Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Magyar Advent és Örökifjak Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Programszervező Kft., Kész Mónika   
2016. október 13.
ImageLátványos, háromszáz fős produkcióval készül a város a 60 évvel ezelőtti történések felelevenítésére. A Belváros teljes területén játszódó előadást - ami a Magyar Advent címet viseli – október 24-én 16 órakor mutatják be, amit nemzeti színekben pompázó tűzijáték fog zárni.

 

Az egyedülálló műsoron túl, Székesfehérvár egy videoklippel is tiszteleg az 1956-os történések hősei előtt, a forradalom szellemiségét megidézve. Az Örökifjak című kisfilmet ma délelőtt mutatták be a Barátság moziban, ahol az ünnepi rendezvény-sorozatról is tájékoztatást kaptak a jelenlévő diákok és újságírók.          

Zsúfolásig megtelt újságírókkal és diákokkal csütörtökön délelőtt a Barátság mozi, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára emlékező székesfehérvári programsorozattal kapcsolatban adott tájékoztatást Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, valamint Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa, aki a Magyar Advent című, október 24-én, hétfőn 16 órakor bemutatásra kerülő látványos utcaszínházi előadás és a levetítésre került Örökifjak című videoklip rendezője. 

 


 

A Magyar Advent című látványos előadással emlékezik Székesfehérvár az ’56-os forradalom 60. évfordulójára október 24-én, hétfőn 16.00 órakor. A közel 300 fős, színészekből, táncosokból és fiatalokból álló produkció a történelmi Belváros teljes területén eleveníti fel az egykori eseményeket, egykori ifjú hősöket és tetteiket. A Városház tértől a Hotel Magyar Király előtti térig 5 színpadon, a hatvan évvel ezelőtti történések dramaturgiájára építve zajlik majd az előadás. A jubileumi műsor fináléjában összefonódik a néptánc és a modern tánc, mintegy jelképezve, hogyan egészíti ki egymást múlt és jelen.

A program részeként a Hotel Magyar Király előtti téren megjelennek a kor szellemét idéző harci járművek, légvédelmi lövegek, illetve egy tank, továbbá az előadás szerves részét képezi egy Csepel teherautó is. Az esemény zárása egy nemzeti színekben pompázó, látványos tűzijáték lesz. Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára készült jubileumi műsort Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa rendezte. Zeneszerzők: Szirtes Edina és Cserta Balázs. Koreográfus: Majoros Róbert és Rovó Tamás. 

Az Örökifjak című videoklip fehérvári fiatalok közreműködésével és Matuz János ötlete alapján készült, bemutatva az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára összeállított program szellemiségét. A kisfilm Ferenczy-Nagy Boglárka és Váradi Imre alkotásából készült. 

A megemlékező programokkal és a filmmel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes arról beszélt, hogy a visszaemlékezők szavában nagyon sokszor gyász és szomorúság van, ami természetes is azoktól, akik átélték ’56 eseményeit. Viszont, amikor ilyen sok fiatal van velünk, akik a jövő reménységei, nekik tudniuk kell, hogy 1956 a magyar szabadság éve, aminek örülni kell. S a szabadságot, amiben mi élünk, azt 1956. október 23-án a forradalmárok és a pesti srácok vívták ki nekünk. Hangsúlyozta, az öröm napja kell, hogy legyen október 23-a!
Mint fogalmazott, nem véletlen a két alkotás címe sem: Magyar Advent és Örökifjak, vagyis a szabadság eljövetelét ünnepeljük, és elevenítjük majd meg a Belváros utcáin, ami annak idején örömöt jelentett, és aminek a fiatalok is örülni tudnak. Reményét fejezte ki a tekintetben, hogy jó lenne mindezt minél többen együtt átélni, és ünnepelni, s jó lenne, hogyha minél több fiatal eljönne, ahogy aztán továbbvigye a forradalom örömét, hiszen ez a magyar szabadság!
Majd megköszönte az 1956-os Emlékbizottságnak és név szerint Schmidt Mária kormánybiztosnak, valamint a városnak is, hogy ezt a székesfehérvári kezdeményezést felkarolták, és mellé álltak. 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester - köszönetet mondva az államnak és minden közreműködő szervezetnek, aki a székesfehérvári programsorozatban részt vesz – tájékoztatóját annak hangsúlyozásával kezdte, hogy Székesfehérvár idén teljesen más módon tud emlékezni az 1956-os forradalomra és szabadságharcra, mint arra a korábbi esztendőkben lehetősége volt.
Az összes ünnepség közül – mint fogalmazott – hozzá az október 24-i megemlékezés áll legközelebb. Ugyanis március 15-éhez hasonlóan idén most már október 23-án is úgy tudunk emlékezni, hogy abban a fiatalok részt kérnek és részt is kapnak. Ez egy nagy lehetőség! Egyrészt azért, mert október 23-ára a szabadság ünnepeként kellene emlékeznünk. Persze nem elfelejtve az azután következő heteket, hónapokat a megtorlással együtt. Október 23-a a szabadság ünnepe Magyarországon, másrészt ez a forradalom is a fiatalokról szól, ugyanúgy, mint 1848 - hiszen, nélkülük nem történt volna meg.
Felhívta a figyelmet arra, hogy annak idején ezek a fiatalok elindultak tanulni az iskolába, vagy az egyetemre, vagy adott esetben dolgozni, majd egy forradalom részesei lettek, ahol kiálltak a nemzet mellett, a három szín mellett, s kivágták a zászlón az oda nem illő címert, és részeseivé váltak annak a másfél hétnek. Ugyanolyan fiatalok voltak, mint a mostaniak, s életüket adták a nemzet szabadságáért. S ebből az adott kor, vagyis a ma fiataljai sem vonhatják ki magukat.
Arról is beszélt, hogy most azért tehetünk meg bizonyos dolgokat szabadon a demokrácia jegyében, mert annak idején ezek a fiatalok példát mutattak, ami aztán 1989/90-ben a célját is elérte. Majd hozzátette: a gondolatnak pedig mindig ott kell lennie, hogyha adott esetben a nemzetnek szüksége lesz a fiataljaira, akkor nekik ott kell lenni. Hiszen nélkülük nem lenne itt ez a több mint ezer éves ország és nemzet. Az meg már a mi felelősségünk, hogy ezzel a szabadsággal tudunk-e élni.
Majd megköszönte annak a több mint 300 fiatalnak, akik részt vesznek ebben az előadásban, valamint felkészítő tanáraiknak, hogy ebben szerepet vállaltak. Majd a pedagógusokat arra buzdította, hogy a diákokkal beszélgessen ezekről a témákról, és keltsék fel érdeklődésüket annak érdekében, hogy amikor az ’56-os hősök fentről lenéznek, akkor azt mondják: megérte adott esetben saját életüket adni ezért a nemzetért.  

Matuz János az előadás és a film rendezője büszkén sorolta fel azok neveit, akik vagy alkotóként, vagy szereplőként részt vesznek az október 24-i utcaszínházi darabban. Mint mondta: csak úgy tudunk jót és különlegeset csinálni, hogy ti ennyire áldozatkészek és tehetségesek vagytok.
Mint elmondta, alkotói pályája során még soha nem volt módja arra, hogy ekkora rendezvényt megírjon, előkészítsen, leszervezzen és megrendezzen.
Tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy hét helyszínen és öt színpadon fognak az események zajlani. Olyan előadás lesz, mely színházi igénnyel készült – hatás szempontjából is. Olyan rendezvényre készülnek, amiben lehet nevetni, kacagni, sírni, megdöbbeni, könnyezni, megrendülni és felemelkedni. A forradalom ugyanis - meglátása szerint – pont ugyanilyen: a gondolatok és érzések teljes tárházát átengedi az emberen.
Elmondta, hogy az előadás tűzijátékkal zárul, mely arról szól, hogy a Magyar Advent, vagyis a várakozás nincs hiába, mert a forradalmat mindig és mindenkor a fiatalok robbantják ki. Ugyanis minden korszak fiataljaiban olyan elementáris, gondolkodás nélküli önfeladás és önátadás van, amely lépéskényszerbe hozza a maga mögött létező kort.
Majd párhuzamot vont Assisi Szent Ferenc gondolatával, aki azt mondta: egy templomfelépítésnek nem az a módja, hogy mindenféle alkuba bocsátkozunk, hanem, hogy odamegyünk és megépítjük. Ez jellemző minden forradalomra is, mondta. Odamegyünk és megcsináljuk.
Beszélt arról is, hogy nincsen forradalom barátság nélkül. S az Örökifjak című klip éppen erről szól, összegzése a történetnek: sorokat vállaló fiatalok barátságát, együttműködését és közreműködését mutatja be minden korban. Az ebben szereplő dal az előadásban is fel fog csendülni.
Majd arra buzdította a Magyar Adventben szereplő több mint háromszáz résztvevőt, hogy mindenki hozza el a barátját, s legyen ez az esemény egy igazi ünnep és legyen ez a rendezvény különleges, megköszönve mind az állami és a városi támogatásokat, amiket kaptak azért, hogy ezt a fiatalokkal együtt meg lehetett valósítani. Végezetül azt kívánta, valamennyi résztvevő számára legyen ez maradandó élmény!       

A programsorozat szervezői minden érdeklődőt szeretettel várnak az október 24-i előadásra, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója előtt tisztelgő megemlékezésekre, és kérik, hogy a videoklipet – mely az alábbi linken megtalálható – minél többen osszák meg!
 

Örökifjak című videoklip itt:
https://www.facebook.com/fehervar/videos/1243384882394549/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >