Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A Városházán rendezték a Senior Orvosok Találkozóját
A Városházán rendezték a Senior Orvosok Találkozóját Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. október 29.
ImageA Senior Orvosok Találkozóján adták át a Városháza Dísztermében a Prof. Dr. Romhányi György-díj elismerést, amit 2016-ban Dr. Németh Miklós és Dr. Simon Endre vehetett át. Az emlékülésen résztvevőit Dr. Altorjay András köszöntötte, beszédet mondott Dr. Derényi Gábor, a MOK Fejér Megyei Területi Szervezetének elnöke.

 

2016-ban a Városháza adott otthont a Senior Orvosok Találkozójának. Dr. Altorjay András székesfehérvári kardiológus ötlete volt 12 évvel ezelőtt a senior pályatársakkal való rendszeres találkozás megszervezése – a Díszteremben rendezett emlékülés résztvevőit ő köszöntötte.

A rendezvényen Dr. Derényi Gábor, a Magyar Orvosi Kamara Fejér Megyei Területi Szervezetének elnöke mondott ünnepi beszédet.  Prof. Dr. Romhányi Györgyre emlékezett, aki, mint mondta, Székesfehérvárt mindig saját városának tekintette: „Nem mondunk le arról, hogy emlékezzünk erre a kiváló személyiségre: példaértékű életpályát tudhatott magáénak, a magyar orvosképzés kiemelkedő alakja volt. A halála évében még előadást tartott. (…) Tanítása folyamatos volt, mindenkit ismert az évfolyamon, és hihetetlenül jó gondolatai voltak. Ő maga nem írt jegyzetet, de az előadásainak a jegyzetei még ma is kézen forognak. A legszebb megfogalmazás, amit a patológiáról mondott, egyetlen tankönyvben sem szerepel: a patológia az emberi szenvedések tana a szervi elváltozások tükrében… Azt tanította, hogy a halottak az utolsó példájukkal a boncteremben az orvosokat tanítják. Hozzá fűződik az a meghatározás is, hogy a magyar orvos alázattal szolgálja a magyar népet.”

Az elnök elmondta, hogy nem véletlen az összejövetel időpontja: a Romhányi-díj jelöltjei kapcsolatban voltak az ’56-os eseményekkel. A 60 évvel ezelőtti történelmi korszakban a feladatukat végezték – az egyikük fiatal orvos volt, aki felajánlotta segítségét a sebesülteknek, a másikuk fiatal orvostanhallgató, akit november 4-én az orosz csapatok beérkezése után őrizetbe vettek.

Dr. Németh Miklós pákozdi háziorvos kimagasló etikai magatartása és szakmai munkássága mellett két orvost adott az országnak. Ugyanez mondható el Dr. Simon Endréről, aki közösséget formált maga körül és a neve háziorvosként összenőtt Martonvásárral.” – fogalmazott méltatásában Dr. Derényi Gábor. Az elismeréseket, a Nagy Benedek szobrászművész által készített bronzérmeket Dr. Altorjay András kuratóriumi elnök adta át. Az életpálya díjhoz a város nevében Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok gratulált.

A Prof. Dr. Romhányi György-díjat 1999 óta évente egyszer ítélik oda Fejér megyei orvosoknak. Romhányi György 1905-ben született a Fejér megyei Száron.  A helyi elemiben kezdett tanulni, majd a székesfehérvári Ciszterci Rendi Szent István Katolikus Főgimnázium növendéke lett. Felsőfokú tanulmányait a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem orvosi fakultásán folytatta. A Pécsi Orvostudományi Egyetem Kórbonctani Intézetének katedráján teljesedett ki pályája, oktatói tevékenységét a hallgatók iránti feltétel nélküli szeretettel és a szigorúságban is inspirálni tudással jellemzik. Utánozhatatlan előadóként tartják számon, hallgatóival a személyes kapcsolat kialakítására törekedett.  Székesfehérváron a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermének falán emléktábla hirdeti örökségét, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház az auditórium elnevezésével tisztelgett Romhányi professzor emléke előtt.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >