Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Schwäbisch gmündi diákdelegáció járt a Városházán Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. október 05.
ImageNémet diákokat fogadott a Városházán Mészáros Attila alpolgármester. A schwäbisch gmündi delegációt a Tóparti Gimnázium látja vendégül, a küldöttség programjában elsősorban természettudományos témák szerepelnek. Kedden reggel az iskolában Szászi József tartott bemutató jelleggel komplex természettudomány órát.

 

A Városházára látogatott a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban vendégeskedő német diákdelegáció. A Schwäbisch Gmündből érkezett küldöttséget Mészáros Attila alpolgármester fogadta a Díszteremben. Köszöntötte a vendégeket, majd örömét fejezte ki, hogy újabb kapcsolatok alakulnak ki a 25 éves testvérvárosi együttműködésnek köszönhetően, és megköszönte a két iskolának, hogy a fiataloknak közös programokat szerveznek az újabb élmény- és tapasztalatszerzésre. „Nagyon fontos, hogy ezek a testvérvárosi kapcsolatok minél élőbbek, minél hatékonyabbak legyenek, nemcsak a vezetői szinten. Az ilyen találkozások alkalmat adnak arra, hogy a diákok megismerjék egymás kultúráját, valamint a nyelvgyakorlásra is kiváló lehetőséget teremtenek. Jó és hasznos időtöltést kívánok, remélem, lesz alkalmatok arra, hogy Székesfehérvár rejtett és kevésbé rejtett értékeivel megismerkedhessetek!” – fogalmazott Mészáros Attila.

Az alpolgármester bemutatta a Dísztermet, beszélt a történelmi főváros egykori és jelenbeli szerepéről, a város tudományos és kulturális rendezvényeiről, a gazdasági és sportéletről, a színházról, az oktatás fejlesztéséről, a duális képzés jelentőségéről, és hangsúlyozta a város fiatalokat itt tartó szándékát. A középiskolásoknak elmondta, hogy a 6 éve működő Diáktanács 20 ezer itt tanuló diák képviseletéért működik, a hatékonyságának köszönhetően februárban újra a város ad helyet az Országos Diákparlament rendezvényének.  

Dirk Hochst Atter
a delegáció nevében köszönetet mondott, hogy ellátogathattak a Városházára, és reményét fejezte ki, hogy az őszi látogatás megteremti a cserediák-kapcsolat kialakításának jövőbeli lehetőségét. Kifejezte, hogy mindannyian nagyon jól érzik magukat a vendéglátó családoknál és az iskolában; a jövő év márciusában a Tóparti diákjai látogatnak el Scwäbisch Gmündbe. A kapcsolatépítésen túl céljuk a természettudományos tantárgyak oktatásában szerzett tapasztalatok bővítése és átadása, valamint egy esetleges későbbi közös együttműködés kidolgozása egy kapcsolódó Erasmus-pályázatban. Ezen dolgoznak jelenlévő matematika-fizika szakos kollégájával, Heinrich Schulz-cal.

„Különösen örülünk annak, hogy saját gyerekeink számára ezzel a kapcsolattal meg tudjuk nyitni a nyelvi környezetet jelentő teret. Fontos továbbá, hogy hozzá tudunk járulni a természettudományos képzés, oktatás lehetőségeinek bővítéséhez, fejlesztéséhez. Az ilyen típusú tapasztalatcserék viszik leginkább előre a folyamatokat: mi nyitottak vagyunk rá, és élni fogunk minden eszközzel a továbbfejlődésen.” – mondta Dr. Vizi László Tamásné igazgató, és köszönetet mondott a városnak, hogy partnerként segíti a közös rendezvények megvalósítását. 

A testvérváros 11 diákja és a két kísérő tanár október 3-tól 7-ig vendégeskedik a Tópartiban, az itt töltött hét a természettudományok jegyében zajlik. A programok részét képezik annak a pályázatnak, ami a Partners Hungary Alapítvány koordinálásával, az ALCOA finanszírozásával működik: a STEM-projekt (Science, Technology, Engineering and Mathematics – tudomány, technológia, műszaki tudományok és matematika) célja a természettudományos pályák felé irányítás, a mérnöki karok, az informatika népszerűsítése, nagy hangsúlyt helyezve a lányok bevonására.

A német diákoknak és tanáraiknak Szászi József tartott kedden reggel komplex természettudomány órát bemutató jelleggel. A tanóra az 1/9 művészetis osztályban zajlott, és az ebben a tanévben új tantárgy – ami a biológiát, a kémiát, a földrajzot és a fizikát foglalja magában – komplexitását modellezte. A tudományos hipotézis, a makett, a modell és a törvények fogalmainak, valamint a hagyományos newtoni és a 20. századi einsteini univerzummodell felidézését követően a vendégeknek egy prezentációval szemléltették az osztály által alkotott saját maketteket. A tanórán az iskola hagyományaihoz kapcsolódó jövő heti szelektív hulladékgyűjtésre is felhívták a figyelmet: 5 kg papírért vagy egy zsák PET-palackért a diákok például az Európa mikroállamainak természetföldrajzáról szóló előadáson vehetnek részt. A külföldi diákok kísérőikkel a tanórát követően meglátogatták a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálót.

A délelőttöket a Tópartiban töltik a német középiskolások, szerdán Budapestre utaznak a Természettudományi Múzeumba, illetve a hét folyamán Székesfehérvár nevezetességeivel is megismerkednek.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >