Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow NATO az iskolatáskában
NATO az iskolatáskában Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. szeptember 26.
ImageA VII. Honvédfesztivál keretében került sor ma délelőtt arra az országos tudományos ülésre, amelyet a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete hívott össze a Városháza Dísztermébe NATO az iskolatáskában címmel.

 

A Városháza Dísztermében reggel kezdődött országos pedagógiai konferencián Prof. dr. Sorosy Tamás emeritus, levezető elnök köszöntötte elsőként a megjelenteket. Ennek során rövid tájékoztatást adott a NATO jelentőségéről és funkciójáról. Hangsúlyozta a NATO kölcsönös védelmi feladatát, amely mint életképes katonai-politikai szervezet, követi a nemzetközi helyzet változását.
Beszélt arról is, hogy 2001. szeptember 11-ét követően a NATO számára új feladatként jelentkezett a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem, amely napjainkig is folyik. Elmondta, hogy a 28 tagállam mellett nagyon széles az a paletta, amely a NATO-val részt vállal különböző feladatokban.
Tájékoztatást adott a NATO 2010-ben megszületett új stratégiai koncepciójáról, mely alapvetően három feladatot tartalmaz: védelem és elrettentés, válságkezelés, valamint kooperatív biztonság.
A konferencia alapvető céljaként azt fogalmazta meg, hogy az előadások révén olyan ismereteket adjon át, melyek megmutatják, hogyan lehet az ifjúsághoz közelebb vinni a NATO-t, tekintettel arra, hogy valamennyien érezzük, hiányosságok vannak e területen.  Végezetül azt hangsúlyozta: e muníciót felhasználva ki-ki a saját munkakörében tud tenni azért, hogy a fiatalokat a NATO szeretetével felvértezze, hiszen a NATO mi vagyunk.

 

       

 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy ennek a konferenciának a célja nagyon fontos, köszönetet mondott a Honvédség és Társadalom Baráti Körnek azért, hogy ezt az ülést megszervezte, és ezt a kapcsolatot a biztonságpolitika, a NATO és a mai fiatalok között összehangolja, azt pedig külön köszönte, hogy erre a konferenciára itt, a Városháza Dísztermében kerülhetett sor.
Hangsúlyozta, hogy akik foglalkoznak fiatalokkal – akár kutatások eredményeit is ide értve -, azok tudják, hogy nagyon sok téma foglalkoztatja a fiatalokat, nyilván a saját szóhasználatukban, a saját technológiai eszközeik segítségével és a saját maguk tudásszintjén. Ezért fontos az, hogy ezt a tudásszintet emelni lehessen, és azokat a technikai eszközöket, amiket ők használnak – használjuk mi is.
Beszélt arról is, hogy amikor programokon keresztül szólunk fiatalokhoz, akkor ők ezekbe szívesen bekapcsolódnak. A honvédség és a biztonságpolitika pedig – mint fogalmazott - érdekes és izgalmas téma, pláne egy olyan forrongó világban, amiben most élünk. Az a tét, hogy meg tudjuk-e védeni a közösségeinket, kultúránkat, családunkat és meg tudjuk-e erősíteni a biztonságunkat.
Kiemelte, hogy mivel a fiatalok a média által nap, mint nap szembesülhetnek a különböző történéssekkel, ezért fontos, hogy ezeket az információkat rendezetten adjuk át nekik, és természetesen a hátterét is tanítsuk meg ennek, hogy ezek alapján ők megtalálják saját helyüket a mai folyamatosan változó világban. A mi feladatunk nem más, mint ennek az eligazodásnak a segítése. 

A tudományos konferencia szervezői nevében dr. Karsai Béla, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének elnöke köszöntötte a résztvevőket. Majd a miniszterelnök által néhány héttel ezelőtt megfogalmazott mondatra utalt, miszerint sok mindent megoldott a Kormány az elmúlt hat évben, de a legnagyobb hiányossága ott van, hogy az ifjúság védelmi nevelése elhalt. Ennek kapcsán hívta fel a figyelmet arra, hogy Székesfehérváron működik a Hazafiság iskolája program, ami egy jó példa lehet az ország valamennyi iskolája számára, illetve beszélt a pákozdi Katonai Emlékparkról, amit az elmúlt 20 évben lépésről lépésre épített fel a HTBK.
Elmondta, hogy óriási deficit van a honvédelmi ismeretek terén. Így amennyiben a gazdasági fejlődésnek köszönhetően lehetőség lesz a honvédelemre nagyobb összegeket fordítani, akkor ezen keresztül többet szükséges fordítani az oktatásra is. 

Az ülésen az első előadó dr. Tálas Péter SVK igazgató volt, aki a biztonsági környezet változásáról és a NATO szerepéről beszélt. Értelmezési keretet adott a konferenciának azáltal, hogy bemutatta az elmúlt 25 évben milyen változások történtek a világban, és ennek milyen hatásai voltak a szervezetre nézve. Rábai Zsolt, a NATO PDD munkatársa Skype-on keresztül kapcsolódott be a tanácskozásba, majd a Varsói csúcstalálkozóról tartott előadást.
A konferencián szó esett még a Magyar Honvédség béketámogató műveleteiről, valamint arról, hogy Magyarországon milyen módon van jelen a NATO. Erről Topor István ezredes adott tájékoztatást.
Domokos Tamás egyetemi docens Ifjúság a varsói expresszen elnevezésű szociológiai kutatásaikról beszélt, míg Ábrahám Norbert főigazgató a középiskolákban folytatandó NATO ismeretbővítő munkáról.
A résztvevők ezt követően az előadások folyamán felvetődött kérdéseket, javaslatokat vitatták meg.   

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >