Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A domonkosok 800 éves jubileuma kapcsán a rend első 300 évét vizsgálják
A domonkosok 800 éves jubileuma kapcsán a rend első 300 évét vizsgálják Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér Tamás   
2016. november 03.
A Domonkos-rend első 300 évét tekinti át a Városháza Dísztermében zajló nemzetközi tudományos konferencia. Az előadók a koldulórend megtelepedésétől a 16. század közepéig tartó időszakot vizsgálják a két nap során.

 

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere fontosnak nevezte, hogy a város életében rendszeresen legyenek olyan konzultációk, konferenciák, ahol nemcsak Székesfehérvárral, hanem szélesebb kitekintésben egy-egy korszakkal, közösséggel lehet foglalkozni. Köszöntője során a város nevében gratulált Zsoldos Attila akadémikusnak, a Városi Levéltár és Kutatóintézet munkatársának a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjává választásához.

 

 


Az előadások előtt Barna Máté domonkos tartományfőnök is köszöntötte a konferencia résztvevőit. Mint mondta "élő valósággal állunk szemben", amikor a Domonkos-rendet vizsgáljuk. Nemcsak a konferencia témáját adó középkort, a későbbi korokat is, minden viharával együtt túlélte ez a szerzetesrend. Hozzátette, a másfél napos konferencia programján végigtekintve egy szerzetesrendnél talán meglepő színességet, tarkaságot láthatunk, de mint mondta: "a mi alapítónk egyetlen egy célt fogalmazott meg önmaga és követői számára: a hitet elmondják és védjék, prédikáljanak abban az életformában, közösségi létben, amit az alapító szánt nekik. Ez egy nem túl konkrétan megfogalmazott cél, amibe utána nagyon sokféle ember, dolog, tevékenység és módszer belefér. Szerzetesrendünk 800 éve bizonyítéka annak, hogy a rendtársaink mindig keresték azokat az utakat, amelyek akár a saját személyiségüknek, akár a kornak, akár az őt hallgató közönségnek a legjobban megfeleltek.”

Dr. Csurgai Horváth József, a konferenciát szervező Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója, az első nap levezető elnöke elmondta: „Székesfehérvár otthont adott a Domonokos-rendnek az Árpád-korban, kétségtelen, hogy túl sok forrás nem áll rendelkezésre, de ez a tény viszont nem vitatható el Székesfehérvártól.”

 



A kétnapos konferencia társrendezvénye „A 800 éves Domonkos rend Magyarországon” elnevezésű tudományos konferencia, melyre a Szent Domonkos Rend Magyarországi Tartományfőnöksége, a Szent István Tudományos Akadémia és a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény szervezésében november 4-én kerül sor Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogtudományi Karának dísztermében.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >