Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ülésezett a Fejér Megyei Diákparlament
Ülésezett a Fejér Megyei Diákparlament Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. november 15.
ImageA Fejér Megyei Diákparlament ülését a Városházán tartották. A fórumon megkezdődtek az előkészületek a 2017 februárjában Székesfehérváron megrendezésre kerülő Országos Diákparlamentre, megválasztották a megyei delegáltakat, valamint az iskolai megbeszélések alapján a tanulási tapasztalatokról és lehetőségekről, a diákönkormányzatok működéséről és az intézményi szinten megjelenő kérdésekről értekeztek a küldöttek.

 

A szeptemberi iskolai diák-önkormányzati üléseket követően novemberben valamennyi megyében megtartják a diákparlamenti üléseket, amelyeken kiválasztásra kerülnek az Országos Diákparlament küldöttei. A Fejér Megyei Diákparlament ülését most tartották a Városháza Dísztermében.

„Ma az egész világ egy választásra figyel, ez pedig a Fejér Megyei Diákparlament küldöttválasztása.” – köszöntötte a megjelenteket dr. Cser-Palkovics András polgármester, az amerikai elnökválasztás aktualitására utalva. A demokráciáról elmondta: „Hogy jól működjön, az már nemcsak a mai felnőttek felelőssége, hanem hamarosan a fiatalok, a diákok felelőssége lesz. Nagyon fontos szerepet tulajdonítok a diákparlamentnek és a diák-önkormányzati rendszernek, és örülök, hogy Fehérvárnak ebben központi szerepe lehet: hagyományosan az Országos Diákparlamentet a mi városunk rendezi.” – fejezte ki büszkeségét a polgármester, hogy a történelmi városban gyűlnek össze a közügyeket felvállaló fiatalok, akik véleményeiket elmondhatják ezen a fórumon, és célokat, megoldási javaslatokat fogalmazhatnak meg. Dr. Cser-Palkovics András megköszönte az iskolák képviseletét felvállaló diákok munkáját, és bátorságra biztatta a küldötteket – hiszen ennek segítségével lehet szabad és biztonságos világot teremteni, a demokráciát pedig tartalommal megtölteni.

Mészáros Attila
alpolgármester, mint levezető elnök megállapította, hogy 59 regisztrált fővel határozatképes a Megyei Diákparlament. A megjelentekkel megosztotta, hogy a Szent István Király Múzeumban nyílt ’56-os kiállításon szerepel egy felhívás, amit székesfehérvári középiskolások tettek, 5 pontban megfogalmazva álláspontjukat – a 60 évvel ezelőtti törekvésnek szép párhuzama a 21. századi kezdeményező diákfórum Székesfehérváron. Az Országos Diákparlament működéséről elmondta, hogy először 1997-ben Budapesten ülésezett a tanulók küldöttsége, majd később szintén Budapesten és Zánkán, 2014-ben pedig Székesfehérváron került sor a megrendezésére – 2017. február 3-5. között újra itt, 320 fő és a Fejér megyei delegáltak részvételével ülnek össze a küldöttek. A parlament jelentőségét abban határozta meg, hogy ez az egyetlen lehetősége a köznevelésben tanuló fiataloknak a kormányzat vezetőivel való közvetlen kommunikációra. A megyei parlamentek diákszámarányosan delegálják küldötteiket, így Fejér megyét 14 diák képviseli 2017 februárjában – általános iskolás, gimnáziumi, szakgimnáziumi, szakképzős és kollégiumi diákok részvételével.

A Fejér Megyei Diákparlament két napirendi pontja az intézmények diáktanácsaiban a szeptemberben felmerült és megfogalmazott problémák tolmácsolása, valamint az országos fórumra való jelöltállítás és szavazás voltak. Az elfogadott ügyrend alapján a küldöttek két perces felszólalásokban fogalmazták meg észrevételeiket, a testület egyszerű többséggel hozta a határozatokat, a delegáltak megválasztása pedig titkos szavazással zajlott.

Az intézményekben megfogalmazott kérdéseket a diákok a tanulási tapasztalatokról és lehetőségekről, a diákönkormányzatok működéséről és az iskolákban felmerült egyéb témákban tolmácsolták. Az ülésen többek között ösztöndíjrendszer kidolgozásáról, a tankönyvekkel kapcsolatos problémákról, a szakgimnáziumok új tantárgyi rendszeréről, a diákok leterheltségéről, a nagy óraszámról, az érettségi vizsgarendszer változásairól eset szó. A diákönkormányzatok tekintetében többen fogalmazták meg a rendezvényekre fordítható anyagi fedezet vagy a diákjogok pontos ismeretének hiányát, valamint egy esetleges fórum létrehozásának igényét rendszeres tapasztalatcserére. Az iskolákban a diákok számára problémát okoz a megfelelő tornatermek és a higiénés feltételek kérdése, valamint szóba került az akadálymentesítés és a digitális oktatás fejlesztése is. Az első napirendi pontban felmerült észrevételekre Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerület igazgatója, Gózonyné Szekeres Ildikó, a Dunaújvárosi Tankerület igazgatója Csapó Gábor, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója és Galambos Zsuzsanna, az Oktatási Hivatal Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője reagáltak.


A jelöltállítás és szavazás eredményeképpen a megyei delegáltak:

Aczélvári Ruben Dominik
(Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium), Elbert Nóra Lili (Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája), Fejes Luca (Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium), Genda Noémi (Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola), Hegyi Noémi (Tóvárosi Általános Iskola), Kovács Johanna (Székesfehérvári SZC Bugát Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája), Magyaródi Anett (Székesfehérvári SZC Hunyadi Mátyás Szakgimnáziuma), Major Nikolett (Székesfehérvári SZC Jáky József Szakgimnáziuma), Muskovits Dávid (Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma), Nagy Dániel (Székesfehérvári József Attila Középiskolai Kollégium), Rajcsányi Dalma (Székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium), Orsik Péter (Ciszterci Szent István gimnázium), Tóth Lilla Éva (Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium) és Varga Antónia (Székesfehérvári SZC I. István Szakgimnáziuma) lettek.

A megyei fórumon jelen volt Szalóki Viktor, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnökségi tagja, Rózsás Ildikó, a Kaptár Ifjúsági és Prevenciós Iroda vezetője, Nagy Boglárka, a Székesfehérvári Diáktanács elnöke és Bódig Péter leköszönt elnök.  A Megyei Diákparlamentet az Oktatási Hivatal Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központja szervezte.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >