Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Díj a "vadvirágokért" Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2016. november 16.
ImageKörnyezet és Természetvédelmi Díjat kapott a kincsesbányai Vadvirág Szakkör. Vezetője, Illés József hét éve már, hogy töretlen lelkesedéssel tanítja a helyi gyermekeket a vadvirág ismeretére, szeretetére, s még egy albumot is létrehozott a Kincsesbánya közigazgatási határain belül virágzó növényekről.
 
„Kitartó vállalkozása rendkívül értékes, hasznos és egész életre szóló.” – nyilatkozta Illés Józsefről lapunknak az egyik helyi lakó, Szatzker Csaba – „Azonnali tudást ad a gyerekek kezébe, hiszen segítségével részletesen, gyakorlatiasan ismerik meg környezetük élővilágát. Ezzel párhuzamosan a fiatalok saját, szűk lakóhelyükről is kimozdulnak, bebarangolják, felfedezik környezetüket, a Bakony szépségeit. Szóval azt gondolom, ennél jobb helyre nem is kerülhetett volna a Környezet és Természetvédelmi Díj.”
 
Illés Józsefet már zsenge gyermekkorában vonzotta a természet. Szerette az erdőt, a mezőt, a hegyeket, völgyeket, sok időt töltött a vizek mellett.
 
„Mégis vakon éltem közel 60 évig.” – mondja –„Sokat láttam, sokat tapasztaltam, de mégsem láttam a természet igazi szépségeit. Körülöttem nyíltak és virágoztak el a sárga, a piros, a kék és fehér virágok, ablakunkban időnként megjelent a jégvirág is. Barangolásaim során, a rám ható megannyi inger szorító ereje nem engedte kibontakozni a szépség, a változatosság, a csoda varázserejét. Nem hatott át, megannyi élet, amelyből új életek születnek. Kelleti magát, illattal, szépséggel, majd elhervad, magjait szemérmesen elhullatja, hogy a következő évben újra végigélje az élet körforgását.”
 
Aztán orvosa - kissé emelkedett vérnyomása miatt - hosszabb sétákat javasolt neki. Ő pedig öt évvel ezelőtt nyakába akasztotta a fényképező gépét, s egy gyönyörű kutyussal, Burkussal járni kezdte a környéket.
 
„Útjaink során bejárjuk Kincsesbánya minden szegletét. Burkus fut, szaglászik, majd locsol, így van időm a természet sokak számára rejtett szépségeivel lefoglalni magam.” – meséli – „Kezdetben újabb és újabb virágfajokat örökítettem meg a magam gyönyörűségére. Ezer és ezer kattanást követően rá kellett döbbennem, hogy pár négyzetkilométeren nem tíz-húsz, hanem száz- kétszáz fajnál is több a fajgazdagság.”
 
S ha már ennyi szépséget látott, hát meg is akarta osztani másokkal! Kutatásainak a Kincs Kultúra Sport Egyesület honlapja biztosított publicitást. Ezt követően késztetést érzett arra, hogy beazonosítsa a különböző fajokat, s ezáltal lehetőség nyíljon a helyi iskola számára is arra, hogy a „virágkincset” az oktatási anyagba illesszék.
 
„Műszaki ember lévén, koros fejjel, át kellett váltani a botanika felé és több év munkájával sikerült ezt az albumot létrehozni, amelyet az Egyesülettel, az Általános Iskolával folyamatosan pontosítunk és fejlesztünk.” – mondja – „Az album kizárólag Kincsesbánya közigazgatási határain belül virágzó növényekről és az itt készült fotókból áll össze.”
 
A kincsesbányai Kazinczy Ferenc Tagiskolával közös project keretében, minden év májusában, a harmadik osztály egy teljes hetet áldoz a vadvirágokra azzal a céllal, hogy már ifjú korban megismertessék és megszerettessék a gyermekekkel a természetet.
 
„A gyermekek lelkessége határtalan, érdeklődésük a természet iránt várakozásainkon messze túlmutat.” – véli Illés József, mi pedig köszönjük neki önzetlenségét, és mindazt a tudást, amivel megajándékozza a helyi gyerekeket, Kincsesbányát, s mindenkit, akit érdekel a vadvirágok csodálatos világa!
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >