Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Közösségi összefogással közösségi tér
Közösségi összefogással közösségi tér Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. november 07.
ImageÚj játszóeszközökkel teli közösségi teret adtak át annak a 48 férőhelyes gyermekotthonnak az épülete mellett, amelynek beruházása tavaly pályázat útján valósult meg. A most kialakításra került klubhelyiség összefogás eredménye, amelyhez Székesfehérvár Önkormányzata és a város polgármestere is hozzájárult.

 

Az átadó ünnepségen a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatóján túl, beszédet mondott Székesfehérvár polgármestere, aki új játékokkal is kedveskedett a gyerekeknek. A rendezvényen részt vett Spányi Antal megyés püspök is.  

Egy évvel ezelőtt adták át a Tüzér utcában azt a 48 férőhelyes gyermekotthont, amely a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretén belül kiírt pályázat révén valósulhatott meg.

Idén nyílt arra lehetőség - Székesfehérvár Önkormányzata, a város polgármestere, a Fejér Megyei Esély Gyermekvédelmi  és Gyermekmentő Alapítvány, valamint a Pálfi-Tech Kft. és Marton Jenő vállalkozó támogatásával – hogy az intézményen belül egy játékokkal és különböző szórakozásra és sportolásra alkalmas eszközökkel felszerelt szobát alakítsanak ki.   

Az átadó ünnepségen megjelenteket Deresné Tanárki Mária, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója köszöntötte. Először arról adott tájékoztatást, miként született meg a klubhelyiség gondolatának az ötlete. Elmesélte, hogy egyik kollégája vetette fel elsőként, hogy a tavaly elkészült új 48 férőhelyes gyermekotthonból hiányzik egy olyan közösségi tér, ahol a gyerekek felszabadultan együtt tudnak lenni. Egy olyan klubhelyiség, ahova el tudnak vonulni, hogyha szórakozni vagy sportolni akarnak. Elmondta, hogy nagyon sok szép helyiségük van az otthonban, de olyan, ami csoportokon átívelő és ahova különböző programokat lehetne szervezni, olyan eddig nem volt.

 


Így, amikor elkezdtek ezen ötlet megvalósításán gondolkodni, akkor esett a választásuk arra a használaton kívüli, egykor főzőhelyiségnek szolgáló kis épületre, mely az udvaron áll. Ezúton mondott köszönetet az igazgató a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér Megyei Kirendeltségének, hogy erre engedélyt kaptak, s a támogatásukkal megnyílt ezen közösségi tér kialakítására a lehetőség.
S ahogy látja az Úr a szükséget, úgy küldi a segítséget – mondattal folytatva adott arról tájékoztatást, hogy ezen klubhelyiség kialakításának finanszírozása, milyen összefogással valósulhatott meg.
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata által szervezett V. Jótékonysági Estélyen összegyűlt bevétel egy részét intézményük kapta. Ezt egészítette ki dr. Cser-Palkovics András saját polgármesteri keretével, illetve a Fejér Megyei Esély Gyermekvédelmi  és Gyermekmentő Alapítvány, mely összefogásnak köszönhetően rendelkezésre állt az a 2 millió forint, mely a beruházás bekerülési költsége volt.
Elhangzott, hogy a közösségi tér villanyhálózatának kialakításához a Pálfi-Tech Kft. járult hozzá, míg a festési munkálatokhoz Marton Jenő festő, mázoló. Ezen kívül az intézmény valamennyi munkatársa segítette ennek a klubhelyiségnek a kialakítását.
Az igazgató nekik és valamennyi támogatónak megköszönte a gyerekek nevében a nagylelkűséget és azt a szociális érzékenységet, amivel támogatták ennek az ötletnek a megvalósulását.            

 

A gyermekek énekes és verses műsorral köszönték meg a felnőtteknek az új közösségi helyiséget. Meglepetés műsorukban felhangzott többek között Wolf Kati Messze valahol című dala, Fecske Csaba: Jó leszek című verse és a régi ikonikus sláger, a Legyetek jók, ha tudtok refrénű ének is.    

A város polgármestere, dr. Cser- Palkovics András ezt követően adta át jelképesen a gyerekeknek a közösségi teret, akiknek egyúttal megköszönte azt a kis műsort, amit előadtak. Köszönetét fejezte ki mindenkinek, akinek része volt valamilyen módon abban a folyamatban, aminek eredményeképp a klubhelyiség létrejöhetett.
Majd arról beszélt, hogy újabb példáját látjuk annak, hogy az összefogásnak van eredménye. Volt egy nemes és jó cél – köszönhetően az ötletgazdának – és volt egy közösség, ami ezt a célt megvalósította – mondta.
Majd arra buzdította a gyerekeket, hogy minél több programon vegyenek részt ebben a helyiségben, és csaljon az arcukra minél tovább tartó mosolyt. S hogy ez a felhőtlen szórakozásról és játékról szóljon dr. Dienesné Fluck Györgyi önkormányzati képviselővel közösen különböző társasjátékokat adott át a gyermekeknek.
A polgármester hozzátette – nem felejtve egy korábbi ígéretét – hogy a gyermekotthon udvarán jövőre egy játszóteret fognak kialakítani.

A rendezvény keretében Deresné Tanárki Mária igazgató - méltón a Nemzeti Emléknaphoz, és emlékezve az ’56-os hősökre, akik életüket áldozták a szabadságért - mécsest gyújtott, majd valamennyi jelenlévő egy perces néma főhajtással tisztelgett emlékük előtt. 

A gyerekek ezt követően vették birtokba a különböző eszközökkel és játékokkal felszerelt közösségi teret.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >