Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Ünnepséget tartottak az Építészet Világnapja alkalmából Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. október 04.
ImageA Schmidl Ferenc Építészeti Díjjal a város azokat az építészeket tünteti ki, akik 1990 után megvalósult alkotásuk révén hozzájárultak Fehérvár városképének fejlődéséhez, építészeti kultúrájának előmozdításához és az épített környezet minőségének javításához. Idén Fodróczy József építész érdemelte ki a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat, aki a Sóstó Ipari Parkban megvalósult GRUNDFOS gyártó és kutató-fejlesztő üzem tervezésével alkotott maradandót.

 

Nagyszabású ünnepséget tartottak hétfőn délután az Építészet Világnapja alkalmából a Hiemer-ház Házasságkötő termében. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata 2014-ben – az Ybl bicentenárium évében – alapította a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat. Tette ezt nagy szülötte – Ybl Miklós – előtti tisztelgés céljából, valamint a díj névadója Schmidl Ferenc építész Székesfehérváron illetve Székesfehérvárért végzett máig ható – a város falain túlmutató – építészeti, főépítészi munkásságának elismeréseként.


Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszöntőjében kiemelte: egy város életében rendkívül fontos, hogy a középületek hogyan jelennek meg, milyen értékeket tükröznek és városképileg miként állnak össze egésszé. Ebből a megfontolásból született az ötlet a szakma részéről 2014-ben – Lantay Attila főépítész tolmácsolásában –, hogy az építészeti érdemeket egy díj formájában ismerjék el. „Schmidl Ferenc személyében egy olyan kivételes képességű szaktekintélyről került elnevezésre a díj, akinek ez a város is nagyon sokat köszönhet. Pontosan ezért a díj szakmai értelemben, valamint a névadó előtti tisztelgés miatt egyaránt kötelez. Fontosnak tartom az idei esztendőt, hiszen a díjazott személye és alkotása egy nagyon érdekes területre vezet minket. Egy ipari létesítményt díjazott a szakmai zsűri, amely nagyon lényeges Székesfehérvár szempontjából, hiszen városunk erős gazdasággal és iparral rendelkezik. Egy ilyen épület tervezése hatalmas felelősséget jelent, hiszen a gazdasági jövedelmezőség miatt praktikusnak és jól üzemeltethetőnek is kell lennie egyszerre. Közös érdekünk, hogy minél több minőségi ipari csarnok, valamint minél nagyobb jövedelmet és egzisztenciát biztosító vállalkozások, üzemek jöjjenek létre Székesfehérváron.” – mondta dr. Cser-Palkovics András, aki szívből gratulált a díjazottnak.

Balázs Mihály Kossuth-díjas, Ybl Miklós-díjas és Prima Primissima-díjas építész beszédében kiemelte: ebben az esztendőben egy ipari épületet jutalmazott a szakmai zsűri a díjjal. Mint mondta, az építészetet az építőművészet kategóriába sorolhatjuk, mely sajátos látásmódot és megközelítési lehetőségeket rejt. Világunkban azonban az építészet ennél sokkal összetettebb lett. Balázs Mihály szerint mára minden építészet lett: egy olyan platformról beszélhetünk, ahol a művészet és a tudomány összeérnek, melynek segítségével újrarendezhetjük magunknak a világot. Örömét fejezte ki, hogy a zsűri döntésének értelmében a Fodróczy József által tervezett ipari épületet emelhették az építészet szintjére. Ezt követően arról beszélt, hogy az épített környezetünk nemcsak az építőművészeti alkotásokból, hanem a nagyon precízen kialakított, hétköznapi életünket szolgáló építményekből is áll. Végül köszönetét fejezte ki Székesfehérvárnak, hogy a város egy építészeti díj odaítélésével hívja fel évről évre a figyelmet az építészeti gondolkodás mögötti értékrendekre.

A Schmidl Ferenc Építészeti Díjat 2016-ban Fodróczy József DLA építész érdemelte ki, aki a Sóstói Ipari Parkban megvalósult GRUNDFOS GMH-IV. szivattyúkat-gyártó és kutató-fejlesztő üzem mértéktartó építészeti megformálásával, valamint annak magas színvonalú – részleteiben is elmélyült – megvalósításával alkotott kimagaslót. A rendeltetésnek maradéktalanul megfelelő pontos racionalizmusa mellett művészi eleganciája, könnyedsége példaadó épületté emelte a városban. Építészeti kvalitásai bizonyítják azt a Schmidl Ferenc által is hangoztatott tételt, hogy nincs szép, vagy kevésbé szép feladat, mert a mégoly profán rendeltetést is – mint például egy üzemépület – lehet és kell is művészi színvonalon megalkotni.  A GRUNDFOS épület koncepciójából és minden részletéből építészi elhivatottság és talentum sugárzik, mellyel valóban művészeti alkotás született. 

 

 


Fodróczy József győri építész, 1980-ban diplomadíjjal végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán. 1980-től 1985-ig az Észak-dunántúli Tervező Vállalat (GYŐRITERV) építész tervezője, majd 1986-tól társakkal megalapítja a DIMENZIÓ Tervező Kft.-t, melynek azóta is tagja, illetve 2008-tól ügyvezető vezető tervezője. Számos jelentős épület fűződik a nevéhez. Többek között a Thermal Hotel Bük üdülő-gyógyszálló Bükfürdőn, az Új Főposta Győrben, a hévízi Tófürdő leégése után annak teljes újjáépítése, a NOKIA komáromi gyárkomplexuma, valamint a ROBERT BOSCH Elektronikai gyár épületegyüttesei Hatvanban és Miskolcon. Építész tervezői praxisa mellett tevékeny részt vállal Győr felsőoktatásában is. 1993 óta folyamatosan oktat a Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszékén, 2013-tól egyetemi docens beosztásban. Az alkotómunka és az egyetemi oktatás mellett a szakmai közéletben építészkamarai tisztségviselőként, számos tervtanács tagjaként szolgálja az építészet ügyét.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata a 2013-ban megépült GRUNDFOS GMH-IV. szivattyúkat-gyártó és kutató-fejlesztő üzem épületének építészeti minősége alapján, Székesfehérvár épített környezetének magas színvonalú alakításáért, ezzel a város építészeti kultúrájának ápolása terén végzett példaértékű építészeti alkotó tevékenységéért Schmidl Ferenc Építészeti Díjat adományoz Fodróczy József DLA építésznek.

Az ünnepség végén Lantay Attila, Székesfehérvár főépítésze pohárköszöntőjében az elmúlt három év tükrében örömét fejezte ki, hogy a díjazottak munkásságában egy szép ívet láthatnak a hagyomány és a korszerűség jegyében. A város főépítésze csatlakozott az előtte szólókhoz, miszerint az ipari építészetet is lehet építőművészeti szinten végezni.
 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >