Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Döntőjéhez érkezik a nyugdíjasok történelmi vetélkedője Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2016. szeptember 28.
ImageDöntőjéhez érkezik az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület által meghirdetett, „Könyves Kálmántól II. Béláig” című történelmi vetélkedő. A májusi elődöntőben részt vett tizenhat csapat közül hat jutott tovább a fináléba, kilencven százalékosnál jobb teljesítménnyel. A végső megmérettetésre pénteken kerül sor a Hiemer-házban.

 

Az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület fontos küldetésének tekinti, hogy tagszervezetei méltóképpen emlékezzenek meg a magyar királyokról, Székesfehérvár történetéről, szakralitásáról, szokásairól és hagyományairól. Ennek jegyében a szervezet negyedik alkalommal, januárban hirdette meg újabb történelmi vetélkedőjét az Árpád-házhoz kapcsolódóan.  2013-ban Szent István, 2014-ben Szent László, 2015-ben Könyves Kálmán volt a téma, míg idén az 1105-1141 közötti időszakot dolgozzák fel „Könyves Kálmántól II. Béláig” címmel.

A témakörök az alábbiak szerint alakultak:

  • Könyves Kálmán királytól II. Béla király haláláig (1105-1141) tartó, igen mozgalmas és erőszakos időszak
  • Székesfehérvár története Géza fejedelemtől napjainkig
  • Székesfehérvár legfontosabb eseményei 2015-ben
  • Székesfehérvári - palotavárosi szokások, az életvitelhez és az egyházi ünnepekhez kapcsolódóan.

A májusban lezajlott elődöntőn csak az első három témakörből voltak megoldandó feladatok. Az egy óra időtartamú megméretésen a csapatoknak negyven konkrét, illetve feleletválasztásos kérdésre kellett válaszolniuk, valamint egy családfát készítettek. A nem könnyű feladatokat tartalmazó elődöntőből hat csapat jutott tovább a 2016. szeptember 30-i, pénteki döntőbe, kilencven százalékosnál jobb teljesítménnyel. Felkészülésüket kibővített anyaggal segítették, illetve sorsolás alapján kaptak egy-egy olyan feladatot, melyet a döntőben saját kreativitásuk alapján mutathatnak be. 

„A versenyen olyan lelkes csapatok alakultak ki, melyek tagjai szívvel-lélekkel felvállalták a felkészülést. Alaposan pallérozzuk, frissen tartjuk magunkat szellemileg! A döntőbe jutott csapatok kimagaslóan példaértékű, nagyon tisztességes helytállást tanúsítottak, pedig valamennyien 70 év felettiek.”
– hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Csetényi Attiláné, az ARNYE elnöke, aki köszönetét fejezte ki Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásáért.

A pénteki döntő feladatai igen sokszínűek, átfogó tudást igénylőek lesznek, és sok-sok ismeretet adnak a résztvevőknek. Különösen kiemelkedőek a székesfehérvári, palotavárosi szokásokról szóló kiselőadások, melyekre a nyár folyamán készültek fel a résztvevők. Fejes Rudolf, az ARNYE titkára elmondta: a döntő tizenkét fordulója során lesznek villámkérdések, feleletválasztásos és felsorolásos kérdések, komplikált játéktáblás kérdések, régi fehérvári képek felismerése és egyenes kieséssel járó kérdések. A két- két és fél órásra tervezett végső fordulóban 68 pontot lehet elérni.

A versenysorozat valóban komoly felkészülést, szellemi munkát igényel, e nélkül nem lenne esély a részvételre. Jó lenne, ha a különféle korosztályok elkötelezettebben, aktívabban vennének részt a város történetének feldolgozásában. – emelte ki dr. Csurgai Horváth József, a verseny zsűrijének elnöke, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója. Örömét fejezte ki, hogy a versenysorozatnak hagyományai vannak a 2013-as Szent István Emlékév óta és gratulált minden szervezőnek, résztvevőnek.

A döntősök, a helyezettek emléklapokat, tárgyi jutalmakat kapnak majd, és részt vehetnek egy egynapos, buszos kiránduláson is a jövő hét folyamán.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >