Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Közel kétezer lámpatestet cserélnek le városszerte Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2016. október 17.
Nagyszabású közvilágítás-korszerűsítési programba kezdett Székesfehérvár. A város saját forrásból, a Városgondnokság bevonásával közel kétezer korszerűtlen higanygőz lámpát cseréltet le. A több városrészt érintő beruházás költsége várhatóan 150 millió forint lesz, az új technológiát a Verebélyi utcában és Verebélyi közben próbálták ki előzetesen – ezt bejáráson mutatták be nyilvánosan is.

 

Az öreghegyi Verebélyi utcában és Verebélyi közben elkészült a régi 80 W-os higanygőz lámpatestek cseréje. A beruházás során 11 új, nátrium fényforrású 50 W teljesítményű lámpát helyeztek ki. A korszerűsítés fontos az ott élők számára, a csütörtök esti bejáráson azonban azért is tesztelték az új lámpatesteket és teljesítményüket, mert ezzel a technológiával tervezik a több városrészt érintő közvilágítás-korszerűsítési programot. 

Székesfehérvár Önkormányzata összesen közel 2000 korszerűtlen és magas üzemeltetési költségű lámpatestet cseréltet le – erősítette meg dr. Cser-Palkovics András polgármester. Mint mondta: „Egy nagyváros élhetősége szempontjából fontos a közvilágítás kérdése, itt, a Verebélyi utcában szerettük volna megnézni, milyen lesz a fejlesztés eredménye. Sok városrészt érint a tervezett korszerűsítés, éppen emiatt döntöttünk emellett a technológia mellett, mert így nem egy-egy területet érintünk, hanem nagyot lépünk előre szinte valamennyi városrészben. Saját beruházásban valósul meg a közvilágítás-korszerűsítés, hiszen a költségeket a város maga biztosítja, de az elkövetkező években ez a Városgondnokságon keresztül meg is térül majd. Fontos befektetés ez, amely környezetvédelmi és közbiztonsági szempontból is előrelépés.” 

Az új lámpatestek az Önkormányzat tulajdonába kerülnek, a helyi közösséget szolgálják és remélhetőleg megbízhatóbban működnek majd. Székesfehérvár közvilágításának korszerűsítésére a Közgyűlés döntése nyomán kerül sor. A legrégebbi, 30-40 éves higanygőzlámpa lámpák cseréjét jelenti a program, amelyek állandó javításra szorulnak, és mivel elszórtan a város egész területén vannak még ilyenek, így a fenntartási költségük is igen magas. 

A fejlesztés a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. bevonásával valósul meg. Amint arról Bozai István városgondnok a bejáráson tájékoztatást adott, a közel 2000 lámpatest cseréjére vonatkozó közbeszerzési eljárás folyamatban van. Sikeres pályáztatás esetén várhatóan még idén elkészülnek mindenhol a cserével. A felszerelés után öt évig garanciálisak a szerkezetek, de utána is olcsóbb az esetleges javítás, mint a LED-es lámpák esetében. A felszerelésre kerülő korszerű 50 W-os lámpatestek megfelelő erősségű fényt adnak, üzemeltetésük azonban olcsóbb lesz majd – mind az árammegtakarítást, mind a karbantartást tekintve. 

Östör Annamária,
a 12. számú választókörzet önkormányzati képviselője is jelen volt. Örömét fejezte ki, hogy a 11 új lámpatest megfelelő fényforrást biztosít. „A közvilágítás, mint a biztonságérzet egyik fontos eleme mindenhol – de a családi házas övezetekben különösen – kiemelt lakossági kérdés. Éppen emiatt igyekszem mindig figyelmet fordítani arra, hogy a lakók biztonságban érezzék magukat. A régi higanygőz lámpák már nem alkalmasak, márpedig ebben az utcában csak azok voltak. Úgy gondoltam, hogy próbáljuk ki itt, az Öreghegyen az új technológiát, amelyet aztán majd a többi városrészben is kialakítunk. Szerencsére a visszajelzések pozitívak.” A bejáráshoz csatlakozó lakók is megerősítették az elhangzottakat.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >