Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Bemutatják a Magyarországi Borrendek jubileumi kiadványát Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2016. október 11.
ImageAz alapítás 40. évfordulója alkalmából a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége díszalbumot jelentetett meg, amely áttekintő képet ad, bemutatva az elődök és a „bor-rendszerváltás” óta eltelt időszak során létrehozott borrendek tevékenységét. Az album kiadásának évfordulós megemlékezésére Székesfehérváron az Öreghegyi Borházban kerül sor október 14-én pénteken 18 órakor.

 

A magyarországi borrendek története valójában 1976. augusztus 26-án kezdődött. Ekkor alakult meg a PAX CORPORIS (A TEST BÉKÉJE) néven Baja mellett az akkori Bajai Állami Gazdaság Vaskúti kerületének pincészeténél - a mai csátaljai székhelyű Gilián Borászati Rt. központjában - az első hazai borrend, melynek alapításától származtatatja önmagát az MBOSZ.  Az alapítás 40. évfordulója alkalmából a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége díszalbumot jelentetett meg, amely áttekintő képet ad és bemutatja a nagyformátumú alapító elődök és a „bor-rendszerváltás” óta eltelt időszak során létrehozott borrendek tevékenységét, munkáját, sikereit és eredményeit.

 
A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége ténylegesen 1988. november 16-án alakult meg Budapesten 13 alapító borrend közös akaratából, de jogfolytonosságot vállalva az első magyar borrend születésétől eredezteti magát. A szövetség célja volt, a borrendi mozgalom összehangolása, közös programok szervezése, az alapító szervezetek tevékenységének segítése, a magyar bor népszerűsítésének fokozása.  Az ünnepi esemény jellemzően közismert szőlész-borász és idegenforgalmi szakemberek, a borkultúra iránt elkötelezett személyek, a szaksajtó és sok ismert hazai borász részvétele mellett zajlott.  

 
A Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének legújabb ünnepi „Magyar Borrendek” című albumának bemutatója jelentős kulturális-borrend történeti esemény lesz, amelyre Székesfehérváron az Öreghegyi Borházban kerül sor október 14-én pénteken 18 órakor. A borrendi mozgalom - hazánk legrégebbi és pártoló tagokkal együtt, közel tízezres tagságával - mára talán a legnagyobb hazai civil szerveződése, a kiadványon keresztül hiteles híradást adnak a négy évtizeden át folyamatosan gyarapodó értékekről. Már 2006-ban, a 30 éves jubileumra kiadott díszes könyv is sikert, elismerést váltott ki és az azóta eltelt 10 esztendő ismét alkalmat teremtett, hogy az MBOSZ újabb kiadvány formában összegezve megmutassa önmagát .
 
Ezt a szép kiadványt kézbe véve, sokáig lehet barangolni az információk rengetegében, szemezgetni a gazdag fotókínálatból. Megtudhatja az olvasó azt is, milyen volt a szőlő és a bor adózása a középkorban, mi is az a lovagiasság, valamint a borlovagiasság? A könyv 40 év látványos, dokumentumértékű vizuális összefoglalója, sok-sok arccal, emlékezetes rendezvény-pillanatokkal. Tovább gazdagítja, még teljesebbé teszi a kiadvány összértékét az egyes fejezeteknél az irodalmi, képzőművészeti alkotások, műfajából megvillantott, a borhoz kapcsolódó autentikus gondolatok, képi megfogalmazások.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >