Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Kodályosok sikere Vyškovban Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. szeptember 26.
A Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola vegyeskara az elmúlt napokban Vyškovban járt, egy nemzetközi kórusfesztiválon. A nyáron újjáalakult székesfehérvári kórus mind világi, mind egyházi szerzeményekből összeállított hangversenyét óriási taps zárta. A 45 tagú kórus a fellépések sikereivel és a cseh városban szerzett élményeivel gazdagodva tért haza.

 

A csehországi Vyškovban nemzetközi kórusfesztiválon vett részt a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola vegyeskara. A  kórustalálkozón a székesfehérvári énekkaron kívül egy másik magyar kórus is szerepelt, a kecskeméti Aurin Leánykar. Az öt kórus találkozóján a két magyar együttes mellett egy szlovén, egy német és a hazai cseh énekkar vett részt. Utóbbi kórust már hallhatta a székesfehérvári közönség is, városunkban vendégszerepeltek júniusban a XIV. Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztiválon.

Kneifel Imre, a kórus karnagya elmondta, példaértékű volt az a szervezés, amit a cseh fesztiválon tapasztaltak. Mindegyik szereplésük alkalmával teltház előtt léptek fel, zenekedvelő közönség előtt. Majd arról is beszámolt, hogy mind a templomi koncertjük, mind a hangversenytermes előadásuk hatalmas sikert aratott, állva tapsolták meg őket.
Repertoárjukban szerepelt több liturgikus ének és sok népdal is, míg a vendéglátók tiszteletére egy cseh népdalt is megtanultak. 

A felkészüléssel kapcsolatban a karnagy elárulta, nem volt egyszerű, tekintettel arra, hogy a tanév végével nagyon sok kórustag elköszönt tőlük, mivel leérettségiztek. Így a nyár folyamán, a nagy kánikulai időszakban az énekkar újraszervezése volt a cél, amit rengeteg próba követett. Ráadásul a cseh fesztiválon kétszer ötven perces műsort kértek tőlük.  A kinn tapasztaltak azonban azt bizonyítják, mindez jól sikerült. 

A 45 tagú kórusnak a fesztivál keretein belül lehetősége nyílt a cseh kisváros életébe is bepillantania, valamint részt vehettek több érdekes programon is. Így jártak aquaparkban és dinó ligetben, valamint egy katonai parkban is. A húszezres lakosú városka mellett fekvő Brno városát is megtekintették: jártak a kultúrpalotában és megcsodálták a település óvárosát is.         

A legnagyobb élményt számukra talán mégis a fesztiválon való szereplések jelentették, melyeken hatalmas tömeg és nagy médiaérdeklődés közepette énekelhettek. A találkozó záróhangversenyére a Vyškov főterén felállított színpadon került sor.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >