Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow November 8-án folytatódik a Seuso kedd sorozat
November 8-án folytatódik a Seuso kedd sorozat Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2016. november 04.
A Szent István Király Múzeum és a Fehérvár Médiacentrum szervezésében folytatódik a kerekasztal-beszélgetések sora. A Seuso kedd keretében Hajdú Éva volt miniszteri biztos valamint Pereczes Ferenc lesz a vendég november 8-án, kedden 17 órától a Csók István Képtárban. A beszélgetés moderátora Nádorfi Gabriella. A hagyományokhoz hűen a látogatók is feltehetik kérdéseiket.

 

Hajdú Éva a Magyar Nemzet kulturális újságírójaként 1995-ben kezdett foglalkozni a Seuso-kincsekkel. A titokzatos leletekről egy más témában készített interjú során hallott először Vukán Béla főhadnagytól. Kétéves oknyomozói munka után az akkori kulturális minisztertől kapott felkérést, hogy miniszteri biztosként végezze tovább a Seuso-kincs történetének felkutatását, majd előkészítette azok hazakerülését. Aztán sokak számára érthetetlen módon Hiller István egyszer csak "menesztette".
 
Számos ma tudható eredmény az ő nevéhez is köthető. 2014-ben megjelent kötetében sok érdekesség megtalálható a Seuso-kincs történetével kapcsolatban. Neki is köszönhető az, hogy a külföldi tömeg- és szaksajtó segítségével sikerült elérni, hogy a nemzetközi műkereskedelemben a Seuso-kincs hallatán „kigyulladjon a piros lámpa a fejekben” – a Seuso-kincsek eladhatatlanokká váltak.
 

 
Pereczes Ferenc már több alkalommal is elmondta, hogy szerinte Sümegh József az ő útmutatása alapján akadt rá a lelőhelyre. „Kutyasétáltatás közben akadtam rá a lelőhelyre még a hetvenes években, Szabadbattyán határában. Később voltak ásatások is a helyszínen, ha jól emlékszem, 1975-ben. Amikor az ásatások befejeződtek, utána is kijártam a romokhoz. Én mutattam meg szegény Jóskának is a helyet. Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy feltörték az egykori villa padlózatát. Véleményem szerint az egykori tulajdonos a kincseket erre a helyre, a fűtésalagútba rejthette. A feldúlt területen láttam nyomokat is, és találtam egy lámpást." – mesélte korábban Pereczes Ferenc.
 

A program a hagyományokhoz hűen egyben nyilvános televíziós felvétel is. A Seuso kedd sorozat újabb részei folyamatosan láthatóak lesznek a Fehérvár Televízióban. Az idei első adást már vissza is nézhetik a Fehérvár Médiacentrum youtube-csatornáján: Seuso kedd – 2016. október 25. címen.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >