Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Otthon melege a Prohászka-templomban
Otthon melege a Prohászka-templomban Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika, Gáspár Péter   
2016. november 07.
ImageEgyedülálló korszakához érkezett a Prohászka-emléktemplom. Közel 80 éves fennállása óta először van fűtés valamennyi padtömbben. Az energetikai korszerűsítéssel együtt megvalósuló fűtéscsere projekt hármas összefogásnak köszönhetően valósul meg.

 

Székesfehérvár Önkormányzatának 5 millió forintos támogatásából építették ki a legkorszerűbb technológiájú fűtésrendszert a templomban, míg a nyílászárók cseréje a Székesfehérvári Egyházmegye finanszírozásában, valamint a Vasútvidéki Egyházközség híveinek az adakozásából valósul meg. Az otthon melegét biztosító fűtés kiépüléséért tegnap tartottak hálaadó szentmisét, amit Spányi Antal megyés püspök celebrált. A szertartás végén beszédet mondott Tóth Tamás esperes, plébános, dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint Szauter Ferenc, a Vasútvidéki Egyházközség híve, aki a korszerűsítési munkálatokat irányította.  


A gigantikus méretű Prohászka-emléktemplom 1923 és 1933 között épült meg, jórészt közadakozásból. Azóta soha nem volt még az összes padtömbben fűtés, tekintettel a rendszer kiépítésének igen magas költségére. Az ősztől tavaszig tartó, hideg időszakban eddig a nyolc padtömbből mindössze kettőben volt fűtés, ami nagyon régi, elavult és korszerűtlen technikával működött, igen csekély hatásfokkal. 

Mind a Vasútvidéki plébánosban, mind az egyházközség híveiben már régóta megfogalmazódott a gondolat és az igény, egy korszerű fűtésrendszer kiépítésére.

 

 



A közösség Tóth Tamás atya vezetésével egy jó ideje már azon dolgozik, hogy a templomot igazi otthonná varázsolja, ahol családias légkör uralkodik. Ennek azonban – mint ahogy az egyik hívő a plébánosnak meg is fogalmazta – az a feltétele, hogy meleg legyen, hiszen csak az lehet otthonunk, ahol nem fázunk. Így ennek szellemében indult el a közös gondolkodás és megoldáskeresés a fűtésrendszer cseréjére, és egy energetikai korszerűsítés megvalósítására. 

A Vasútvidéki Plébánia felkérésére Székesfehérvár Önkormányzata segítő kezet nyújtott, és vállalta az elavult fűtéscsövek leszerelését, és az energiatakarékos, legkorszerűbb technológiával megvalósuló fűtésrendszer kiépítésének költségeit mind a templomban, mind az ahhoz tartozó kápolnában és a sekrestyében is, mely összesen 5 millió forintot tett ki.

Míg a Székesfehérvári Egyházmegye, valamint a Vasútvidéki Egyházközség híveinek adománya az energiakorszerűsítés jegyében megvalósuló nyílászárók cseréjét fogja a jövőben finanszírozni. A projekt – amit nevezhetnénk úgy is, mint az otthon melege a templomban – hármas kooperációban valósul meg: a város, az egyházmegye és a hívek közös összefogásának eredményeként.   

Ezt megköszönve tartottak ma délelőtt hálaadó szentmisét a Prohászka-emléktemplomban. Az ünnepi szentmisén Spányi Antal megyés püspök idézte fel azokat a téli miséket, amikor nagyon hideg volt a templomban. A megyés püspök kiemelte, hogy közösen összefogva szereztek örömet a plébánia közösségének és Isten áldását kérte azokra, akik segítették a megvalósulást. 

 

 



A szentmisén Tóth Tamás esperes, plébános felidézte, hogy hat évvel ezelőtt, amikor a Vasútvidéki Prohászka - Jó Pásztor plébánia plébánosa lett, felmérést tartott azzal kapcsolatban, hogy mi a közösség igénye. A hívek akkor több tucat igényt fogalmaztak meg, ebből választották ki a legfontosabbat, a fűtés kiépítését. Ez segít abban, hogy a családok otthonává tegyék a Prohászka templomot, hiszen az otthonhoz meleg is kell. Tóth Tamás plébános köszönetet mondott azért a segítségért, amelyet dr. Cser-Palkovics András polgármestertől, Mészáros Attila alpolgármestertől és Székesfehérvári Egyházmegyétől kaptak a megvalósításhoz.  

Az ünnepi alkalomból dr. Cser-Palkovics András polgármester is köszöntötte a híveket.  "Mindig öröm, amikor egy közösséget látok ünnepelni és fontos az is, hogy a város hozzájáruljon a közösségek gyarapodásához, céljaik megvalósításához. A városnak dolga az is, hogy segítse az egyházi közösségeket, templomokat, különösen igaz ez egy ezer éves, keresztény városban, amely Szent István városának nevezi magát." - fogalmazott Székesfehérvár polgármestere, aki személyes történettel idézte fel kötődését a Prohászka templomhoz. Elmondta, hogy nagymamája hosszú éveken keresztül járt ide és gyakran jött haza úgy vasárnap, hogy "megint nagyon hideg volt a Prohászka templomban". Cser-Palkovics András hozzátette, gyerekként soha nem gondolta volna, hogy egyszer lesz lehetősége segíteni abban, hogy a jövőben már ne legyen hideg a templomban. Székesfehérvár polgármestere köszöntőjében Tóth Tamás plébános atyának is üzent, kiemelve, hogy ha van mit tenni és a város tud segíteni a közösségüknek, akkor a jövőben is meg fogja tenni ezt.  

Szauter Ferenc
, a Vasútvidéki Egyházközség híve, aki a korszerűsítési munkálatokat irányította elmondta, hogy mintegy 147 méter hosszan alakították ki a fűtést a padokban, 8 padtömbben, amelyek fűtése külön-külön is kapcsolható, ami fontos szempont a takarékosság miatt. Szauter Ferenc hozzátette, hogy nemcsak a padsorok, hanem a gyóntatószékek is fűthetőek. 

 


 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >