Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Megemlékezések a Nemzeti Gyásznap tiszteletére Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. október 05.
ImageAz október 6-i Nemzeti Gyásznapon két megemlékezésre is sor kerül a városban. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a Halesz ligetben, míg a Székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola a Jávor Ottó téren emlékezik az Aradi Vértanúkra. Utóbbi helyszínen beszédet mond dr. Vizi László Tamás történész, főiskolai tanár. A nyilvános megemlékezésekre mindenkit szeretettel várnak!

 

Magyarországon és a magyarok által lakott területeken október 6-án Nemzeti Gyásznappal emlékezünk az 1849-ben Aradon kivégzett 13 honvédtisztre. A 12 honvéd tábornokot és egy ezredest az 1848-49-es szabadságharcban betöltött szerepük miatt végezték ki október 6-án. A nemzet vértanúi ők mind a tizenhárman: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly.


Ugyanezen a napon Budapesten végezték ki az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost is, akit csak évekkel később, 1870. június 9-én temethettek el nyilvánosan tiszteletadással, a mauzóleumban. Kivégzésének helyszínén avatták fel 1926-ban az örökmécsest. A Kormány rendelete alapján október 6-át 2001-ben nyilvánították Nemzeti Gyásznappá.

Székesfehérváron is megemlékezések lesznek ezen a napon, két helyszínen is.


A Halesz ligetben 9 órakor kezdődik az ünnepség a ’48-as emlékműnél. A házigazda a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája lesz.


A Jávor Ottó téren, a Corpus Hungaricum szobornál 10.30 órakor folytatódnak a megemlékezések a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar közreműködésével. A rendezvényen megemlékező beszédet mond dr. Vizi László Tamás történész, főiskolai tanár. A házigazda ezen a programhelyszínen a Székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola lesz.

 

Mindkét helyszínen nyilvánosak a megemlékezések, melyekre mindenkit szeretettel várnak!

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >