Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Bory-megemlékezés szombaton
Bory-megemlékezés szombaton Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. november 11.
ImageA korábbi évekhez hasonlóan idén is sor kerül Bory Jenő születésének évfordulóján a művészcsaládról egy méltó megemlékezésre. A 137. évforduló alkalmából a Bory család leszármazottai ünnepséget szerveznek a Bory térre, melynek keretében átadják a Bory Jenő – Bory Jenőné emlékérmet is.

 

„Építészet, szobrászat egy test és egy lélek.” – vallotta Bory Jenő szobrászművész, építészmérnök, aki saját tervei és fantáziája alapján – gyakran két keze munkájával 40 nyáron keresztül alkotta meg fő művét, a Bory-várat. Az 1879. november 9-én született neves székesfehérvári művész nevéhez azonban ezen kívül még számos igen jól ismert alkotás köthető.
Ő készítette 1909-ben a Jézus Szíve templom építészeti tervét, aminek a kivitelezésében is részt vett. A templom külső héjalás nélkül készült betonkupolája a vasbeton első, művészeti értékű felhasználása volt Magyarországon. A Piac téren látható az a szoborkompozíció, amit 1927-ben készített. A négy jelentős István-kori püspök alakjával díszített alkotás a Püspök-kút nevet kapta. Népszerű műve a Huszár születik, mely alkotás a székesfehérvári strandon és a Budapesti Szent János Kórház Szülészete előtt is megtalálható.
Felsorolni is sok lenne mennyi köztéri alkotás, dombormű és szobor megalkotója. Kutatásai eredményeképp megoldotta az általa kikísérletezett pirobazalt-pirogránit szobrászati alkalmazást. Munkásságáért megkapta a Ferenc József- rend lovagkeresztjét, a Rökk Szilárd díjat, míg a barcelonai világkiállításon ezüstérmet nyert a Vágyakozás című szobrával.  
A művészembert – aki tudását és tapasztalatát a tanításon keresztül tanítványainak is átadta - 1940 októberében a Magyar Képzőművészek Egyesülete elnökévé választják. 1943-ban a Képzőművészeti Főiskola rektora lett.
A második világháborút a Bory-várban élte végig, a front kellős közepén. A várat agyonbombázták, az összes torony összedőlt. A szobrokra célba lőttek, a képeket végighasogatták. Nyugdíjas éveit a Bory-vár helyreállításával töltötte, és a vár idegenvezetője volt. 1959. december 18-án hunyt el a Bory-várban. 

Születésének 137. évfordulója alakmából a Bory család leszármazottai - az elmúlt évekhez hasonlóan – megemlékezést szerveznek tiszteletére, a Bory térre. A november 12-én, szombaton 10 órakor kezdődő ünnepség keretében sor kerül Bory mester szobrának a megkoszorúzására, valamint a Bory Jenő – Bory Jenőné emlékérem átadására is, mely elismerést a leszármazottak olyan személynek adják át, aki a Bory-életmű gondozásában sok segítséget nyújt számukra. 

A megemlékezésre – melyen a Bory Jenő Általános Iskola ad műsort – mindenkit szeretettel várnak a szervezők!
 

Forrás és bővebb információ itt:
http://bory-var.hu/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >