Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Francia sanzonest, ökosarok, kirándulások és éjszaka a könyvtárakkal Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. október 04.
ImageTegnap kezdődnek el az Országos Könyvtári Napok vasárnapig tartó programjai. A Nagy Könyvtári Beavatással az idei évben a Zöld könyvtár, Könyvválasztó, Múltidéző, Könyvtári legek, Mozdulj ki! és Könyves vasárnap témákat járják körbe, kiemelten koncentrálva a színvonalas könyvtári szolgáltatásokra, az öko-programokra, a helyi értékek bemutatására, valamint a több generációs játékokra.

 

A rendezvényekről Vasné Borsos Beáta Bíborka, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója, Varga Lilla,  igazgatóhelyettes, Iszak Ferencné könyvtárellátási és módszertani csoportvezető, valamint Iszkádi Erika, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár  igazgatója tájékoztattak.


Ma kezdődnek az Országos Könyvtári Napok népszerűsítő programjai. A Vörösmarty Mihály Könyvtár programjaihoz a Fejér megyei szolgáltató helyek közül 50 település könyvtára, 2 székesfehérvári könyvtár és 12 városi könyvtár csatlakozott.

Vasné Borsos Beáta Bíborka
, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója elmondta, hogy a rendezvénysorozatban a városi könyvtárak 132 programmal vesznek részt, a VMK 47 programot szervez. Tematikus megközelítésben az igazgató az online kvízeket és totókat, a könyvvásárokat és a kiállításokat taglalta, amelyek között francia sanzonok, fotók, ’zöld könyvek’, kések és borotvák, festmények és helyismereti anyagok is szerepelnek. A Könyvtári Napok idén is megemlékezik 1956-ról egy nyugdíjas szavalóverseny apropóján. „Az irodalom, a könyv és a könyvtár népszerűsítése céljából három programot emelnék ki. A betű varázsa címmel rendhagyó irodalomóra lesz általános iskolásoknak a Gyermekkönyvtárban. A Mészöly Géza utcai Tagkönyvtárban pénteken meseolvasó versenyt rendezünk Mese minden mennyiségben címmel, szombaton pedig a Melyik a kedvenc könyved? pályázat díjátadó ünnepségére kerül sor a Széna téren. Az idei év kiemelt témái az öko-kérdések, a testi-lelki egészség és a helyi értékek bemutatása, amit minél több szempontból igyekeztünk körüljárni, megközelíteni.”

Több program is kapcsolódik Lajkó Csaba ultrafutóhoz, aki rendszergazdaként dolgozik a könyvtárban: a sportember október 4-én, kedden reggel 8 órakor közös mozgásra invitálja az érdeklődőket. A Nagy befutó útvonala Székesfehérvár – Sárszentmihály – Jenő – Füle; a Vörösmarty Mihály könyvtár 70, a megyében ellátott könyvtárára, a könyvekre és magára a futásra, a mozgásra hívják fel a figyelmet. Lajkó Csaba előadást is tart pénteken a Tolnai utcában „Kattanj a futásra” Fotelből a maratonig és még tovább címmel. Szerveznek ezenkívül belvárosi sétákat, kirándulásokat, jóga és tai chi bemutatót is.

 



A Könyvtárunk éjszakája program szombaton a Francia Intézetet látja vendégül, a Csók István Képtárban délelőtt a magyar-francia történelmi kapcsolatokról lesz előadás, délután filmvetítést, francia órát, papírszínházat, előadást tartanak a kertművészetről, a divattörténetről, lesz kávézó is, este pedig francia sanzonest Váradi Eszter Sárával. A Könyves vasárnapon 10 és 15 óra között várják az érdeklődőket, és előzetes jelentkezéssel raktártúrán is részt lehet venni. Vasné Borsos Beáta Bíborka köszönetet mondott az együttműködő partnereknek a programok szerevezésében nyújtott segítségért, támogatásért.

Varga Lilla
,  igazgatóhelyettes a megyei programokkal kapcsolatban elmondta, hogy a városban az Aranybulla Könyvtár és a Gárdolyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár csatlakozott a programokhoz, valamint Adony, Bicske, Csákvár, Dunaújváros, Enying, Ercsi, Polgárdi, Rácalmás, Sárbogárd, Velence, Etyek és Iváncsa készül különböző rendezvényekkel, összesen 132 programot regisztráltak. „Kedden író-olvasó találkozókat szerveznek, Polgárdiban Sohonyai Edittel, Rácalmáson Maros Edittel, Bicskén pedig Sándor Anikóval találkozhatnak az érdeklődők. Kiemelkedő a kiállítások között a polgárdi Égrenéző: légköroptikai jelenségek fotókiállítás. Az Aranybulla Könyvtárban játékos környezetvédelem interaktív foglalkozást tartanak a Gaja Környezetvédő Egyesülettel, Dunaújvárosban az X, Y, Z generációk és az olvasás címmel Tari Annamária előadása lesz hallható.” – adott ízelítőt a keddi programokból Varga Lilla. A hét folyamán igazán színes választékot kínálnak a könyvtárak, mesemusical, könyvajánló foglalkozás 0-3 éveseknek, könyvdominó-építés, rendhagyó irodalomórák, helyismereti és könyves játékok vagy hangszerkészítés is lesz a megye könyvtáraiban.

„Fejér megyében 70 település csatlakozott szolgáltató helyként a Vörösmarty Mihály Könyvtárhoz.  Ma reggel az ötvenedik település is beregisztrált a hét eddigi 126 programjához. Egyre inkább érzik magukénak a közösségek a rendezvénysorozatot, közös ötleteléssel és szervezéssel alakítják ki a saját kínálatukat. Az elszigetelődés is oldódni látszik, egyre többször előfordul, hogy más település programjaira is ellátogatnak az olvasók.” – fogalmazott Iszak Ferencné könyvtárellátási és módszertani csoportvezető. A hét eseményeiből többek között kiemelte az október 6-án az aradi vértanúkra emlékező programokat, az eltűnt gyerekekről és felnőttekről szóló tévéműsor, a Csellengők alapító producere, Incze Zsuzsa több helyen is tart előadást, a gyerekek pedig idén Nógrádi Gáborral és könyveivel ismerkedhetnek meg 12 településen.

Iszkádi Erika
, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár  igazgatója a ma délutáni Maroshegyi mozaik című kiállítással egybekötött előadásra hívta fel a figyelmet, amit Zsohár Melinda újságíró, néprajzos tart a városrész múltjáról. „Szeretettel várjuk a fiatalokat, a családokat és az időseket egyaránt! Holnap egész nap a Zöld könyvtár jegyében zajlanak a programok, a Szitakötő folyóiratot és a Védd meg a Földet! társasjátékot népszerűsítjük. Pénteken a Könyvtári legek keretein belül A legszebb könyvtári macska fotópályázatunkra beküldött alkotások tekinthetőek meg, amire még holnapig lehet képet küldeni.” Az intézményben szombaton este 10 órától Dániel András szerzővel és illusztrátorral várják a gyerekeket, a résztvevők hagyományosan ott alszanak a könyvtárban, másnap pedig együtt ébrednek és vesznek részt a Könyves vasárnap programjain.

Az eseményeket a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezi.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár, a megyében működő könyvtárak és a szolgáltató helyek programjairól részletesen a http://www.vmk.hu/ oldalon lehet tájékozódni. A rendezvénysorozatra minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >