Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow & mert itt nem érezzük magunkat egyedül
& mert itt nem érezzük magunkat egyedül Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. szeptember 26.
Fennállása 40. évfordulója alkalmából szervezett ünnepséget az Egyesített Szociális Intézmény II. számú Gondozási Központja, Zsolt utcai épületében. A rendezvényen köszöntőt mondott Brájer Éva alpolgármester. Az esemény keretében 90. születésnapja alkalmából a legrégebbi klubtagot is köszöntötték, a miniszterelnök és a város polgármesterének kézjegyével ellátott emléklapot Deák Lajosné képviselő adta át.

 

Az Egyesített Szociális Intézmény II. számú Gondozási Központjában a negyvenedik születésnap alkalmából gyűltek össze az intézmény vezetői, egykori és jelenlegi dolgozói, klubtagjai, valamint a meghívott vendégek. 

A központ elmúlt negyven évének történetéről, valamint jelenlegi működéséről a központ vezetője, Erdős Attiláné tájékoztatta a megjelenteket. Elmondta, hogy az intézmény 1976-ban nyitotta meg kapuit, akkori nevén öregek napközi otthonaként. Később azonban, mint gondozási központ a napközin kívül a házi gondozás és a szociális étkeztetés területi központja is lett. Étkeztetés terén ez jelenleg 160 fő ellátását jelenti napi szinten.  A házi gondozást pedig hat szakképzett gondozónő végzi összesen 51 rászorulónál. Az időseket, vagy az önmaguk ellátására képtelen személyeket igény szerint napi rendszerességgel, vagy hetente többször látogatják meg saját otthonaikban.
A központvezető beszélt arról is, hogy az épület eredetileg nem szociális intézménynek készült, az M7-es autópálya építésekor felvonulási épületként és munkásszállóként funkcionált. Az évek során azonban sokat változott, modernizálódott, és átesett jó néhány "ráncfelvarráson". Pár éve - a szomszédos bölcsőde bővítésekor - a hátsó rész a bölcsődések játszótere lett, amit az idősek nagy örömmel vettek, hiszen így kedvükre gyönyörködhetnek az apróságok játékában.
Majd arról beszélt, hogy a szépkorúak mindennapjait különböző programok színesítik, és egy saját zöldségeskertjük is van, amit rendszeresen gondoznak. Az idősek a modern technikai eszközöket is folyamatosan használják, és van, hogy egy-egy játék alkalmával is igénybe veszik az okostelefonokat. A klubban rendszeresen szerveznek kulturális és egészségvédelemmel kapcsolatos programokat is.    Jelenleg 34 tagjuk van, akiknek átlagéletkora 79 év. 

A biztonságos, szeretetteljes és gondoskodó légkört nyújtó Zsolt utcai intézmény ünnepségén Brájer Éva alpolgármester mondott köszöntőt. Személyes élményét megosztva a jelenlévőkkel arról beszélt, hogy a szociális intézményekben – úgy, mint ebben a 40. születésnapját ünneplő központban és a város többi hasonló intézményében is - kiváló emberek dolgoznak, és dolgoztak az elmúlt hosszú évek alatt. Munkájukat az intézmények falai között lelkesedéssel, elhivatottságból, tisztességgel és szeretettel végzik.
A jubileumot, az elmúlt 40 évet tisztelettel köszöntötte és köszönetet mondott az intézmény valamennyi dolgozójának. Felhívta a figyelmet arra, hogy generációnknak nemcsak felelőssége, de kötelessége is mind a gyerekekről, mind az idősekről gondoskodni. Azokról a szülőkről, akik előttünk járnak. Fontos az odafigyelés azért, hogy mi is követhessük őket.
A klubtagoknak további közösségi élményeket, jó fizikai erőnlétet, valamint lelki és mentális egészséget kívánt, majd átadta a város emléklapját a jubileum alkalmából. 

A rendezvényen a klub életéről a legidősebb tag, a 90. születésnapját ünneplő Szabó Ferencné Ilike néni, egykori óvodapedagógus beszélt. Hangsúlyozta: társaival együtt azért szeretnek ebbe az otthonba járni, mert itt nem érzik magukat egyedül, számon tartják őket, várnak rájuk, a gondozók észreveszik, hogyha valami gondjuk van, és segítenek nekik. Minden nap úgy érzik, hogy képesek még valamire, s fiatalabbnak érzik magukat itt, mint otthon. 

Az idős asszonyt születésnapja alkalmából a rendezvényen a város, a központ és a klubtársak is felköszöntötték. Megható pillanat volt, mikor egy kislány verset szavalt neki.
Deák Lajosné önkormányzati képviselő a miniszterelnök és a város polgármesterének kézjegyével ellátott emléklapot adott át a 90 éves Ilike néninek, majd jó egészséget, míg a klubnak további jó munkát és tartalmas együttléteket kívánt. 

A bensőséges ünnepségen részt vett dr. Horváth Miklósné és dr. Dienesné Fluck Györgyi önkormányzati képviselő is, valamint fellépett a Vox Mirabilis Kamarakórus

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >