a különféle népek támadásait, melyekben én szinte egész életemet lemorzsoltam.” .. Szerencsére korunk ekkora áldozatokat már ritkán követel a haza gyermekeitől, de mindig lebegjen a szemünk előtt az, hogy nemzetünknek minden egyéb előtt fontosnak kell lennie a számunkra! … Már ha méltók akarunk lenni azon eleinkhez, akik értünk, messzi utódjaikért hoztak hatalmas áldozatokat. Az ő hosszú soruk pedig államalapító szent királyunkkal kezdődött, és folytatódott azokkal a tíz-és százezrekkel, akik korok háborúin, forradalmain át védték családjukat, földjüket, nyelvüket, hitüket, szabadságukat és a magyar népet. Folytatódott Hunyadin, Zrínyin, Rákóczin, Kossuthon, a Don-kanyar névtelenjein, ’56 hősein át napjainkig.” – kezdte ünnepi beszédét dr. Molnár Krisztián, kiemelve, hogy a nemzet forró szeretetében Szent István király az elsők közt az első, akit példának tekinthetünk, és akit követhetünk napjainkban is.

„Most jön el majd az ideje annak, hogy megüzenjük az Európát idegen, az erőszaktól sem visszariadó kultúrát és hitet valló milliókkal betelepíteni szándékozó bürokratáknak, hogy a magyarok nem ezt tanulták államalapító királyuktól! Nem ezt tanulták a nemzeti és kulturális önállóságért, szabadságért küzdő többi, megelőző nemzedéktől sem!” – hangsúlyozta a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, emlékeztetve a jelenlévőket arra, hogy Európában elsőként a magyar emberek mondhatnak véleményt a brüsszeli bevándorláspolitikáról. „Október 2-án a népszavazáson mindenki leadhatja a voksát. Ha pedig megvédhetjük határainkat, kultúránkat és hitünket, minden erőnket arra fordíthatjuk majd, hogy sürgetőbb gondjainkkal foglalkozzunk. Isten segítsen minket, hogy legyen erőnk és tehetségünk megbirkózni a jövő problémáival, és hitünk a sikerünkben! Ha így lesz, Szent István szellemének fénye mindörökké fényesen ragyog majd!”

A tiszteletadáson részt vett Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Dr. Simon László kormánymegbízott, Spányi Antal megyés püspök, L. Simon László országgyűlési képviselő, valamint dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. Jelen voltak továbbá Fejér megye és Székesfehérvár tisztségviselői, országgyűlési és önkormányzati képviselői, a történelmi egyházak képviselői, a fegyveres, rendvédelmi és igazságügyi szervek vezetői, valamint számos vendég.

A jelenlévők virágot helyeztek el Szent István szarkofágjánál, majd közösen sétáltak az Országalmához, hogy csatlakozzanak a Fehérvári királyok menetéhez.

A Koronás Parktól indult az ünnepi felvonulás, az Árpád-házi királyi családok tagjait megformáló közel ötméteres óriásbábokat hagyományőrző csoportok, zenészek és a városunkba érkezett határon túli néptáncegyüttesek kísérték. A Fő utcán végigvonuló menetet sokan megcsodálták, sőt csatlakoztak is az ünneplőkhöz, hogy a Városház téren és a Kossuth utcán át közösen érkezzenek meg a Szent István térre, Székesfehérvár városának ünnepi közgyűlésére.
 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >