Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Székesfehérvár repüléstörténete tablókon Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2016. november 08.
ImageMegnyílt a Városházán az a tablókiállítás, melyet a Városi Levéltár és Kutatóintézet szervezett Székesfehérvár repüléstörténetének századik évfordulója tiszteletére.

 

A tárlat a kezdetektől napjainkig tizenhat tablón mutatja be a fehérvári repülés kialakulását, fejlődését az 1916-os sóstói kezdetektől egészen napjainkig, az Albatrosz Repülő Egyesület megalakulásáig, működéséig. A kiállítás egy hét múlva a Bartók Béla térre „költözik”, ahol a Vörösmarty Mihály Könyvtár árkádjai alatt tekinthetik meg az érdeklődők.

A Városi Levéltár és Kutatóintézet több alkalommal szervezett már szabadtéri tablókiállítást a Városház téren. 2014-ben a 200 éve Székesfehérváron született Ybl Miklós munkásságát, 2015-ben Székesfehérvár első világháborús szerepvállalását, majd 2016 májusában az első világháborús fehérvári alakulatokat mutatták be a Városház téren. Az újabb, Székesfehérvár repüléstörténetének 100. évfordulója tiszteletére készített, tizenhat tablóból álló kiállítást a Városháza emeleti folyosóján nyitották meg ma délelőtt.

A tárlat feldolgozza a repülést az Osztrák Magyar Monarchiában, majd a székesfehérvári repülőélet 1916-os sóstói kezdeteit, a repülőgép-javító üzem és reptér működését, a két világháború közötti időszakot és a Sóstón épített repülőtípusokat. Kitér Székesfehérvár-Börgönd történetére, a második világháborút követő, 1948-1957 közötti újjászervezésre, a fehérvári sportrepülésre 1945-től 1962-ig, a börgöndi helikopterbázisra, valamint az Albatrosz Repülő Egyesület 1989. május 16-i megalakulására és működésére egészen napjainkig. A „Repülő ászok” című tablón a város repüléstörténetéhez kapcsolódó neves személyiségeket ismerhetünk meg.

Székesfehérvár nagyon sok arcát mutatta már a világnak az elmúlt több mint ezer évben. Éppen ezért volt fontos vállalkozás, hogy a Közgyűlés döntése nyomán egy egész éves programsorozat keretében emlékeztek meg a város száz éves repüléstörténetéről. – hangsúlyozta a megnyitón dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója.

Izgalmasnak, érdekesnek nevezte valamennyi korábbi és a mostani tablókiállítást is Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András polgármester hozzátette: a város sokkal tartozik a repüléstörténetnek az elmúlt száz évért. Elődeink egy kiváló és jól időzített döntéssel meghonosították a repülést Fehérváron, amely így gazdasági erőcentrummá és katonavárossá válhatott. A város igyekezett méltó módon megünnepelni a száz évet.

A megnyitón Gondos László, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum muzeológusa tartott szakmai bemutatót. Elmondta, a repüléstörténet tudományos kutatása meglehetősen nehézkes, mert az iratanyagok jelentős része a második világháború során megsemmisült, a megmaradt dokumentumok pedig Bécsben, egy archívumban találhatóak. A repüléstörténet általános jellegű, országos áttekintése viszonylag könnyen felvázolható, ám egyes városokra lebontva a történetkutatás sokkal körülményesebb. Székesfehérvár különösen nagy pusztításon esett át a második világháború során, ami helyben még tovább nehezíti a kutatást. Éppen ezért a helyben megőrzött emlékek és fotók nagyon sokat jelentettek a tablókiállítás összeállításához.

A tárlat november 15-ig marad a Városházán.  Ezt követően év végéig a Bartók Béla téren, a Vörösmarty Mihály Könyvtár árkádjai alatt lehet megtekinteni a tablókat, melyekből a tervek szerint egy iskolai vándorkiállítást is szerveznek.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >