Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Borszakmai konferencia és találkozó volt Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. augusztus 23.
ImageHagyományos borrendi találkozót rendezett a Székesfehérvári Királyi Napok zárónapján a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége. A 35 delegáció részvételével megtartott konferencia témája idén a klímaváltozás szőlészetre gyakorolt hatása volt.

 

Bemutatták a Kaszap István centenáriumára palackozott  ZENGŐ Zászlósbort, az agárdi Csóbor Pincészet Agárdi Kékfrankos borát és a VinAgora Nemzetközi Borversenyen aranyérmet szerzett Pákozdi Tamás válogatását. Borlovaggá ütötték Mészárovics Imrét, az „Öreghegy Bora – 2015” cím birtokosát és Kozáry Ferenc Prima-díjas színművészt.


Szakmai konferenciát tartott augusztus 21-én, vasárnap Székesfehérváron a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége 35 borrendi küldöttség részvételével. A Borszakmai nap, konferencia és borrendi találkozó jeles rendezvényén részt vett dr. Szabó Balázs, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályának főosztályvezetője, Tutor Jánosné, a MBOSZ főtitkárhelyettese, Béleczki Mihály, a szövetség Szakmai Bizottságának elnöke, Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere, az esemény fővédnöke, címzetes tiszteletbeli borlovag és Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő, a Gazdasági Szakbizottság elnökét, alapító borlovag, valamint a szakmai előadók és a borlovagrendek küldöttségei.

A konferencián előadás hangzott el a klímaváltozás szőlészeti kihívásairól, megemlékeztek Kaszap Istvánról az Emlékév keretében, majd bemutatták a centenáriumra palackozott  ZENGŐ Zászlósbort, amit a kézműves Hegedűs Családi Borászat készített. Ezt követően került sor a Nemzeti Borkiválósági Program 2016-os Fehér és Rozé Borkiválóságok könyvébe került Agárdi Csóbor Pincészet Agárdi Kékfrankos borának és a VinAgora Nemzetközi Borversenyen aranyérmet szerzett Pákozdi Tamás válogatásának bemutatójára.

A nagyközönség a szakmai konferenciát követően az este folyamán megnézhette a borrendek felvonulását a Virágórától a Zichy színpadig, majd a rendezvényen bemutatták a résztvevő borrendi delegációkat.  

A Hegybíró kürtjének megfújását követően Bognár Zoltán nagymester, a szervező Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend tagja köszöntötte az egybegyűlteket. Koczor Kálmán, az MBOSZ elnöke, a rendezvény szakmai fővédnöke azt kívánta, hogy a hagyományos találkozót évről évre egyre nagyobb érdeklődés övezze – így szerezhetnek a magyar bornak dicsőséget.

„Sokadik alkalommal köszönthetjük a Királyi Napok zárórendezvényén a borrendeket, akik immár hazajöttek Székesfehérvárra. Hiszen a szőlőtermesztés és a borkészítés a munka megbecsülése, a hagyományok ápolása és az értékek továbbörökítése, Székesfehérvár pedig a munkára épül, megbecsüli értékeit és hagyományait. Isten éltesse Fehérvárt, Isten éltesse Önöket!” – kívánt jó szórakozást az estéhez Róth Péter alpolgármester, címzetes tiszteletbeli borlovag, a rendezvény fővédnöke.

Egyházi boráldást mondott a színpadi asztalon, valamint az otthon és a pincékben lévő borokra, a borért keményen dolgozó, a szőlőt művelő emberekre Tóth Tamás, a Vasútvidéki Prohászka Ottokár – Jó Pásztor plébánia plébánosa.

A rendezvényt az ünnepélyes borlovag-avatási ceremónia zárta, melynek során lovagi címet kapott Mészárovics Imre, aki 35 éve borászkodik, 400 tőkét gondoz, a Királyleányka-Chardonnay cuvée-vel elnyerte az „Öreghegy Bora – 2015” címet. Borlovag lett továbbá Kozáry Ferenc Prima-díjas színművész, aki a laudáció szerint prózában és versben gyakran kerül a borgasztronómia közelébe.

Az Öreghegyi Mulatság rendezvényen augusztus 19-én, pénteken az "Öreghegy Bora – 2016" kupát a példás szorgalommal, kitartó munkával és növekvő szakértelemmel munkálkodó öreghegyi szőlő- és bortermelők közül Mohács Istvánnak adták át, a Kassai úton található 100 éves tőkéken termelt Otelló boráért.  

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >