Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Ízes élmények Fehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Jakab Rózsa   
2016. szeptember 09.
ImageKözel hatszáz baráti, családi és céges csapat, és persze kíváncsi érdeklődők ezrei várják a szombatot: szeptember 10-én reggel újra fellobban a láng a bográcsok alatt a Fehérvári Lecsófőző Vigasságon. Székesfehérvár Önkormányzata immáron tizenkettedik alkalommal invitálja a fehérváriakat és az idelátogatókat a város szívében zajló közösségépítő eseményre, amely a közkedvelt főzőverseny mellett szórakoztató programokat is kínál.

 

Tizenkét évvel ezelőtt, az első „Lecsón” 52 csapat szállt versenybe, az óriási népszerűségnek köszönhetően azonban az elmúlt esztendőkben megtízszereződött a résztvevők száma, és idén is közel hatszáz csapat nevezett a főzőversenyre a Fehérvári Programszervező Kft-nél. A bográcsokat a már ismert helyszíneken, a Dózsa György úton, a Móri úton és a Zichy liget körül állítják fel.

A nevezési díjért cserébe a szervezők tűzifát, tűztálcát, sörpad-garnitúrát, kenyeret és főzőkötényt biztosítanak a résztvevőknek, a nyersanyagról a csapatoknak ezúttal is maguknak kell gondoskodniuk. A verseny során a zsűri pontozással választja ki a legjobb lecsót főző húsz csapatot, közülük pedig sorsolással dől el, ki lesz a Lecsókirály. A tapasztalatok szerint a lecsófőzésen résztvevők harmada zsűrizteti az elkészült lecsót, vagyis az ítészeknek közel kétszáz lecsó között kell rangsort felállítaniuk.

Ízvilág, küllem, állag, tálalás – hagyományosan ezek a zsűrizés legfontosabb szempontjai, erre készülnek a verseny résztvevői és a zsűri tagjai is. Utóbbiak névsorában nincs változás: ebben az esztendőben is Gál József (Velence Korzó Étterem és Pizzéria), Mihály Csaba (Franco Pizzéria és Étterem), Pamminger Ede (Korona Grill Kft.), Polgár János (Kiskulacs Vendéglő), Rácz Jenő (Kistrombitás Vendéglő és Fogadó), Tóth József (Pákász Tanya) és Zámbó Sándor (Zámbó Cukrászda Kft.) minősíti az elkészült étkeket.

Akinek nem jut a versenyzők által készített lecsóból, ne keseredjen el: szokás szerint lesz lehetőség vásárolni a „városi lecsóból”. Ezt Polgár János csapata fogja főzni, és nem csak egyfélét: a lecsókedvelők az „alaplecsó” mellett más lecsókat is megkóstolhatnak.

A színes forgatag a Zichy ligetben és a Fő utcán kígyózik tovább, ahol vendéglátósok, kézművesek kirakodóvására várja a fesztivál vendégeit, a lecsófőzők között pedig egész nap zenészek járnak, fokozva a jókedvet. Délelőtt, amíg a főzőverseny zajlik, elsősorban a gyerekeké lesz a liget: gyermekfoglalkoztatóval, játszóházakkal, akadálypályával és egyéb gyerekprogramokkal várják a családokat. A Móri út végén, a főzőhelyek után népi ügyességi játékokban vehetnek részt a felnőttek és gyermekek.

A színpad, amelyen a zenés-táncos produkcióké a főszerep, idén is a Zichy liget árnyas fái tövében áll majd. A programok 09.45-kor, Cser-Palkovics András polgármester köszöntője után a Pipacs Vadászkürt Együttes és a Kid Rock And Roll SE bemutatójával kezdődnek, majd a Kolompos együttes veszi birtokba a színpadot: a 25 éves zenekar hangszerbemutatóval fűszerezett interaktív gyermekkoncertje kicsik és nagyok számára egyaránt szórakoztató időtöltés. Az előadósátorban a Pipacs Vadászkürt Egyesület és Világjáró Vadásztársaság tart előadásokat délelőtt és délután is.

Fél háromtól tánc lesz minden mennyiségben, a színpadon és a nézők között is: salsa, hip-hop és versenytánc részese lehet bárki, különböző fehérvári és környékbeli tánciskolák, együttesek irányításával. Öttől más műfaj következik: európai és balkáni kocsmafolkot játszik a Vodku zenekar.

18.15-kor adják át a főzőverseny díjait – köztük a „Sipi” Emlékkupát –, és ekkor koronázzák meg az idei Lecsókirályt. A díjátadó után Váradi Eszter Sára és Keller János, a Vörösmarty Színház művészei lépnek színpadra, folytatva a zenés produkciók sorát, nyolctól pedig buliligetté alakul át a Zichy liget: a Partyarts Showband utcabáljával zárul a vigasság.

A részletes program és a főzőversenyző résztvevői számára hasznos tudnivalók a http://www.fehervarilecso.hu/ honlapon olvashatók.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >