Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Fa Nándor vasárnap startol! Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2016. november 03.
Harmadszor indul a föld legkeményebb vitorlásversenyén Fa Nándor. A világjáró székesfehérvári hajós négy nap múlva startol Franciaországból a Vendée Globe-on, azon a megmérettetésen, amelyen egyedül, külső segítség és kikötés nélkül kell a lehető leggyorsabban megkerülni a földet.

 

Fa a 18,28 méter hosszú és 5,65 m széles Spirit of Hungary nevü hajójával vág neki a mintegy 3 hónapos tengeri kalandnak Les Sables-d’Olonne-ból. A magyar vitorlázó korábban kétszer részt vett már ezen az embert próbáló versenyen, 1993-ban a legjobb nem francia indulóként az 5. helyen végzett.

Most lajstromozzák a hatalmas, minden betegség esetén alkalmazható gyógyszerkészletet, de van még más teendő is bőven a rajtig. A lázas előkészületek során az már kiderült, hogy a háromnapos biztonsági ellenőrzés tanúsága szerint Fa Nándornak sikerült megfelelnie a rendkívül szigorú szabályoknak.

"Egy tízoldalas listán mentünk pontonként végig, két ember vizsgálta folyamatosan a hajót. Örülök, hogy jól sikerült, mert ez nagy stressz volt számomra. Ma még utoljára csinálok egy tesztvitorlázást, azután a rajtig már nem hagyhatjuk el a kikötőt” – mondta az MTI-nek a magyar hajós, aki 63 évével a második legidősebb a mezőnyben.

Fa egyébként 100 liter víz mellett 100 kilogramm élelmiszert visz magával, ami 250 adag készételt jelent. Ezek egy része le van vákuumozva, de van köztük rengeteg levespor, szárított étel, sok gyümölcs- és zöldségkonzerv. Még friss kenyeret kell beszereznie a rajtig. A készlet egy része le van plombálva, ehhez csak vészhelyzet esetén nyúlhat a fehérvári vitorlázó. De nem csak ez, más szigorú szabály is van.

"Le van plombálva például a horgony is, ennek használatához is külön engedélyt kell kérnem. Minden nap köteles vagyok bejelentkezni a rendezőknél és képet küldeni magamról, néhány naponta pedig egy videót is. Alig várom már, hogy menjünk. Letöltöttem az első tíz nap időjárási előrejelzését, eszerint kimondottan gyors rajtunk lesz, 15-20 csomós széllel. Összességében 90-100 napos útra számítok. Szeretném kiemelni, hogy a világ minden tájáról érkező vendégek, szakértők csodálják, hogy mi Magyarországról ilyen felkészültséggel itt vagyunk, ezért hálás köszönet mindenkinek, aki bármiben segített” – mondta Fa Nándor.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >