Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A folyamatos szelektív gyűjtés megmozgatta a fiatalokat Nyomtatás E-mail
Írta: Polónyi Dóra   
2016. október 05.
ImageLezárult a folyamatos szelektív hulladékgyűjtési akció negyedik, egyben utolsó szakasza is. Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője és Juhász László környezetvédelmi tanácsnok a Hiemer-házban tartott díjátadó-sajtótájékoztatón gratulált a négy legjobb intézmény képviselőjének, és tájékoztatott a szelektív gyűjtéssel kapcsolatos változásokról is.

 

Két évvel ezelőtt a Depónia Nonprofit Kft. a partnerintézményei között elindított egy játékos, folyamatos szelektív gyűjtési versenyt. A bölcsődék, óvodák és iskolák egyre nagyobb kedvvel vettek részt a megmérettetésben, s a két esztendő alatt 145 420 kg hasznosítható hulladékot gyűjtöttek össze.

A folyamatos versenyben a székesfehérvári bölcsődéknek, óvodáknak, általános- és középiskoláknak külön nevezésre nem volt szükségük, az élő partneri megállapodás automatikus részvételt jelentett a versenyben. A tavalyi tanév második felében zajló verseny díjátadójára sajtótájékoztatón került sor kedden délelőtt a Hiemer-házban. Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője és Juhász László környezetvédelmi tanácsnok köszöntötték a dobogósokat, és díjjal jutalmazták a kimagasló eredményeket.

A nyertesek sorrendje az egy főre jutó begyűjtött hulladék mennyisége alapján került megállapításra. Az első helyezettet 150 000 Ft értékű nyereménnyel, a másodikat 100 000 Ft, a harmadik helyezettet pedig 50 000 Ft értékű nyereménnyel jutalmazták a szervezők. A különdíjas 100 000 Ft-ot kapott.

A IV. versenyen ismét a legkisebbek és szüleik jeleskedtek: egy bölcsőde és két óvoda közössége örülhet a nyereménynek és a dicsőségnek.  Arányaiban a legtöbb hulladékot a Napraforgó Bölcsőde gyűjtötte. Egy fő átlagosan 38,13 kg hulladékot hozott be az intézménybe. A második helyezett a Felsővárosi Óvoda lett 17,69 kg-mal, a harmadik helyen a Szivárvány Óvoda Püspökkertvárosi Tagóvodája végzett 13,61 kg egy főre jutó gyűjtött hulladékkal.

Az utolsó forduló különdíjas címét ismét a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola vihette el. Az összesítés szerint ők gyűjtötték össze a legtöbb, 3799 kg hulladékot.

Az összehasonlításból kiderül, hogy a gyerekek mind a PET palackból, mind a vegyes papírból többet gyűjtöttek össze, mint a verseny kezdeti szakaszában.

Mint azt Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, úgy érzi nem volt hiábavaló annak idején ezt a versenyt életre hívni, amelyben egy folyamatos fejlődés volt tapasztalható, úgy a létszám, mint a leadott hulladékmennyiség tekintetében.

Juhász László
környezetvédelmi tanácsnok köszönetet mondott a verseny két évvel ezelőtti elindításáért és lebonyolításáért a Depónia Nonprofit Kft-nek, valamint a megmérettetésben részt vett valamennyi intézménynek, miközben kiemelte: a legfontosabb ezen a területen a szemléletformálás, amit a legkisebbeknél célszerű elkezdeni.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy október 1-től változások történtek a szelektív gyűjtés rendszerében, mely ezt a versenyt is érinti.  Szeptember végéig volt lehetőségük az intézményekben elhelyezett gyűjtőkbe hozni az otthonokban felhalmozott PET palackokat, illetve vegyes papírhulladékokat a gyerekeknek. Október 01-től kampányszerű gyűjtéseket szervez a Depónia Nonprofit Kft., így akik szívesen vesznek részt a megmérettetésben, azoknak továbbra is lesz lehetőségük a környezettudatos hulladékgyűjtésre!

Steigerwald Tibor
, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: ez a változás nem azt jelenti, hogy a szelektív hulladékgyűjtést megszüntetnék, csak nem tudnak díjat fizetni ezek leadásáért. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a kampányszerű gyűjtésre, és az intézményeket ezen hatékony és gazdaságos gyűjtési módra ösztönözte, kiemelve azt, hogy az ilyen anyagok sokkal tisztábbak, mint általában a konténerekben lévők.

Ezen felül továbbra is figyelemébe ajánlotta az intézményeknek a hulladékkal kapcsolatos szemléletmódosító/

szemléletfejlesztő tevékenységüket, valamint tájékoztatást adott arról, hogy június elején a Csalai Hulladéklerakójukba iskolák részére szemléletformáló látogatási programnapokat szerveznek. Végezetül köszönetet mondott valamennyi intézménynek, aki részt vett a versenyükben.    

Elhangzott, hogy a jövőbeni gyűjtőakciók tervezett időpontjait a kapcsolattartóval közösen egyeztethetik az intézmények az alábbi elérhetőségek egyikén:

Polónyi Dóra
Depónia Nonprofit Kft.
Mobil: 70/669-9717
E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges  

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >