Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Érdekel az Érdeked?!  Szólj bele a fiatalok érdek(képviselet)ébe! Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. október 12.
A Nemzeti Ifjúsági Tanács és a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurórégió Ifjúsági Szövetség találkozót szervezett a Fehérvári Civil Központba fiatalok számára. Az eseményen résztvevőket Mészáros Attila alpolgármester és Janzsó Ádám, a NIT elnöke köszöntötte. A rendezvény kerekasztal beszélgetésén részt vett Molnár Tamás ifjúsági és civil tanácsnok is.

 

A 2012-ben megalakult Nemzeti Ifjúsági Tanács – mely a fiatalok, valamint az ifjúsági szervezetek és a hazai, illetve nemzetközi döntéshozókkal való hatékony párbeszéd megteremtésének céljával jött létre – egyik legfontosabb feladatának tartja az ifjúsági szervezetek érdekképviseletét, valamint az ifjúságpolitika formálását és a mindenkori kormány megszólítását az ifjúság erős és hatékony hangjaként. Mindezen célok megvalósítása során szorosan együtt kíván működni a határon túli magyar ifjúsági szervezetekkel. Ennek jegyében alakult ki az együttműködés a 2015-ben életre hívott Duna-Körös-Maros-Tisza Eurórégió Ifjúsági Szövetséggel is, melynek célja a nevében szereplő régióban az ifjúsági szervezetek szövetsége, az ifjúság tudományos, kulturális és sporttevékenységének segítése, fejlesztése, gyermek és ifjúságvédelem, az emberi és állampolgári jogok védelme. 

A két szervezet közös programjaként tavaly indult útjára az Érdekel az Érdeked?! -Szólj bele a fiatalok érdek(képviselet)ébe! projekt, melynek célja az ifjúsági szakemberek és a fiatalok bevonásával a problémákra olyan megoldási javaslatok kidolgozása, melyek elősegítik a fiatalok életminőségének javulását, és segítik jövőjük formálását. A projekt keretében 5 szakmai műhely került kialakításra: Civil szerveztek működése és szabályozása; Demokráciára nevelés; Ép testben ép lélek; Munka világa; Láss világot.

A projekt során több országos és regionális találkozó megszervezésére került már sor, melyek célja egyrészt a projekt és az elért eredmények bemutatása, másrészt a fiatalok véleményének, illetve álláspontjának megismerése a témákban, valamint a fiatalok, az ifjúsággal foglalkozó szakemberek és döntéshozók találkozására platformot biztosítani, és felmérni az egyes szereplők érdekeit, véleményét és igényeit az öt adott témában. Az ifjúsági találkozó keretei között a szakmai műhelyek eddig elért eredményei is bemutatásra kerülnek, és véleményezésre is lehetőségük nyílik a fórumon résztvevőknek, annak érdekében, hogy a szervezetek a fiataloktól begyűjtött véleményeket és igényeket – saját szakmai tapasztalatukkal kiegészítve – feldolgozzák és eljuttassák a mindenkori döntéshozók felé. 

A Fehérvári Civil Központban ma egy ilyen régiós platformra került sor, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megye fiataljainak bevonásával. A találkozón résztvevő fiatalokat Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte. Ennek során arról beszélt, hogy a mai nap legfontosabb része, hogy különböző városokban működő diákszervezetek át tudják egymásnak adni tapasztalataikat. Majd kitért arra, mekkora jelentősége van annak, hogy egy szervezet a fiatalok mögé állt, és országosan segíti azt a munkát, amit ők itt lokálisan – önkormányzat, hivatal és a civil szervezetek – évek óta elkezdtek, lehetőséget biztosítva a fiatalok számára, akik ezzel szerencsére élnek is. Örömét fejezte ki, hogy ezeket a helyi kezdeményezéseket országos szinten összefogják, mert – mint fogalmazott - ezen találkozók viszik előre az ifjúsági társadalmat.
Arról is tájékoztatást adott, hogy itt, Székesfehérváron másodszor kerül megrendezésre az Országos Diákparlament. A 2017. februárra tervezett eseményre már készülnek, és a mostani találkozó is jó előkészülete lehet ennek.
Majd elmondta: a mai nap az ifjúság jegyében zajlik a városban, tekintve, hogy ma adnak tájékoztatást a Felsőoktatási Gólyabál részleteiről, melyet idén először rendeznek meg Székesfehérváron, illetve szólt a Székesfehérvári Diáktanács tisztújító közgyűléséről is, melyre szintén a mai napon kerül sor.
Végezetül gondolatait azzal zárta, hogy nem véletlenül esnek egybe ezek a programok így október elején, a helyi demokrácia hetén, hiszen a városnak nagyon fontos, hogy ebben a témában is segítsék a fiatalok tudásgyarapodását és élményeik növekedését. Majd megköszönte, hogy a régiós találkozó helyszínéül a NIT Székesfehérvárt választotta.  

A Nemzeti Ifjúsági Tanács részéről Janzsó Ádám elnök üdvözölte a találkozón megjelent fiatalokat. Hangsúlyozta, ezen találkozók alkalmával nyílik lehetőségük arra, hogy összegyűjtsék az érintettek véleményét, hogy aztán továbbítsák azokat a döntéshozók felé. Elmondta, ennek azért van jelentősége, mert most zajlik a nemzeti ifjúsági stratégia felülvizsgálata, ami alapján zajlott az elmúlt két évben a legtöbb ifjúsággal kapcsolatos intézkedés, valamint zajlani fog az elkövetkezendő két évben is. Ennek a véleményezése a tanács részéről is meg fog történni ütemezéssel, és ezeknek a találkozóknak az anyagait is be fogják majd közvetlenül csatornázni ebbe, mely remélhetőleg hosszú évekre meg fogja határozni a fiatalok helyzetét.     

Molnár Tamás ifjúsági és civil tanácsnok a fiatalokat érintő témák kerekasztal beszélgetésén vett részt. Mint azt a rendezvény jelentőségével kapcsolatban megfogalmazta, egy olyan diákvárosban, mint Székesfehérvár, ahol naponta több, mint húszezer diák tanul, fontos az, hogy a fiatalok véleményét becsatornázzuk, és nézőpontjuk eljusson a döntéshozókhoz. A generációs különbségek miatt az ifjúságpolitikában fontos szerepe van annak, hogy a fiatalok érdekei érvényesüljenek.       

A nap folyamán a fiatalok meghallgathatják a szervezetek és a munkacsoportok, valamint a szakmai műhelyek bemutatkozó előadásait, majd lehetőségük nyílik az öt érintett témakörben véleményük kifejtésére is.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >