Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Alcoa után Arconic - Új cégnév Székesfehérváron is
Alcoa után Arconic - Új cégnév Székesfehérváron is Nyomtatás E-mail
Írta: Sas Erika   
2016. november 03.
ImageHivatalosan is kettévált november elsejével az Alcoa cégcsoport. Globális tevékenységét két független vállalat, az Alcoa Corporation és az Arconic Inc. viszi tovább. Utóbbihoz csatlakoznak a magyarországi üzleti tevékenységek, így a székesfehérvári Alcoa-Köfém Kft. is Arconic-Köfém Kft. néven működik tovább. Az új névvel ellátott zászló és tábla ünnepélyes avatására szerdán délután került sor a cég előtti területen.

 

Az Alcoa Inc. alumíniumipari konszern 2016. szeptemberben, New Yorkban tette meg bejelentését, mely szerint két független, önálló működési területtel rendelkező vállalatba szervezi ki globális tevékenységét. Az „új Alcoa,”, azaz az Alcoa Corporation az alumínium-nyersanyagipari tevékenységi kört, míg az Arconic Inc. a magas hozzáadott értékű feldolgozóipari üzletágakat veszi át. A kettéválás az Arconic tőzsdei bevezetésével tegnap hivatalosan is lezárult.  Az eredeti Alcoa Inc. összesen 2200 alkalmazottat foglalkoztató magyarországi érdekeltségei az Arconic irányítása alatt, Alcoa helyett Arconic néven működnek tovább, ennek értelmében a székesfehérvári Alcoa-Köfém Kft. az Arconic-Köfém Kft. néven végzi tevékenységét.

A 128 éves Arconic (korábban Alcoa) 1993-ban vásárolt többségi tulajdont a székesfehérvári Könnyűfémműben, mostantól Arconic-Köfém Kft-ben, mely vállalat 2016-ban ünnepli 75 éves fennállását. A nemesvámosi és egri telephelyekkel is rendelkező Arconic fontos szerepet tölt be Magyarországon, egyike a legnagyobb 100 vállalatnak és a 10 legnagyobb termeléssel foglalkozó befektető között van hazánkban. Az Arconic szintén Magyarországon, Székesfehérváron hozta létre Globális Szolgáltató Központját, mely az európai és bizonyos észak-amerikai pénzügyi és adminisztratív területek kiszolgálását végzi. A vállalat több mint 10.3 millió USD összeggel támogatja a közösségi kezdeményezéseket 1993 óta, a társadalmi felelősségvállalás jegyében.

Az Arconic első hivatalos munkanapja alkalmából rövid ünnepséget rendeztek ma kora délután a főbejárat előtt a cég vezetői és több dolgozója részvételével. Az Alcoa cégzászlót Horváth Tamás vezérigazgató-helyettes és Szabó Ferenc, a Központi Mérnökiroda karbantartási és energiaellátási vezetője engedték le, majd az új, immár Arconic nevet viselő lobogót dr. Cser-Palkovics András polgármester és Katus István országigazgató vonták fel. A cégtáblát Randall Scheps, a Keréktermék Üzletág alelnöke és Graeme Bottger, a Végrehajtótanács tagja leplezték le, majd a dolgozók léggömböket engedtek el az ünnepélyes alkalom tiszteletére.

 



„A névváltás egészen biztosan nem fog változást eredményezni abban a kiváló együttműködésben, ami eddig is jellemezte a vállalatot és Székesfehérvár városát, és amire nagyon büszkék vagyunk.  Reményeink szerint az Arconic az eddigiekhez hasonló stratégiai partnere lesz a városnak a következő években, évtizedekben. A cég a város egyik legnagyobb foglalkoztatója és adófizetője, valamint az ország egyik legnagyobb befektetője.”
– fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester.

„Alapvetően a vállalatnak nagyon kis hányadát, a székesfehérvári Globális Szolgáltató Központ egy részét vitte tovább az Alcoa. Az itt dolgozókon kívül valamennyi magyarországi munkavállaló az Arconichoz került, amely leginkább a repülőgép-iparnak, az autóiparnak és a kereskedelmi fuvarozásnak szállít be csúcsminőségű termékeket.”
– hangsúlyozta Katus István országigazgató. Hozzátette: a társadalmi felelősségvállalás kiemelt partnere, az Alcoa Alapítvány a jövőben nem fog működni. Helyette mintegy 330 millió dolláros vagyonnal létrehozzák az Arconic Alapítványt, amely továbbra is fontos szerepet fog szánni globálisan a közösségek támogatásának.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >