Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Politikai nyilatkozat az aggasztó szlovák eseményekkel kapcsolatban
Politikai nyilatkozat az aggasztó szlovák eseményekkel kapcsolatban Nyomtatás E-mail
Írta: Közlemény   
2008. november 18.
ImageA Magyar Köztársaság Országgyűlésének politikai nyilatkozata a Szlovák Köztársaságban tapasztalható, magyar vonatkozású, aggodalomra okot adó eseményekkel kapcsolatban - A Magyar Országgyűlés - a nemzet határon túl élő részei iránti alkotmányos felelősség tudatában; - a nemzetek békés egymás mellett élésének szellemében; - a jószomszédi kapcsolatok ápolásának célkitűzését szem előtt tartva a következő nyilatkozatot teszi:

1. Aggódva követi figyelemmel azokat a kisebbségpolitikai vonatkozású eseményeket, amelyekre az utóbbi időben a Szlovák Köztársaságban sor került, akárcsak a Szlovák Köztársaság részéről a Magyar Köztársasággal és a Szlovák Köztársaságba látogató magyar állampolgárokkal szemben tanúsított politikai és hatósági megnyilvánulásokat is.

2. Egyetért az Európai Unió belügyi és igazságügyi biztosának álláspontjával, amely szerint a magyar-szlovák kapcsolatok rendezésének alapja a kisebbségi jogok biztosítása a nemzeti, európai és nemzetközi jogi kötelezettségekkel összhangban, valamint az aktív fellépés az Európai Unió alapértékeivel összeegyeztethetetlen megnyilvánulásokkal szemben.

3. Egyetért azzal, hogy a 2008. november 15-i kétoldalú miniszterelnöki találkozón közös nyilatkozat került aláírásra azokról a kérdésekről, amelyekben a két fél egyetértett. Sajnálattal állapítja meg azonban, hogy a nyilatkozat és a kétoldalú miniszterelnöki találkozó tanúsága szerint egyetértést élvező kérdések köre nem terjed túl az általánosságokon. Egyetért azokkal a problémafelvetésekkel és megoldási javaslatokkal, amelyeket a Magyar Köztársaság miniszterelnöke a 2008. november 15-i kétoldalú miniszterelnöki találkozón tárt szlovák partnere elé.

4. Megállapítja, hogy a Szlovák Köztársaság nem adott át bizonyítékokat a 2008. november 1-én a dunaszerdahelyi futballstadionban a szlovákiai magyar és magyarországi szurkolók ellen alkalmazott rendőri erőszak indokoltságát illetően. Ennek alapján okkal feltételezhető, hogy az erőszak indokoltságának állítólagos bizonyítékai nem léteznek, s így a rendőri fellépés egyetlen célja a szlovákiai magyar kisebbség megfélemlítése.

5. Érthetetlennek tartja a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa 2008. november 4-én elfogadott határozatát, amely megkérdőjelezi a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa magyar képviselőinek jogát, hogy részt vegyenek a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) ülésein. Ezzel a határozatával a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa korlátozza a szlovákiai magyarságnak azt a jogát, hogy szabadon kapcsolatot tarthasson az anyaországgal, vagyis az egyik legalapvetőbb, nemzetközi kötelezettségek által is garantált kisebbségi jogot. A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának határozata tévedésekből és rosszhiszemű félremagyarázásokból kiindulva hamis következtetésekre jut. A KMKF működése semmilyen nemzetközi normát nem sért: a Magyar Országgyűlés intézményeként, konzultációs fórumként működve a konstruktív párbeszédet és a kisebbségpolitikai problémák megoldását segíti elő. A Magyar Országgyűlés szükségesnek tartja, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa vonja vissza 2008. november 4-i határozatát, és a kétoldalú viszonyban felmerülő problémák rendezése terén térjen vissza a Magyar-Szlovák Alapszerződés által meghatározott keretekhez.

6. Aggodalommal állapítja meg, hogy a dunaszerdahelyi rendőri erőszak, valamint KMKF-fel kapcsolatos szlovák parlamenti határozat szervesen illeszkedik a kisebbségi jogok korlátozásának, illetve a kisebbségellenes gyűlöletbeszéd megnyilvánulásainak abba a sorába, amely Szlovákiában az utóbbi időben - elsősorban a szlovák kormánykoalícióban résztvevő pártok néhány vezető politikusa részéről - jellemzővé vált.

7. Sajnálattal tapasztalja, hogy a szlovák kormány oktatási minisztere a szlovákiai magyar pedagógiai szakma és a szülők egyértelmű kérése ellenére mindeddig nem vonta be, és nem helyettesítette azokat a tankönyveket, amelyek - eltérően az elmúlt évek gyakorlatától - a magyar és a szlovák nyelv szabályait megsértve, a magyar nyelvű szövegekben szlovák nyelvű, de magyar ragozású, azaz kevert nyelvű földrajzi szaknyelvet és a magyar történelmi szakterminológiát sértő kifejezéseket alkalmaznak.

8. Megállapítja, hogy az európai uniós források elosztásánál a szlovákiai magyar tannyelvű iskolák mindeddig elenyésző mértékben, a szlovákiai iskolarendszerben képviselt arányaiktól nagyságrendekkel elmaradva részesültek, ami szöges ellentétben áll az európai integráció antidiszkriminációs alapelvével.

9. Aggodalommal állapítja meg, hogy egyes szlovákiai kormányzati erők hisztériakeltő politikai nyilatkozatok formájában rendszeresen elvitatják a szlovákiai magyar közösség jogát igényei nyilvános megfogalmazására a nemzetiségi autonómiaformák, tehát olyan intézmények létrehozása iránt, amelyek az Európai Unió más államaiban a nemzeti többség és kisebbség békés együttélésének biztosítékaként működnek. Az államhatalom erejének ilyen érvényesítése lélektani nyomásgyakorlást jelent, és korlátozza Szlovákiában az európai demokráciák fundamentumát képező, alapvető elvnek, a véleménynyilvánítási és szólásszabadságnak az érvényesülését.

10. Határozottan és egyértelműen ellenez minden radikális ideológiát, az ilyen eszméket követő mozgalmakat, az idegengyűlölet, a sovinizmus és nacionalizmus mindenféle formáját, az erőszak minden megnyilvánulását.

Budapest, 2008. november 17.

Németh Zsolt
Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Nagy Andor
Kereszténydemokrata Néppárt

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >