Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Főhajtás a katonahősök előtt
Főhajtás a katonahősök előtt Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. október 29.
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Fejér Megyei Önkormányzat, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága közösen koszorúzta meg a katonasírokat.

 

Halottak napja alkalmából a város és a megye vezetői, valamint a katonatisztek együtt rótták le kegyeletüket a hazánkért hősi halált halt honvédek síremlékei előtt. A nap folyamán valamennyi, városhoz köthető katonatemetőbe kikerültek az emlékezés koszorúi, ugyanúgy, mint minden elhunyt székesfehérvári díszpolgár sírjára.     

„Egy egész örökkévalóság
őrzi mindannyiunk sorsát.”
(Pilinszky: Sírvers)

Halottak napjához közeledve, a hagyományoknak megfelelően, Székesfehérvár és Fejér megye közösen emlékezik a hazánkért hősi halált halt katonáira.
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Fejér Megyei Önkormányzat, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága képviseletében a város és a megye vezető tisztségviselői, valamint a katonatisztek közösen keresték fel a katonahősök síremlékeit. A katonai tiszteletadással történt megemlékezésen a Himnusz és a Szózat mellett a Takarodó is felcsendült. 

A Hosszútemetőben az 1916. szeptember 17-én, a Comen-i fennsíkon elesett Pour Gyula honvéd százados síremlékét Viza Attila közbiztonsági tanácsnok, Wilmek Tibor, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke és Szabó András ezredes, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoki irodavezetője koszorúzta meg. 

A Szentlélek katonatemetőben az I. és a II. világháborúban elhunyt katonák emlékére állított keresztnél Törő Gábor országgyűlési képviselő, Mészáros Attila alpolgármester, Szabó András ezredes, parancsnoki irodavezető, valamint a Magyar Hadisírgondozó Szövetség elnöke, Poklosi Péter helyezett el koszorút. 

Az Orosz katonatemetőben a hősök tiszteletére állított emlékművet Molnár Tamás tanácsnok, Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Szabó András ezredes, parancsnoki irodavezető, valamint a Munkáspárt képviseletében megjelentek koszorúzták meg. 

A Budai úti egykori laktanyánál - mely jelenleg a Lánczos Kornél Gimnázium épülete – az 1941 és az 1945 között elhunyt katonák emléktáblájánál került sor koszorúzásra. Deák Lajosné tanácsnok, Tanka Csaba alelnök és Szabó András ezredes, irodavezető a Magyar Királyi Szent István 3. Honvéd Gyalogezred, a Magyar Királyi 33. Honvéd Gyalogezred és a Magyar Királyi 3. Tábori Pótezred hősi halottainak emléke előtt tisztelegve helyezte el az emlékezés koszorúit és rótta le kegyeletét. A megemlékezésen jelen volt a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatóhelyettese, valamint diákjai, akik szintén megkoszorúzták az emléktáblát.     

A Városház téren a II. világháborúban elhunyt hősi halottak, polgári áldozatok, antifasiszták és deportáltak emlékére 1995-ben állított ferde harang emlékműnél Mészáros Attila alpolgármester, Wilmek Tibor alelnök, Huszár János vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka és Szabó András ezredes, parancsnoki irodavezető, valamint a Munkáspárt képviseletében megjelentek koszorúztak. 

A felsorolt helyszíneken túl Székesfehérvár Önkormányzata koszorúkat helyezett el városunk elhunyt díszpolgárainak sírjánál, nyughelyén, valamennyi egykori székesfehérvári katonai sírkertnél, valamint a csalai és a kisfaludi katonasíroknál.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >