Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Mozart Requiem és A-dúr klarinétverseny
Mozart Requiem és A-dúr klarinétverseny Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. október 29.
ImageA Kossuth-díjas Medveczky Ádám karnagy vezényletével ad koncertet a hagyományoknak megfelelően Halottak Napja alkalmából az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Mozart jól ismert Requiem-jét a zenészeken kívül Székesfehérvár kórusai közösen szólaltatják meg, míg az A-dúr klarinétverseny egyik tételét Szakács Domonkos klarinétművész szólójátékának tolmácsolásában hallhatja a fehérvári közönség. Az ünnepi hangversenyre minden zenekedvelőt szeretettel várnak a szervezők!

 

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar immár állandó karmestere Medveczky Ádám. A Liszt- és Kossuth-díjas Érdemes Művész az Operaház örökös tagja, akit 2012-ben a Magyar Művészeti Akadémia is felvett a tagjai közé. Az ő vezényletével kerül bemutatásra október 30-án 19.30 órai kezdettel Mozart Requiem-je és az Adagio az A-dúr klarinétversenyből. 

A zenekar ezen művekkel tiszteleg Mozart születésének 260., míg halálának 225. évfordulója előtt. Az esten felcsendülő szerzemények mindegyikét halála előtt komponálta a zeneszerző. Így mindkét mű szintén két és negyedszázados jubileumát ünnepli. A Requiem a Mozart halála előtti napokban íródott, míg a klarinétverseny előtte két hónappal.

Utóbbi zeneműre azért is esett a zenekar választása, mert szerettek volna a szokványos műsortervezéssel szakítani, és valami igazán különleges zenei csemegével kedveskedni a közönségnek. A versenymű Adagio tétele egyetlen nagy lélegzet, mintegy hálaadó a létezés öröméért. A zenekar a Requiem felvezetéseként szólaltatja meg, szólót játszik Szakács Domonkos klarinétművész, a zenekar fiatal szólistája.

Az ünnephez méltóan hangzik fel a templomban a Requiem, mely Mozart életművének egyfajta megkoronázása. Szépsége és drámaisága hallatán az ember úgy érzi, hogy a géniusz tollát maga az Isten vezette. Az előadásban valamennyi székesfehérvári kórus közreműködik: az Alba Regia Vegyeskar, a Primavera Kórus, a Vox Mirabilis Kamarakórus és az Ars Musica Vegyeskar. Szólót énekel: Zavaros Eszter szoprán, Vörös Szilvia alt, Szappanos Tibor tenor és Cser Krisztián basszus.    

A Halottak Napi hangverseny első előadása a Farkas Ferenc hangversenysorozatnak, melynek a bérlete, valamint a koncertre a jegyek a Vörösmarty Színház Jegyirodájában megvásárolhatóak.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >