Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Még novemberben munkába állnak az új kukásautók Székesfehérváron
Még novemberben munkába állnak az új kukásautók Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2016. november 11.
ImageMinden típusú települési hulladék gyűjthető azzal a négy, a legfejlettebb technikával működő új kukásautóval, melyeket ma mutattak be az Alba Plaza előtti téren. A gépjárművek beszerzése nettó csaknem 170 millió forintba került, a beruházást saját forrásból finanszírozta a város. A bevásárlóközpontnál rendezett átadáson játékos környezetvédelmi programokat is szerveztek székesfehérvári óvodások és iskolások részvételével.

 

Székesfehérvár Közgyűlése tavaly döntött arról, hogy forrást biztosít négy új, a szelektív gyűjtést a legmodernebb módon végző hulladéktömörítő és –szállító gépjármű vásárlására. A sikeres közbeszerzést követően a Depónia Nonprofit Kft. október végén vette meg a járműveket, melyek beszerzési és üzembe helyezési költsége, továbbá a személyzet oktatása összesen nettó 168.840.000 forintba került.

A gépjárművek a mai kor legfejlettebb technikai színvonalát hozzák. Alkalmasak a közszolgáltatás részét képező, minden típusú települési hulladék – azaz vegyes és szelektív, továbbá lom és zöldhulladék – gyűjtésére, és nagymértékben védik a környezetet azzal, hogy teljesen mentesek a kiporzástól, a csurgalékvíz elfolyástól. A klimatizált, 12 sebességes, automatizált járművek vezetéstámogató rendszerrel, elektronikus stabilitás vezérléssel és GPS nyomkövetővel rendelkeznek.  Külső kameráik, illetve beépített mechanikus és elektronikus védelmi rendszerük a gépkezelők biztonságát szolgálják. A gépek két ismert, a minőséget garantáló gyártó termékeiből állnak össze, alvázuk Mercedes Benz Arocs, míg felépítményük spanyol RosRoca típusú. A járműveket a tervek szerint még november folyamán munkába állítják Székesfehérváron.

 

 


Az új kukásautókat az Alba Plaza előtti téren mutatta be a Depónia Nonprofit Kft. Dr. Cser-Palkovics András polgármester Székesfehérvár egyik legfontosabb közszolgáltatásának nevezte a hulladékszállítást, melybe most bekapcsolódhatnak a város tulajdonában lévő, vadonatúj járművek is. Ez a beruházás is azt jelzi, hogy a Közgyűlés korábban jó döntés hozott a Depónia Nonprofit Kft. visszavásárlásával, önkormányzati tulajdonába vonásával. A gondos gazdálkodásnak köszönhetően sikerül olyan költségeket lefaragni, melyek lehetővé teszik a rezsicsökkentést és az eszközfejlesztést. A polgármester köszönetét fejezte ki az együttműködésért a Depónia Nonprofit Kft-nek, és kérte, hogy becsüljük meg a cég munkatársait, akik nap, mint nap – sokszor ünnepnapokon is – végzik a lakossági hulladékszállítást.  

A Depónia Nonprofit Kft. régóta várt a gépkocsik beszerzésére. – fogalmazott Steigerwald Tibor, a cég ügyvezető igazgatója és szintén megköszönte az önkormányzat közreműködését. Elmondta, vigyázni fognak az új, igen magas minőségű, a környezetvédelmi és biztonsági előírásoknak is maximálisan megfelelő járművekre, melyekből még kevés van az országban. A gépek a város a teljes területén működnek majd várhatóan a jövő héttől.

 



Az Alba Plaza előtti programra székesfehérvári gyerekeket is meghívtak a Depónia Nonprofit Kft-vel rendszeresen együttműködő intézményekből. Összesen 128 gyermek és kísérőik jöttek el a Hétpettyes Óvodából, valamint a Vörösmarty Mihály, a Munkácsy Mihály és a Vasvári Pál Általános Iskolából. A cég a környezettudatos nevelés jegyében szervezett számukra különféle játékokat. A programok között szerepelt tizenhárom fajta játék újrahasznosítható hulladékból, illetve voltak különféle próbatételek, tortás dobozból készült malom, puzzle, tojástartóból készült kirakós és ügyességi játék PET-palackokkal. A székesfehérvári családi házas övezetekben bevezetett, kétkukás rendszer megismertetésére a gyerekeknek műanyag halastóból kellett a különféle hulladéktípusokat szimbolizáló halakat kihorgászniuk, és el kellett dönteniük, hogy melyik hal kerül az elkülönített (szelektív) hulladékot gyűjtő, kék színű kukába. Természetesen a gyerekek jutalmazása sem maradt el, a cég lufikkal, apró meglepetésekkel ajándékozta meg őket.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >