Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow 23 éve repül az elhivatott pilóta
23 éve repül az elhivatott pilóta Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. október 13.
ImageDr. Cser-Palkovics András polgármester a Városházán gratulált Józsa Dávid vitorlázó műrepülő világbajnoknak a matkópusztai repülőtéren nyáron megrendezett 19. FAI Korlátlan Vitorlázó Műrepülő Világbajnokságon és 7. FAI Haladó Vitorlázó Műrepülő Világbajnokságon nyújtott teljesítményéhez. A találkozón jelen volt a pilóta családja és Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke is.

 

A Városházán találkozott dr. Cser-Palkovics András polgármester Józsa Dávid vitorlázó műrepülő világbajnokkal és családjával. „Minden ilyen sikerhez kell egy biztos háttér, egy közösség: külön köszönöm a család támogatását. A világbajnoki érmek között arany és ezüst, csapat- és egyéni érem is született a nyár folyamán – szívből gratulálok a magam és a város nevében az elvégzett munkához! Köszönöm továbbá az egyesület támogatását is, hiszen ez az eredmény komoly csapatmunkát feltételez.” – gratulált a pilótának a polgármester a matkópusztai repülőtéren júliusban megrendezett 19. FAI Korlátlan Vitorlázó Műrepülő Világbajnokságon és 7. FAI Haladó Vitorlázó Műrepülő Világbajnokságon nyújtott teljesítményéhez. Dr. Cser-Palkovics András köszönetet mondott a 100 éves székesfehérvári repüléstörténet emlékére szervezett rendezvénysorozatban való közreműködésért, és jelezte, hogy a város készen áll a versenyző tevékenységének támogatására.

 



Józsa Dávid a sikerek felelevenítése kapcsán elmondta, hogy édesapja katonai pilóta volt Börgöndön, vele repült először helikopterrel – ekkor fogalmazódott meg benne először, hogy szeretne repülni. A kezdetekben, 23 évvel ezelőtt Dunaújvárosba járt le, és két év után már elméleti oktatással is foglalkozott. „A műrepülés nem kifejezetten a nagyon fiatalok sportja: aki ezt választja, 16-17 évesen kezdhet el repülni, és jópár év gyakorlás kell ahhoz, hogy a műrepülőgépeken elkezdhesse a felkészülést a komolyabb versenyekre. Szervezetileg szerencsém volt, jól bírom a terhelést, és lépésről lépésre haladtam előre: az alap vitorlázó kiképzés mellett motoros kiképzést, majd műrepülő kiképzést kaptam, elkezdtem oktatni…” – fogalmazott a világbajnok.

Elmondta, hogy válogatott gépből egy van csak az országban, a világ legjobb műrepülőgépe, amit Börgöndön is többször láthatott már a nagyközönség. 2012-től folyamatosan versenyez az Advanced (haladó) kategóriában, az Unlimited (korlátlan) pilóták mellett. Józsa Dávid kifejezte, nagy öröm számára, hogy az elmúlt két évben sikerült csapatban versenyezniük, és az idei évre óriási eredményt elérve mindkét kategória magyar csapata aranyérmes lett. A versenyző kiemelte: a magyar pilóták számára fontos változást hozott az, hogy a korábbi évekhez képest a hat számból idén már csak egy ismert és öt ismeretlen számot kell teljesíteni, amelyek között 10-12 figura szerepel. A világbajnokságot 50-70 felszállás előzi meg márciustól július elejéig, a felkészülés körülbelül 5-6 hetet jelent. A versenyző a jövőbeli célokat illetően elmondta, hogy a továbbfejlődésben még vannak kihívások és lehetőségek számára, valamint hangsúlyozta, hogy nagyon fontos számára a 10 éve végzett oktató tevékenység, amibe a műrepülés oktatása is beletartozik.

A világbajnok szülei és felesége a féltésről és a siker okozta büszkeségről is beszéltek, és felidéztek néhány emlékezetes történetet Józsa Dávid műrepülő pályafutásáról, elhivatottságáról Szilády Dezsővel, az Albatrosz Repülő Egyesület elnökével együtt.

A találkozón jelen volt Brájer Éva alpolgármester és Viza Attila tanácsnok, a 100 éves székesfehérvári repüléstörténet Emlékbizottság elnöke is.  


A 19. FAI Korlátlan Vitorlázó Műrepülő Világbajnokságot és 7. FAI Haladó Vitorlázó Műrepülő Világbajnokságot a FAI, a Magyar Műrepülő Szövetség, és a Magyar Műrepülő Klub szervezésében 2016. július 20-30. között rendezték meg a Kecskemét melletti Matkópuszta repülőterén. A versenyen Ausztria, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Lengyelország, Románia, Oroszország, Svájc, Svédország és Magyarország képviseltette magát. A 7. FAI Advanced (haladó) kategóriában csapatban aranyérmes lett Józsa Dávid, Hoós Miklós és Szabó Péter, továbbá az ismeretlen kötelező összesítettben Józsa Dávid arany, összesített egyéniben pedig ezüstérmet nyert.
 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >