Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Az időben felfedezett mellrák gyógyítható! Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. október 03.
ImageTöbb százan gyűltek össze – nők és férfiak egyaránt – az Országalmánál kezdődő belvárosi sétán. A „Séta a mellrák ellen” közösségi programjaival az emlőrák elleni küzdelemre és a szűrővizsgálatok fontosságára hívták fel a társadalom figyelmét. A rendezvény végén az Országalmánál felállított pavilonokban szakemberek adtak tanácsot a mellrákkal kapcsolatban az érdeklődőknek.

 

Az idei esztendőben is közös sétával hívták fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelem támogatására és a szűrővizsgálatok fontosságára. A Székesfehérvári Nosztalgia Klub Egyesület Székesfehérvár Önkormányzatával együtt nyolc éve csatlakozott a világméretű kampányhoz, amely azóta szép hagyománnyá vált a városban. Ennek köszönhetően idén is nagyon sokan vettek részt a hagyományos eseményen; több százan csatlakoztak a nagyszabású rózsaszín sétához. A programon a szakma képviselői, a civil szervezetek, a gyógyult betegek és segítőik, valamint a székesfehérvári sportegyesületek tagjai is részt vettek.

 



A Zene Világnapja alkalmából a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei köszöntötték egy zeneszámmal a résztvevőket, majd elsőként Östör Annamária, Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnoka üdvözölte a megjelenteket. Beszédében kiemelte, hogy a mellrák elleni figyelemfelhívó séta hagyományosan október elején zajlik, és szeretnék, ha az egész hónap e kulcsfontosságú mozgalom jegyében telne. Mint mondta, a rendezvény háziasszonya évek óta Závodszky Noémi, a Vörösmarty Színház színművésznője, aki az „56 csepp vér” című musical premierje miatt nem tudott megjelenni a szombat délelőtti figyelemfelhívó sétán, pedig roppant elkötelezett a mellrák elleni küzdelemben és szívvel-lélekkel a nemes ügy mellett áll. Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnok köszöntötte a Nosztalgia Klub Egyesület és a Kézenfogva Klub tagjait, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház dolgozóit, valamint azokat is, akik a Zene Világnapja apropóján csatlakoztak a mozgalomhoz. Beszéde zárásaként Östör Annamária azt is hangsúlyozta, hogy a fehérvári sportegyesületek is csatlakoztak a mozgalomhoz; véleménye szerint nagyon lényeges, hogy a sportolók is hírét vigyék ennek az akciónak.

„Östör Annamária is azok között volt, akik évekkel ezelőtt szívügyüknek tekintve felvállalták ezt a kezdeményezést. Köszönettel tartozunk neki azért, hogy a mellrák elleni séta ilyen szép hagyománnyá válhatott Székesfehérváron. Rajta kívül további három személynek volt kulcsszerepe ebben az akcióban. Ifj. Ocskay Gábor volt országos szinten is az első sportoló, aki azonnal a nemes ügy mellé állt. Rajtuk kívül Dr. Almási Ferenc és Dr. Pásztor László is rengeteget tettek a mozgalom elterjedéséért. Természetesen nagyon örvendetes ennyi embert látni az Országalmánál, Pásztor főorvos úrnak mégis igaza van: a legfontosabb cél, hogy minél több emberhez eljusson ennek a témának a híre. Felemelő körbenézni, és azt látni, hogy az élet különböző területeiről milyen sok közösség csatlakozott a mellrák elleni sétához. Bízom benne, hogy ez az akció még hosszú éveken keresztül sokakat szólít meg Székesfehérvár Belvárosában, majd ezt követően a város egyéb eseményein!” – zárta gondolatait dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Dr. Pásztor László, a Népegészségügyi Főosztály egészségfejlesztési koordinátora beszéde elején Dr. Almási Ferenc tisztifőorvos érdemeit méltatta, aki rengeteget tett a mozgalom elindításáért. „Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, így mindenkinek a figyelmét fel akarjuk hívni arra, hogy „az időben felfedezett emlőrák gyógyítható!” – ez a kulcsmondat, ezt kell mindenkinek megjegyeznie és tovább adnia! Kérek mindenkit, hogy tényleg adja tovább ezt a rendkívül fontos információt! S hogyan lehet időben felfedezni a bajt? Ehhez nem kell mást tenniük a hölgyeknek, minthogy elmenjenek a szűrővizsgálatokra, amikor értesítést kapnak. A Hunyadi úti rendelőben az ország egyik legmodernebb készüléke és kiváló szakemberek állnak minden hölgy rendelkezésére. A statisztika tényleg azt bizonyítja, hogy csökken a halálozások száma, vagyis meg tudjuk gyógyítani a betegeket! – nem győzöm ugyanakkor hangsúlyozni, hogy azokon tudunk segíteni, akiknél időben diagnosztizáljuk a betegséget.” – tette hozzá Dr. Pásztor László.

A „Séta a mellrák ellen” közösségi programhoz idén is csatlakoztak a székesfehérvári sportklubok: az eseményen az Alba Fehérvár KC kézilabdázói, a Fehérvár AV19 jégkorongozói, az Alba Fehérvár utánpótlás kosárlabdázó lányai, továbbá a Fehérvár Enthroners amerikai focistái is megjelentek.

A séta az Országalmától indult, a programon megjelentek pedig szimbolikus rózsaszínű léggömbökkel sétáltak az Alba Plaza, valamint a Hotel Magyar Király érintésével vissza az Országalmáig, ahol szakértőkkel beszélgethettek, illetve lehetőséget kaptak arra is, hogy időpontot kérjenek emlőszűrésre.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >