Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A nemzeti kultúra ápolása Kanadában
A nemzeti kultúra ápolása Kanadában Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó, Tóka Szabolcs   
2016. október 19.
Kanadába utazott a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Énekkara a helyi Magyar Kulturális Egyesület meghívására, hogy az ’56-os megemlékezéseken, ünnepségeken közreműködve segítse a magyarságtudat ápolását a kint élő magyar közösségek számára. A kórus Tóka Szabolcs orgonaművész-karnagy vezetésével október 25-ig több helyszínen lép fel a nagyszabású külföldi utazáson.

 

A Kanadai Magyar Kulturális Egyesület meghívására Torontóba utazott a Fejér  Megyei  Szent György Egyetemi Oktató Kórház Énekkara Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával. Az utazáson a kórus fellép az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken, koncerteken, közreműködik a megemlékezéseken és a magyar közösségek rendezvényein.  A kanadai tartózkodás során fontos cél továbbá a kint élő magyarsággal fenntartott kapcsolatok, valamint a magyarságtudat ápolása. 

A kórus vezetője, Tóka Szabolcs orgonaművész-karnagy a Torontói Belvárosi Baptista Templomban október 19-én önálló orgonakoncertet is ad, az énekkar hét templomi és kulturális helyszínen lép fel. A több hónapos intenzív felkészülési programot  és a kinti szerepléseket  Oláh Gábor és Szilágyiné Mátyus Elvira karnagyok, valamint a kórus énekes és hangszeres szólistái, Kiss Rózsa és Radics Éva - szoprán, Takács Anita - fuvola, Szoboszlai Csaba - trombita segítik.

A kórus számos új, elsősorban magyar szerzők műveinek megtanulásával készült a nagyszabású külföldi útra, szem előtt tartva a  nemzeti kultúra ápolását a 20. század történelmi viharai során a több hullámban – s a Kárpát-medence szinte valamennyi területéről –  kivándorolt magyarság között.   Az október 17-i, a Wellandi Magyar Ház kórushangversenyén készített videót a https://www.youtube.com/watch?v=XoA2nAabaJ8&feature=youtu.be

 oldalon lehet megtekinteni.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >