Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Gyergyói alpolgármester a Városházán Nyomtatás E-mail
Írta: Deák Ferenc   
2016. szeptember 08.
ImageGyergyószentmiklóson a közelmúltban újult meg a várost vezető testület, az ő képviseletükben látogatott György István alpolgármester - feleségével - Székesfehérvárra. A Városházán Róth Péter alpolgármester és Deák Lajosné képviselő fogadták őket. A megszépített Gyergyó parkban ma délután 5-kor tartandó ünnepségen vesznek majd részt, ahol is a Gyergyó melletti Gac hegy oldalában elesett 159 katonáról emlékeznek meg a fehérváriak.

 



A második világháborúban 1944. szeptember 7-én hajnalban Magyarország akkori határának védelmében hősi halált halt a Magyar Királyi Honvédség 3. Szent István Gyalogezred, székesfehérvári  pótezredéhez tartozó 159  honvéd. A 72 évvel ezelőtti esemény pontos története máig ismeretlen. A gyergyószentmiklósi emberek az azóta eltelt években folyamatosan megemlékeztek - ahogyan ők mondják - „a székesfehérvári kadétokról”, gondozták nyughelyüket akkor is, amikor ezzel még a hatalom rosszallását vívták ki. A Gac hegy oldalában, az egykori harcároknál található tömegsír fölé emelt emlékhelyen 2008 májusa óta ott áll a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete által adományozott emlékmű is, hirdetve, hogy a Székesfehérváriak sem felejtik el egykori fiaikat.

Az eltelt 8 évben a megemlékezésekre támaszkodva egyre kiterjedtebb kapcsolat épült ki a két város polgárai valamint civil szervezetei és a városok intézményei között, a gyergyói emberek kegyeleti munkájának megköszönésén túl ennek jövőjéről is beszélgettek az alpolgármesterek és a képviselő asszony.

2014-ben Székesfehérváron is - széleskörű társadalmi és civil összefogás mellett - elkészült az elesettek katonai emlékparkja. A világháborúban 72 éve történt események felidézése alkalmat kínál arra, hogy ez az emlékjel emlékeztessen a hazájukat védő hős fehérvári és környékbeli katonákra, valamint a két város közös, feledés elleni összefogására

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >