Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Indul az ifjúsági koncertsorozat
Indul az ifjúsági koncertsorozat Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. szeptember 15.
ImageHelyszínbejárást tartott az Alba Regia Szimfonikus Zenekar új székhelyén, majd sajtótájékoztatón ismertették az ÚJ A PARTITÚRA induló ifjúsági hangversenysorozat idei programját. Az eseményen jelen volt dr. Cser-Palkovics András polgármester, ifj. Major István zenekar-igazgató, Drahos Béla művészeti vezető, karmester, Hajnóczy Soma kétszeres bűvész világbajnok és Sergio Ligabue diák, nemzetközi trombitaversenyek díjazottja.

 

Új helyen működik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar: a Zeneház a Szabadságharcos út 59. szám alá, a Kodolányi János Főiskola volt "A" épületébe költözött. Szerdán helyszínbejárással egybekötött sajtótájékoztatón ismertették az ÚJ A PARTITÚRA ifjúsági hangversenysorozat 2016-2017-es programját, amelynek szlogenje: ’Utazz zenében!’. A hangversenyeket Drahos Béla Liszt-díjas karmester vezényli, a házigazda ifj. Major István igazgató lesz.

Ifj. Major István
köszöntötte a megjelenteket a Szimfonikus Zenekar új otthonában tartott első hivatalos eseményen, és köszönetet mondott a város vezetésének a támogatásért: „Nagyon örülünk annak, hogy a Zenekar méltó körülmények között dolgozhat. Rendelkezünk a működésünkhöz szükséges irodákkal, és a legfontosabb, hogy megfelelő méretű és akusztikájában is jól használható próbateremmel.”

Az igazgató az ifjúsági hangversenysorozattal kapcsolatban elmondta: „Igazi kihívás számunkra és egyben a Zenekar küldetése, hogy a fiatalokkal is megszerettessük a klasszikus zenét, hiszen az nemcsak az idősebb generáció zenéje. Ez nevelés és odafigyelés kérdése; nagy elődünk, Kodály is így tett, és óriási mozgalmat épített a komolyzene érdekében. Alapvető törekvésünk, hogy aktualizáljuk a mondandónkat, és a gyerekek nyelvén adjuk át a klasszikus zene szépségét. Ezért idén is nagyon különleges programot találtunk ki.” 

Az első koncertre október 3-án kerül sor: a Boleró a közel száz fős szimfonikus zenekarral igazi, vérbő spanyol hangulatot, ritmust közvetít, miközben igazi hangszerparádét láthatnak a gyerekek.  Ravel világhírű, fülbemászó zenéjét két különböző előadásban mutatják be a közönségnek, a hagyományos mellett egy humoros feldolgozást ígérnek. Az előadások időpontjai: 10.30, 12 és 13.30 óra.

November végén jönnek a Csodabogarak, és kiderül, milyen életet élnek a sikeres emberek! A közönség három fiatal sztárral, rendkívüli tehetséggel találkozhat élőben, akik az otthonukba és a hétköznapjaikba is betekintést engednek. A három generációból Sergio Ligabue 13 éves diákot számos hazai és nemzetközi trombitaversenyen díjazták, a 16 éves Jász Ábel már kész gordonkaművész, Drahos Rebeka pedig már a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának a tagja.

Bűvös dallamokat ígér a februári program, amit a környező településeken is szeretnének bemutatni. Hajnóczy Soma kétszeres bűvész világbajnok is közreműködik az előadásban – így a varázslat is kétszeres lesz: a zene mellett fantasztikus mutatványok és egy különleges formáció várja a közönséget. Mozart és Strauss dallamai is felcsendülnek a hangversenyen.

Májusban a trombitáké, a kürté, a harsonáé és a tubáé lesz a főszerep: az In Medias Brass koncerten a 2010-ben alakult Junior Prima-díjas világhírű rézfúvós kvintett mutatkozik be, akik az Egyesült Államoktól Japánig hangversenyeztek. Virtuozitást, meghittséget, sokszínű előadást ígérnek, a reneszánsztól a tüzes mexikói táncig játszanak darabokat az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester a sajtótájékoztató nyilvánosságát kihasználva köszönetet mondott a Musica Sacra csodálatos élményéért, ami a város komolyzene iránti igényét is bizonyítja. A Zenekar új otthonával kapcsolatban kifejezte: a minősítés előtt álló intézmény számára fontos, hogy megfelelő infrastrukturális körülmények álljanak rendelkezésre. Azt kívánta, hogy minél gyorsabban belakják és élettel töltsék meg az épületet.

Az ifjúsági hangversenysorozattal kapcsolatban elmondta: „A zene a nevelésnek nagyon fontos eszköze és területe, ezt Kodály országában nem kell külön taglalni. A koncertsorozat a kiegészítő programokkal a zenekar legfontosabb célját teljesíti: minél több fiatallal megismertetni és megszerettetni a komolyzenét. Egyetértve igazgató úrral azt vallom: a fiatalok azt nem szeretik, amiről nincs semmiféle impulzusuk, és amit nem mutatnak meg nekik. A tavalyi sikeres sorozat tapasztalata és a visszaigazolások is ezt mutatják.” A polgármester hozzátette, hogy az ifjúsági hangversenyek alapozhatják meg a leendő felnőtt koncertlátogatók közönségét, majd a tanárok segítségét kérte a program népszerűsítésében – sok sikert, sok nézőt kívánva a szervezőknek.   

Drahos Béla
művészeti vezető, karmester az elhangzottak alapján elmondta, hogy a Zenekar programjaiban mindig nagy örömmel és pátosszal vesz részt, ahogy a Musica Sacrában is. „A legcsodálatosabb dolog az ifjúságnak játszani. Hiszek abban, hogy ha az ember valamit szeretne, az meg is valósul: csodálatos, ami Székesfehérváron történik – a kultúrára, az igazi művészetre jut energia, pénz, figyelem. Fontos felismerés, hogy a jövőnket kell építeni, ami máshogy nem megy, csak az ifjúság megszólításával.”

Sergio Ligabue
13 éves diák, aki nemzetközi trombitaversenyek díjazottja elmondta, hogy éppen Zánkáról érkezett, és túl van egy zongora és egy trombita órán. Élményeiből kiemelte, hogy a barátságos légkörű országos versenyen érezte a legjobban magát, de koncertezett már Olaszországban is. A hangversenyen, amelyen fel fog lépni, leginkább azt szeretné elérni, hogy a fiatal hallgatók élvezzék az előadást.

„Olyan lesz, ami még nem volt!” – fogalmazott Hajnóczy Soma kétszeres bűvész világbajnok, aki gyerekkora óta zenél, és a mindennapjaihoz nagyon közel áll a zene. „A bűvészek nem szoktak élő zenére előadni, ez a lehetőség számomra legalább akkora élmény lesz, mint a közönségnek. Az előadásra külön ide szóló műsorszámokat fogok kifejleszteni, amelyekben szerves kapcsolat működik majd a bűvészet és zenekar zenéje között.  Én is fogok zenélni, amire nagyon készülök. Nemcsak jó program lesz, hanem nagyon egyedi is!” – invitált a művész a kulturális rendezvényre.

Jegyek és bérletek a Vörösmarty Színház jegyirodáján vásárolhatók, a csoportos kedvezmény 25%. További információ kérhető az alábbi elérhetőségeken: 30/720-7211 és Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges .
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >