Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Konferencia a hatékony matematika-, fizika- és informatikaoktatásért Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2016. augusztus 23.
ImageA Városházán kezdődött a Matematikát, Fizikát és Informatikát Oktatók XL. Országos Konferenciája. A nyitóünnepségen Mészáros Attila alpolgármester, Dr. habil. Györök György, az Óbudai Egyetem dékánja, Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár és Dr. Kispéter József, a MAFIOK örökös elnöke köszöntötte a résztvevőket. A szimpózium augusztus 24-ig tart, a hétfői plenáris előadásokat kedden szekcióülések és kerekasztal-beszélgetések követik.

 


Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara augusztus 22-24. között rendezi meg Székesfehérváron a Matematikát, Fizikát és Informatikát Oktatók XL. Országos Konferenciáját. A rendezvény elsődleges célja a hatékony oktatás elősegítése tudományos előadásokkal, poszterbemutatókkal és személyes tapasztalatcserével. A szimpózium lehetőséget ad arra is, hogy a résztvevők új kapcsolatokat építhessenek a környező országok magyar ajkú oktatóival, valamint PhD-hallgatókat is bevonnak a tanácskozásba. A főbb témakörök között szerepelnek például a korszerű tanítás új útjai, az oktatási potenciál kihasználása, módszertani problémák, továbbá a duális képzés tapasztalatainak megosztása.  A nyitó ünnepséget és az első nap plenáris előadásait a Városházán tartották hétfőn.

Mészáros Attila alpolgármester kifejezte, hogy a MAFIOK konferencia öröm és megtiszteltetés a város számára: „Székesfehérvár életében fontos az Alba Regia Műszaki Karon folyó képzés: a hatékonyságot igazolja az is, hogy a hallgatói létszám idén több tíz százalékponttal emelkedett. Ez a lokálpatriotizmusnak, valamint a szellemi és szakmai munkának köszönhető, ami a műszaki oktatást fémjelzi. A matematika-, fizika- és informatikatanárok szerepe jelentős, ezért is öröm, hogy a középfokú oktatás pedagógusai jelen lehetnek a szimpóziumon.” – Mészáros Attila hangsúlyozta a pedagógusok fiatalokra gyakorolt ösztönző szerepét azoknak az igényeknek az ismeretében, amelyek a város iparában és gazdaságában vannak jelen. Mint mondta, a konferencia jelentősége az ipar-egyetem-város által meghatározott hármas együttes erősítésében is meghatározható, majd eredményes tanácskozást, kellemes időtöltést kívánt a résztvevőknek.

Dr. habil. Györök György, az Óbudai Egyetem dékánja a konferencia házigazdájaként kifejezte azt a reményét, hogy az egyetemre érkező hallgatók mennyiségi és minőségi paraméterei is fejlődést mutatnak a jövőben. A konferencia, mint mondta, a rendezők szempontjából ablaknyitás a világra, ami a körülöttünk zajló életet demonstrálja, és segít az összehasonlításban, kompenzálásban egy-egy tudomány, témakör tekintetében. A jó előadások és tanácskozások mellett meghitt baráti beszélgetéseket kívánt a résztvevőknek. Dr. Busics György docens, az Egyetem Geoinformatikai Intézetének igazgatója az országos szimpóziumon jelen lévőknek a nyitó napnak helyet adó Városháza Dísztermének művészeti értékeit és történelmi jelentőségét mutatta be.

Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár köszönetet mondott a szervezőknek, hogy a szakmai rendezvény keretein belül megszólították a pedagógusokat, és a konferencia tantárgyairól, módszertanáról, jövőjéről tanácskoznak, hogyan lehet szerethetőbbé tenni a matematikát, a fizikát és az informatikát. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a keddi naptól országos konferenciasorozat indul a köznevelés helyzetéről – ezekből a konferencia ünnepélyes megnyitóján a köznevelés tartalmi szabályozását, valamint a köznevelés várható uniós fejlesztéseit emelte ki. Szót ejtett a tanmenetjavaslatokról, a Nemzeti Alaptanterv, a kerettantervek legújabb kidolgozásáról és a szakgimnáziumokban induló természettudományos tantárgy bevezetéséről.

Sipos Imre elmondta: „Terveink szerint 180 milliárd forintot tudunk az állami fenntartású köznevelési intézményekre fordítani 2020-ig. Több mint 30 milliárd forint hasznosulhat ezekben az intézményekben felzárkóztatási, szociális területeken. Közel 50 milliárd forintot fogunk az iskolák informatikai és digitáliskompetencia-

fejlesztésére fordítani, az energetikai célú fejlesztésekre pedig 18 milliárd forint áll majd rendelkezésre. A fejlesztések közvetlenül több mint 200 ezer gyereket és 90 ezer pedagógust fognak érinteni.” A helyettes államtitkár többek között felhívta a figyelmet a „Fejlesszünk együtt!” című projektre, amely a természettudományi oktatás stratégiai fejlesztésének irányairól és módszereiről szól.

Dr. Kispéter József
, a MAFIOK örökös elnöke köszöntötte a résztvevőket, és A MAFIOK 40 éve címmel tartott előadásában felvázolta annak történetét. A jubileumi rendezvényen köszönetet mondott azoknak, akik annakidején a példaértékű konferencia létrehozásában szerepet vállaltak: az országos szimpózium egy „hasznos vitából, tanácskozásból” indult. 2000-től fogalmazták meg a konferencia elvárásait, programját, célját. Az előadó köszönetet mondott a plenáris előadóknak, külön kiemelve Gyulai József és dr. Szabó Gábor tudósok munkáját.

A plenáris szimpóziumot Gyulai József akadémikus, Széchenyi-díjas fizikus A mikro- és nanotechnológia Moore törvénye - a piac diktátuma a fizika, kémia és az informatika határán... című előadása nyitotta. Prof. Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora A fizika tanításának aktuális kérdéseiről adott elő. A matematika tudományát érintő kérdések témakörében Prof. Tóth László gépészmérnök, akadémikus A matematika és a mérnökök – Generációs problémák című előadását hallgathatták meg a résztvevők.

A konferencia nyitóünnepségét dr. Hudoba György főiskolai docens, a plenáris előadásokat dr. Molnár Sándor főiskolai tanár, a MAFIOK elnöke vezette le. A konferencia első napján közreműködött a Hungarikum együttes.  A szimpózium keddtől szekció-előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel folytatódik.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >