Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Érdekmentes barátság a két város között Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. szeptember 13.
ImageA német testvérvárossal való negyedévszázados együttműködés alkalmából rendeztek közös ünnepséget a Hiemer-házban. A két város összefonódásokban gazdag kapcsolatának 25. évfordulóján köszöntőt mond dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Julius Mihm, Schwäbisch Gmünd alpolgármestere.

 

Schwäbisch Gmünd és Székesfehérvár testvérvárosi szerződése 1991-ben került aláírásra, a német és a magyar város partnersége azóta töretlen. A települések közötti kapcsolatot a mindenkori városvezetők együttműködésén túl civil, kulturális egyesületek és oktatási intézmények is ápolják. Ennek köszönhetően a kapcsolat azóta is folyamatosan fejlődik, és értékes együttműködésekben gazdag.  

A két város kapcsolatának 25. évfordulója alkalmából tegnap délelőtt delegáció látogatott el a Városházára. Székesfehérvár polgármestere és alpolgármesterei fogadták a Schwäbisch Gmündből hozzánk érkezett vendégeket, akiknek megmutatták a polgármesteri irodát, a Szent Korona, valamint a koronázási kard hiteles másolatát az Aba Novák secco előtt, illetve a Városháza Dísztermét is. A német város vezetői megtekintették a Schwäbisch Gmünd és Székesfehérvár között 1991-ben aláírt együttműködési megállapodást, illetve a német város címerét is, mely a Városháza folyosójának falát díszíti.

Dr. Cser-Palkovics András a jubileum alkalmából egy olyan bronzérmet adott át Schwäbisch Gmünd alpolgármesterének, melyen az Országalma, a Városháza, valamint a város címere látható. Ezt megköszönve Julius Mihm reményét fejezte ki a tekintetben, hogy 25 év múlva megérjük, hogy az ezüst, majd később az arany érme is átadásra kerüljön. Kiemelte, a két város szervezetei minél jobban együtt tudnak működni egymással, annál tovább fog élni ez a kapcsolat, és annál sokrétűbb lesz ennek a színtere és a mélysége. Majd városukról egy középkori metszetről készült  fotót ajándékozott Székesfehérvár Önkormányzatának.     

A városházi látogatást követően a Hiemer-ház házasságkötő termében került sor arra az ünnepségre, amelyen a két város vezetői mellett már jelen voltak a Székesfehérvár - Schwäbisch Gmünd Barti Kör tagjai, városunk oktatási és kulturális intézményeinek vezetői, valamint a civil szervezetek képviselői, akik az elmúlt 25 év során aktívan közreműködtek a két város közötti kapcsolat ápolásában.

A rendezvényen külön köszöntötték Balsay Istvánt, aki 25 évvel ezelőtt, mint Székesfehérvár polgármestere útjára indította a két város közötti testvérvárosi kapcsolatot.   

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere beszédében kiemelte, a 25 év gazdag együttműködést takar két baráti nemzet két baráti városa között. Elmondta, hogy amikor 1991-ben aláírásra került a két város közötti együttműködési megállapodás, akkor az egy teljesen más történelmi korszak volt. Hiszen néhány hónappal voltunk túl a rendszerváltáson, és nagyon fontos volt számunkra ez a baráti kapcsolat, amelynek dokumentuma utat mutatott és egyfajta kilátást jelentett Európa egészére is, és egy baráti kéznyújtás volt mind a két oldalról a másik irányába.
Mint fogalmazott, ezt azonban a 25 év alatt tartalommal is meg kellett tölteni. A városok vezetésének hivatalos együttműködésén túl kellettek hozzá a civil együttműködések is a kultúra, az oktatás és akár a tűzoltás terén is, ami ezt a barátságot tartalommal töltötte meg. S éppen ezért a legnagyobb köszönet a baráti körnek jár, aki nap, mint nap ápolta ezt a kapcsolatot mind Németországban és mind itthon, Magyarországon. Ez mutatja, hogy a barátság az érdekmentes tud lenni. S ha van benne érdek, az egy lehet, a másik tiszteletén alapuló együttműködés és baráti kéz.
Majd azzal zárta gondolatait, hogy a két város közötti közös értékeket a testvérvárosi megállapodás tudja megerősíteni.     

Köszöntőbeszédet mondott Julius Mihm, Schwäbisch Gmünd alpolgármestere is. Beszélt arról, hogy a két város közötti jó kapcsolatot tükrözi, hogy utcát neveztek el Székesfehérváron Schwäbisch Gmündről és a Tartományi Virág- és Kertészeti Kiállításon Székesfehérvár a Virágóra mását állította ki, amely azóta is városuk egyik közterét díszíti. Ezen túl pedig elmondta, a schwäbisch gmündieket a székesfehérváriak nemcsak a szívükben, a szellemükben, hanem még a gyomrukon keresztül is megérintik, majd utalt itt a lecsóra. Beszédében ő is szólt arról, hogy a 25 év alatt rengeteg színtéren volt kapcsolata a két városnak. Kiemelte a tűzoltókat – mind a hivatásosakat, mind az önkénteseket - akik egy nagyon erős és masszív oszlopai ennek a baráti kapcsolatnak, mely – reméli - a jövőben is megmarad. Végezetül reményét fejezte ki a tekintetben, hogy minden elkövetkezendő év a következő esztendő előkészítője lesz a kapcsolatban. 

A beszédeket követően a polgármester és az alpolgármester a testvérvárosi kapcsolatokat megerősítő memorandumot kézjegyükkel is ellátták. 

Az ünnepségen a Székesfehérvári Hermann László Zeneiskola, Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárainak és tanulóinak népzenei műsorát hallgathatták meg a jelenlévők.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >