Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Időszaki kiállítások ősszel is!
Időszaki kiállítások ősszel is! Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. szeptember 07.
Festmények, grafikák, iparművészeti alkotások, kincsek, fegyverek, költői emlékek és diákmunkák – ősszel is színes kínálattal várják a látogatókat a Szent István Király Múzeum galériái, kiállítótermei és a városi művelődési házak. Az időszaki kiállítások közül péntekig látogatható Pálné Hencz Teréz és Arany GOLD Zoltán páros tárlata a Pelikán Galériában, a Deák Gyűjteményben a „gyöngyházfényű ragyogás” vasárnapig enged betekintést a Szolnoki Művésztelep munkáiba.

 

A Pelikán Galériában péntekig lehet megnézni Pálné Hencz Teréz és Arany GOLD Zoltán közös kiállítását, a SZUBJEKTÍV OBJEKT-et – az egyedi páros tárlaton a két művész alkotásai a közös kontextus adta lehetőséggel nyernek többlettartalmat.  Pálné Hencz Teréz képző- és iparművész többek között vizuális kultúra, művészetpszichológia és művésztanár-textil szakokon végezte tanulmányait, alapító tagja a Fejér Megyei Népművészeti Egyesületnek. Arany GOLD Zoltán filmes és tetoválóművész, önképző művésznek vallja magát, a Méhkasaula Kulturális Közhasznú Egyesület alelnöke, a Magyar Független Film és Video Szövetség elnökségi tagja.

Vasárnapig látogatható a Deák Gyűjteményben a „gyöngyházfényű ragyogás” tárlat, amely a Szolnoki Művésztelep első ötven évéből ad válogatást, huszonhárom művész életművébe adva betekintést: közöttük Aba-Novák Vilmos grafikai munkáival, Koszta József, Mednyánszky László, Patay Mihály vagy Zombory Lajos munkáival. A festői témák között a Tisza-parti tájak, a vidék színes eseményei és portrék, önarcképek is megjelennek.  A kiállításon meg lehet tekinteni Tálas László filmjét, amelyben Supka Magdolna, Egri Mária és Zsolnai László művészettörténészek beszélnek alkotókról, alkotásokról.

iSKI KOCSIS TIBOR képzőművész Luna-sorozata egy sajátos művészi megfogalmazása a tudományos és kultúrtörténeti szempontból is kimagasló Apollo-programnak. A különleges kortárs „tájképek” alapjai egy-egy holdséta fotódokumentumai, a nagyméretű rajzokat szénnel és grafittal készítette a művész. A kiállítási anyaghoz tartozik egy sűrű növényzetű földdarabkát megmutató színes pasztell rajz, amely egy sűrű növényzetű földdarabkát mutat meg – a holdtáj kontrasztjaként, a Föld törékenységét és egyedülállóságát hangsúlyozva.  A tárlatot szeptember 18-ig lehet megtekinteni a Múzeum Országzászló téri épületében.

Az alföldi festészetből válogat Az Alföld vonzásában alkotásaiból a Csók István Képtárban. A kiállítás anyagában az erőteljes, dinamikus megfogalmazásé, egyedi, drámai megközelítéseké a főszerep. Az alkotók – közöttük Fényes Adolf, Tornyai János, Koszta József, Heller Ödön, Dinnyés Ferenc vagy Tóth Menyhért – képein a környezet megfestése túlmutat az egyszerű néprajzi, vagy sajátosan helytörténeti szempontokon, a tárlat az új hangsúlyokra és a külön utakat kereső mesterekre hívja föl a figyelmet. A képeket szeptember 18-ig nézhetik meg az érdeklődők.

A 17. Aranybulla Művészeti Napok keretein belül nyílt emlékkiállítása Ujváry Lajos Munkácsy-díjas festőművésznek az Öreghegyi Közösségi Házban. A kaposvári születésű művész kedvenc témája a hazai és erdélyi tájak mellett a paraszti élet ábrázolása volt, képeire jellemzőek az egyszerű formák és az izzó színvilág. A kiállítást október 2-ig lehet megtekinteni.

Kincsek és titkok
címmel egyedülálló kiállítás nyílt a Szent István Király Múzeumban: a nagyszentmiklósi aranylelet, a bécsi szablya és a prágai Szent István-kard hű másolatával. A látogatók interaktív eszközök segítségével nyerhetnek betekintést az avarok és a honfoglaló magyarok kincseinek rejtélyeibe a magyar és angol nyelvű tárlaton. A páratlan kiállítás 2017. január 15-ig tekinthető meg a Múzeum Dísztermében.

90 éve született Takács Imre József Attila-díjas költő. A Szabadművelődés Házában emlékkiállítás nyílt az új magyar líra fontos alakjáról, aki 1958-tól Székesfehérváron tanított, majd könyvtárosként dolgozott. Lelkesen szervezte a helyi irodalmi életet – még folyóirat és irodalmi társaság nélkül –, rendszeres összejövetelekre hívva a város és a megye íróit, költőit. Az írás mellett képzőművészettel is foglalkozott: kedvelte a fát, faragta, festette. A tárlatot október 2-ig lehet megtekinteni. Szeptember 16-án, pénteken a Városházán emlékülést szerveznek 15 órakor Sebők Melinda, Kovács Imre Attila, Bobory Zoltán, László Zsolt és Saitos Lajos előadásaival. A jubileumi rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak!

A Diák-Deák Galéria a Városi Képtár múzeumpedagógiai foglalkozásain készült alkotásait mutatja be az Oskola utcában. Az ifjú művészek kiállítása október végéig hozhat kedvet múzeumlátogatáshoz, alkotáshoz. 

A Deák Gyűjteményben Végh Júlia legújabb képsorozatát tekinthetik meg a látogatók november 13-ig, Változatok véletlenre címmel. A kiállított művek a kortárs szemléletet képviselik, a központi motívumuk a véletlenszerűség: az alkotó a divatmagazinok szépségideáljainak közhelyes motívumaival játszik, a képek fókuszában az emberi test.

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >