Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szent Márton napja Székesfehérváron
Szent Márton napja Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2016. november 11.
A Tours-i Szent Márton ünnepnapjához, november 11-hez számos népszokás, néphit kapcsolódik Magyarországon. Székesfehérváron a hagyományok szerint több intézmény, szervezet készül különféle programokkal. Pénteken délután az Új Magyar Képtárban lesz emlékező műsor a Fehérvári Polgárok Egyesülete szervezésében. Szombaton A Szabadművelődés Házába, majd a Táncházba, este pedig a Városi Piacra várják a vendégeket.

 

A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. A hagyományok szerint Székesfehérváron több szervezet, intézmény készül az alkalomra különféle programokkal.

November 11-én, pénteken
14.00 órakor kezdődik a Fehérvári Polgárok Egyesületének emlékező műsora a Szent István Király Múzeum Megyeház utca 17. szám alatti épületében, az Új Magyar Képtárban. Palkovics Lajos, a szervezet elnökének megnyitója után Földi Zoltán, a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke mond köszöntőt. Fellépnek a Felsővárosi Általános Iskola diákjai, és Tenke Eszter is különféle népdalokkal. Brückner Ákos Előd atya megemlékezik Szent Mártonról, majd lesz idegenvezetés és ludaskása kóstolás.
Részletek itt:
http://www.teleelettel.hu/esemeny/3047/szent_marton-napi_unnepseg_a_muzeumban

November 12-én, szombaton három helyszínre várják az érdeklődőket.
A Szabadművelődés Háza 16.00 órai kezdettel Márton-napi családi rendezvénnyel készül. Fellép az intézmény és a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola gyermek néptánccsoportja, illetve a csákvári Dallam Néptánccsoport a Barátok Zenekar közreműködésével. 16.30-tól a Pitypang mesezenéjét élvezheti a közönség, utána kézműves foglalkozás kezdődik.
Részletek itt:
http://aszmh.hu/events/marton-napi-csaladi-rendezveny/

Az Alba Regia Táncegyüttes is családi programokat szervez szombaton 17.00 órai kezdettel. A rendezvény a Játszótárs Játékkészítő Műhely kézműves foglalkozásaival indul, majd népi gyermekjátszóval folytatódik. 19.00 órától szilágysági táncokat tanítanak, végül 20.30 órától táncházi mulatság zárja a napot, a talpalávalót a Galiba zenekar húzza.
Részletek itt:
http://www.artefolk.hu/programajanlo/program.php?program_id=180

Végül a Városi Piacra várja a mulatozni vágyókat szombaton 18.00 órától a Hagyományos Piacokért Egyesület és a Fehérvári Polgárok Egyesülete. A Márton Napi Vigadalom keretében lehet kóstolni ludaskását, illetve többféle ízletes új bort a Csóbor pincészet jóvoltából. Fellépnek az Alba Regia Táncegyesület művészei, a zenét Máté  Lajos szolgáltatja. A mulatozás hajnalig tart, közben éjfélkor tombolasorsolás is lesz.
Részletek itt:
http://www.teleelettel.hu/esemeny/3048/marton_napi_vigadalom_a_piacon

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >