Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Ezerarcú műemlékeink  Kulturális Örökség Napjai 2016
Ezerarcú műemlékeink  Kulturális Örökség Napjai 2016 Nyomtatás E-mail
Írta: Móricz Diána; Unger Ágnes   
2016. szeptember 16.
ImageOrszágszerte több ezer épület kapuja nyílik meg szeptember 17-én és 18-án a Kulturális Örökség Napjain. Épületvezetések pincétől a padlásig, séták a középkori Fehérváron, koncertek, előadások várják az épített örökség kedvelőit. Idén az „Ezerarcú műemlék” címmel rendezik meg az ingyenes épületlátogató hétvégét, amely Székesfehérváron is roppant népszerű.

 

Az egyedülálló kezdeményezés 1984-ben Franciaországban „Történelmi Műemlékek Nyílt Napja címmel” indult útjára azzal a céllal, hogy azok a kiemelkedő, várhatóan széles érdeklődésre számot tartó műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyenesen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat. A kezdeti rendkívüli sikereken felbuzdulva kezdeményezték, hogy az Európa Tanács karolja fel a rendezvényt, és segítse, hogy nemzetközi méretűvé válhasson. Így jött létre az Európai Örökség Napok hétvégéje, amelyet minden év szeptemberében rendeznek.

Az örökségnapok alapelvei között csupán ajánlásként szerepel minden évben egy-egy központi téma előtérbe helyezése, ám hazánk 1999 óta kiemelten él azzal a figyelemfelkeltő lehetőséggel, hogy az érdeklődést a kultúra, művelődés, építészet különböző szegmenseire irányítva minél több látogatót mozgósítson. A szervezők körültekintően, megfontoltan igyekeznek kiválasztani ezt a központi témát valamilyen országos évfordulóhoz, ünnephez kapcsolva. 2016-ban a 170 éve született báró Forster Gyulára, a Műemlékek Országos Bizottságának egykori elnökére fordítanak kiemelt figyelmet, de kiemelten kezelik az Európai Unió témaajánlatát, az örökség és közösséget is. Nem feledkeznek meg az 1956-os forradalom 60. évfordulójáról és az I. világháború 100 éves évfordulójáról sem.

A helyi szervezésű programokat Móricz Diána, a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársa ismertette. Elmondta: a Városházán, az Árpád Fürdőben, a Fejér Megyei Levéltárban, a Szerb Orthodox Templomban, valamint a Szent István Király Múzeummal együttműködve Gorsiumban, a Nemzeti Emlékhelyen és a középkori Belvárosban vehetnek részt szakvezetéseken az érdeklődők.

A Nemzeti Emlékhelyen szombaton 15.45 órától Uhrin Dorottya tart előadást „Szent István és Szent Imre középkori kultusza” címmel, az előadást követően 17.00 órától a Primavera kórus koncertezik, este 19.00 órakor pedig fáklyás tárlatvezetés is lesz.

Az érdeklődők mind szombaton, mind vasárnap részt vehetnek olyan sétán, ahol szakemberek szemével tekinthetik meg a Belvárost: szombaton 11.00 és 14.00 órakor Reich Szabina vezet körsétát „Középkori templomok útja” címmel, vasárnap pedig a fehérvári lépcsők állnak a középpontban. Megnyitja kapuit a Városháza is, ahol szombaton és vasárnap 11.00 órától tartanak tárlatvezetést.

Idén egy különleges belvárosi sétára is invitálják a fehérváriakat szombaton és vasárnap 16.00 órakor: a „Suttogó házak” című vidám, mozgalmas városi családi séta során kihallgatják a házak titkait. A titkos jelszóért és a további koordinátákért előzetesen a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges  címre lehet e-mailt írni.

A legkisebbek játékos formában ismerkedhetnek a várossal vasárnap 14.00-18.00 óra között a Zichy ligetben, az „Ismered? Ismerd meg Székesfehérvárt!” című történelmi-vizuális családi program keretében. Ezen kívül a zenekedvelők vasárnap is részesei lehetnek egy koncertnek: 17.30 órától a Szerb Orthodox Templomban a Vox Mirabilis Kamarakórus ad koncertet.


A Kulturális Örökség Napjain és a Nyitott Templomok Napján a Szent István Király Múzeum minden programja ingyenes, a kiállítóhelyek a rendezvények ideje alatt díjtalanul látogathatók. –
mondta a sajtótájékoztatón Unger Ágnes, a múzeum közönségkapcsolati munkatársa, majd ismertette a programokat.


A királyok nyomában
A koronázó és temetkezési templom eredeti padlózatának egy részletét tekinthetik meg az érdeklődők szombaton és vasárnap a Nemzeti Emlékhelyen. A Pipo-torony előtti területen 14.századi, azaz  Anjou-kori vörös márvány lapok láthatók, melyeken nagy valószínűséggel Károly Róbert és Luxemburgi Zsigmond is járt. A padlózatra új geotextília kerül a fagyok és a nedvesség ellen, ezért lesz látható két napig.
Időpont: a Nemzeti Emlékhely szeptember 17-én (szombaton) 9.00-től 20.00 óráig, szeptember 18-án (vasárnap) 9-től 17.00 óráig látogatható.

Középkori templomok útja
Egy zarándok lábnyomát követve a résztvevők felkeresik a középkori Alba Regia szakrális helyeit. A spirituális időutazáshoz egy régész lesz a kalauz, aki a föld alatt rejlő egyházi épületekről mesél majd.
Időpont: szeptember 17. (szombat) 11.00 és 14.00 óra;  Időtartam: 1-1,5 óra.
Indulás: Nemzeti Emlékhely bejárata.


Szent István és Szent Imre középkori kultusza
István az első olyan szent király, aki nem vértanúhalállal érdemelte ki a szentséget.  Az első magyar király és fia Imre herceg szentté avatásáról és tiszteletének kialakulásáról hallhatnak rövid előadást az érdeklődők.
Időpont: szeptember 17. (szombat) 15.45 óra; Időtartam: 30 perc.


„Minden földek Istent dicsérjétek!” - a Primavera Kórus szabadtéri koncertje a Nemzeti Emlékhelyen
Székesfehérvár zenei életének meghatározó együttese Horányi Ottília karnagy vezetésével a Szent István király építtette hajdani Nagyboldogasszony Bazilika romkertjében ad hangversenyt a Nyitott Templomok Napján. Összeállításukban Halmos László Istent muzsikával dicsőítő műve után a vegyeskar a zeneirodalom legszebb Ave Maria kórus-feldolgozásait adja elő (Arcadelt, Donizetti, Liszt Ferenc, Rachmaninov, Orbán György). Műsoruk zárásaként Bárdos Lajos Boldogasszony kánon című művét hallhatja a közönség.
Időpont: szeptember 17. (szombat) 17.00 óra
Helyszín: Nemzeti Emlékhely; esőhelyszín: Csók István Képtár  


Romok a fáklyák fényénél - Fáklyás tárlatvezetés a Nemzeti Emlékhelyen
A mécsesek fényében az egykori koronázó- és temetkezési templom, az Anjou-sírkápolna és az egykori kerengőfolyosó is más arcát mutatja. Idegenvezető kalauzol a sötétben dicső múltunk megmaradt építészeti örökségei között.
Időpont: szeptember 17. (szombat) 19.00 óra, időtartam: 45 perc.
Találkozó: a Nemzeti Emlékhely bejáratánál.


Kikapcsolódás az „antik szigeten”
A program keretében a nemrég felújított GORSIVM Régészeti Parkot tekinthetik meg az érdeklődők. A római romokon Nádorfi Gabriella vezeti a látogatókat.
Időpont: szeptember 18. (vasárnap)  11.00 és 15.00 óra; Időtartam: 60 perc.
Autóbusz járatok Gorsiumba 10.00 és 14.00 órakor indulnak a Piac tér Alba Plaza felöli végéről, visszafelé pedig 13.00 és 16.40 órakor közlekednek a járatok.
A kiutazáshoz előzetes bejelentkezés szükséges a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges címen, vagy a +36 22 315-583-as telefonszámon.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >