Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow 20 éves a Fejér Megyei Mérnöki Kamara
20 éves a Fejér Megyei Mérnöki Kamara Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. november 09.
Image20 éves fennállása alkalmából ünnepi közgyűlést tartott a Fejér Megyei Mérnöki Kamara – a megalakulás helyszínén gyűltek össze a kamarai tagok, a társkamarák, az együttműködő partnerek, valamint a megye és a városok vezetői, képviselői. A Fehérvári Civil Központban tartott rendezvényen ünnepi beszédet mondott Dr. h.c. Dr. Szepes András József, az FMMK elnöke, a megjelenteket Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Cser-Palkovics András köszöntötték.

 

A Fehérvári Civil Központ Színháztermében tartották a 20 éves Fejér Megyei Mérnöki Kamara ünnepi közgyűlését azon a helyen, ahol a kamara megalakult. Az 1996. november 8-án létrehozott területi szervezet lenyűgöző összefogással jött létre több mint 7 éves előkészítő munka után. A jubileumi rendezvényen részt vettek a kamarai tagok és kamaránál nyilvántartott szakemberek, a társkamarák, a stratégiai partnerek, valamint a megye és a városok vezetői is.

Dr. Molnár Krisztián
, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a Kamara a megye gazdasági életében fontos és nélkülözhetetlen szerepet tölt be. Köszönetet mondott a mérnökök áldozatos munkájáért, majd kiemelte, hogy a megyei önkormányzathoz hasonlóan a szervezet a közösség, a hagyomány, az értékek és a minőség középpontba állításával fogalmazza meg célkitűzéseit.

„Elődeinkre és elődeink tetteire emlékezni dolgunk és felelősségünk is egyben.” – kezdte beszédét dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, a magyar kultúra, a magyar értékek és hagyományok tiszteletét hangsúlyozva. A Kamara létrejöttének történetét felidézve az 1860-as évektől a 20. század első évtizedeinek törekvéseit idézte fel, és a közösség fellépését méltatta, ami a demokrácia alapértékeit képviseli. „A megye és a város nem fejlődhetett volna a mérnökök munkája nélkül, és a következő évtizedekben sem fog tudni fejlődni. Nélkülözhetetlen ehhez az önkormányzatokkal kialakított partnerség, így ezúton köszönöm az együttműködést a Kamara vezetőinek.” A mérnöki hivatás népszerűsítésével, a fiatalok megszólításával kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy az mind a szakma, mind a város szempontjából fontos, hiszen a munkaerő vonatkozásában felmerül a mérnökhiány kérdése. Közös kihívás ez a gazdasági szereplőknek, az önkormányzatoknak és az államnak egyaránt, fejezte ki dr. Cser-Palkovics András. A város nevében Dr. Szepes Andrásnak, az FMMK elnökének adott át emléklapot a mérnöktársadalom munkájának elismeréseképpen. 

Dr. h.c. Dr. Szepes András József
ünnepi beszédében örömét fejezte ki a 20 éves jubileummal kapcsolatban, és felidézte, hogy 1996-ban a színházteremben 190-en gyűltek össze a Fejér Megyei Mérnöki Kamara megalakítására. Kiemelte, hogy a megalakulás története egészen a 19. század közepéig nyúli vissza, majd 1910-ben létrejött a Magyar Mérnök és Építési Egylet Székesfehérvári Osztálya, amelynek alelnöke Peuser (később Pálos) Lajos volt, akinek unokáját, Honthy Katalint az elnök az ünneplő közönség soraiban köszöntötte – ezzel idézte fel a mérnöki tevékenység hosszú, és folyamatában végig követhető útját. A logarléc példáját hozta fel köszöntőjében, ami az egykori egyetlen számítási eszközként volt jelen a mérnökök munkájában: „A számítási eszközeink a logarléctől a zsebszámológépeken keresztül a mai eszközeinkig rohamosan átalakultak. Ami viszont nem változik azóta sem, hogy a mérnöki alkotások őrzik a szellemi tevékenységet, aminek eredményei lépten-nyomon elénk kerülnek a világban.” Az elnök köszönetét fejezte azoknak, akik húsz év óta töretlenül segítik a Kamara munkáját: Tóth Tibornak, Kaleta Jánosnénak, Török Tibornak, Balla Károlynak és Pálfiné Nagy Máriának. Az elmúlt húsz év törekvéseit és eredményeit összefoglalva beszédét azzal zárta, hogy a munkához nyugodt körülményeket és megfelelő számú megrendeléseket kívánt. Az elhunyt kollégákról főhajtással emlékeztek meg az ünnepség résztvevői.

Dr. Hajtó Ödön
, az MMK alapító elnöke is köszöntötte a megjelenteket, méltatva a megyei kamarával működő jó együttműködést. A húsz éves jubileum kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a mérnöki kamara létrehozásának a rendszerváltás után a demokrácia elvei voltak a legfontosabb mérői, így a kamara a köz érdekeinek a szolgálatáért alakult – a szakmaiság és az érdekvédelem céljai mellett.

 



Rónay István
, az MMK alelnöke a jövő feladatairól beszélt. Azt mondta, hogy a múlt ismerete és tapasztalatai nélkül elképzelhetetlen a jövő eredményes alakítása. Elmondta, hogy a Kamara a mérnöki munka minőségének, színvonalának megbecsülését igyekszik a jogszabályok szintjén is érvényre juttatni, majd a jelenlegi tevékenységek közül többek között a közbeszerzési törvény módosításáról és a beruházási kódexről beszélt.

Dancs Norbert
, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője köszöntötte a jubiláló testületet, és átadta Dr. Simon László kormánymegbízott üdvözletét. Felidézte a Kamarával közösen tartott továbbképzéseket, a közös helyszíni ellenőrzéseket és a közös célokat: a jogszerű, szakszerű és minőségi fejlődés elősegítését.

A széleskörű stratégiai partnerséget méltatta beszédében Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Mint mondta, ez nemcsak a hatóságokra, hanem a civil szféra szervezeteire is kiterjed, és jelképesnek nevezte, hogy a mérnökök éppen az egykori Technika Házában ülnek össze – hasonlóan a csaknem harminc évvel ezelőtt szerveződött helyi Iparkamarához, amely ugyanott tartotta küldöttgyűlését. A mikroközösségek erejének fontosságát hangsúlyozta, amely a társadalom bázisát adja, a közösséghez való tartozás alapja és feltétele a szakmai minőségi munka, a tudás.

A rendezvényen kitüntetéseket adtak át: Sótér Árpád okleveles építőmérnök Bory Jenő Mérnökdíjat kapott, a Fejér Megyei Mérnöki Kamaráért díjat Török Tiborné okleveles építőmérnök és Kumánovics György okleveles geológus mérnök vehette át.

 

 


Az ünnepségen műsort adott Mészáros János Elek, valamint fellépett az Alba Regia AMI Pulutyka táncegyüttese.

A területi kamara 276 mérnökkel alakult meg, jelenleg több mint 750 tagot számlál, valamint itt tartják nyilván a mintegy 1000 műszaki ellenőrt és felelős műszaki vezetőt. A testület kiemelt szerepet tölt be az érdekvédelmi és a hatósági jellegű feladatokban – kapcsolatot tartva az önkormányzatokkal, a hatóságokkal, a vállalkozásokkal. A nyolc szakcsoport – energetikai, elektrotechnikai, épületgépészeti, geodéziai, közlekedési, környezetvédelmi, vízgazdálkodási és tartószerkezeti – munkája meghatározó a szakmai érdekvédelem, a jogosultságok elbírálása, valamint a képzések, továbbképzések terén. Rendezvényeik, eseményeik közül kiemelkedik a Megyei Mérnökbál és a Magyar Műszaki Értelmiség Napja.

1989-ben az országos alakuló összejövetel hatására jött létre először egy székesfehérvári csoport Dr. Szepes András vezetésével, Dunaújvárosban pedig Tóth Tibor irányításával – ezek alakultak megyei szervezetté. A kamaraként definiált szervezet egy ideig Mérnökegyletként működött.  Az "1996. évi LVIII. törvény a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról" meghozatalát követően felgyorsult a szervezés, sorra alakultak a megyei kamarák, majd az országos Küldöttgyűlésen a megyék képviselői megalakították a Magyar Mérnöki Kamarát, melynek alapító elnöke Dr. Hajtó Ödön lett.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >