Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Tematikus napon emlékeztek 56 hőseire a kodályos diákok
Tematikus napon emlékeztek 56 hőseire a kodályos diákok Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. október 18.
ImageRajzpályázattal és élőképpel emlékeztek a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai az '56-os forradalom és szabadságharc eseményeire. Az interaktív programok segítségével a diákok mély és tartalmas gondolatokat fogalmaztak meg a 60 évvel ezelőtti történelmi napokról. Kedden bemutatták a tematikus naphoz kapcsolódó rajzpályázat legjobb alkotásait, majd látványos élőképeket is megformáltak a diákok.

 

Hagyományteremtő szándékkal, tematikus nap keretében emlékeztek meg kedden az 1956-os forradalomról a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei. A 60 éve történt eseményeket rajzpályázattal idézték fel a fiatalok, akik ezt megelőzően előadások és lázas kutatómunka segítségével mélyíthették tudásukat a témában. Az intézmény pedagógusai az elmúlt hetekben kiemelt figyelmet szenteltek annak, hogy minél közérthetőbb ismereteket adjanak át tanulóiknak az ’56-os forradalomról és szabadságharcról. 

„Amennyiben nem beszélgetünk a fiatalsággal 1956-ról, akkor a 60 évvel ezelőtt történtek nem sokat mondanak majd nekik a jövőben. Éppen ezért gondoltunk arra, hogy rendhagyó módon emlékezünk meg a forradalom és szabadságharc eseményeiről. Olyan programelemekkel ünnepelünk és emlékezünk a tematikus napunkon, amelyek közelebb hozzák a fiatalokhoz az 1956-ban történteket. A diákoknak fel szeretnénk hívni a figyelmüket arra, hogy 60 évvel ezelőtt pontosan ugyanilyen fiatalok ragadtak fegyvert, és áldozták fel életüket a szabadságért, ennek köszönhetően a tanulóink jobban át tudják élni az akkori eseményeket. Ez a rajzkiállítás legjobb alkotásain is visszaköszön, hiszen a fiatalok drámai és mély gondolatokat fogalmaztak meg, rajz formájában. Nem tagadom, a kiállításon látható rajzok még engem is megdöbbentettek.” – zárta gondolatait Kneifel Imre, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

Szaniszló Ágnes, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola földrajz, rajz, médiaszakos tanára szerint a diákok formailag és színvilágban egyaránt drámai alkotásokat hoztak létre. „A rajzpályázattal kapcsolatban elsődleges célunknak tekintettük, hogy a 60 évvel ezelőtt történt eseményeket az érzelmek oldaláról közelítsük meg, a dráma szempontjából. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a gyerekek milyen lelkiséget képviselnek az ’56-os forradalommal és szabadságharccal kapcsolatban. Az elmúlt hetekben pontosan ezért nagyon sokat beszélgettünk erről a témáról, emellett filmek, zenék és történetek segítségével elevenítettük fel az 1956-os eseményeket. Ezt követően a diákok szorgos kutatómunkába kezdtek családjuk körében, majd gondolataikat és érzéseiket rajzok formájában jelenítették meg.” – mondta Szaniszló Ágnes.

A keddi tematikus nap a forradalmi készülődés jegyében telt a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában. A tanulók kartonpapírok és dobozok felhasználásával korabeli fegyvereket, tankokat, barikádokat alkottak, emellett elkészítették Nagy Imre miniszterelnök portréját, valamint a hétköznapi hősök és a legfontosabb ’56-os események plakátját is megrajzolták. A hősökre és az áldozatokra való emlékezés fontossága a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákságát is mélyen megérintette. Az intézmény tanulói, Kuti Nina és Varga Koppány is egyetértettek abban, hogy méltósággal és tisztelettel kell adóznunk 1956 hőseinek és áldozatainak emléke előtt; mint mondták, elsősorban nekik köszönhetjük azt, hogy napjainkban szabad országban élhetünk.

A tematikus nap megnyitója után a tanulók nemzeti színekbe öltözve, a Kossuth Rádió korabeli szignálját hallgatva vonultak tantermekből az udvarra. A több mint 250 fiatal először az „1956” évszámot, majd a nemzeti lobogót formázta meg élőkép segítségével. A programon a „Ha én rózsa volnék” című dalt és Magyarország himnuszát is elénekelték a diákok. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >