Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Izovolémia, avagy igyunk elegendő folyadékot!
Izovolémia, avagy igyunk elegendő folyadékot! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2017. július 21.
ImageSzervezetünk optimális működéséhez megfelelő biológiai, kémiai, fizikai feltételekre van szükség. Ez a belső és a külső környezetre egyaránt érvényes. Itt kerül előtérbe az izovolémia fogalma - amely a szervezet optimális folyadékszintjét jelöli -, valamint az elegendő folyadékfogyasztás fontosságának oka és következményei.

 

Az emberi testet több százmilliárd sejt alkotja. Ezek 98 százaléka csak a testen belüli térrel áll kapcsolatban. Ez pedig nem más, mint a sejteket közvetlenül körülvevő folyadéktér, azaz a sejtek közötti állomány. Ez az, amit a szervezet belső környezetének nevezünk. Ebben a térben kell biztosítani azokat a körülményeket, amelyek mellett zavartalanul bonyolódhatnak le az életfolyamatok.

A belső környezet paramétereinek vizsgálatakor kerül előtérbe az izovolémia fogalma, vagyis a szervezet optimális folyadékszintje. A kívánatos folyadéktartalom függ az életkortól, a nemi hovatartozástól, az edzettségi állapottól is. A csecsemők testének például kb. a 70 százaléka víz. Ez az évek múlásával folyamatosan csökken. Fiatalkorban már csak 60-65 százalék körüli, idős korban pedig 50-55 százalékos. A megfelelő vízmennyiség elengedhetetlenül fontos az anyagcserében és a testhőmérséklet-szabályzásban is. A víz előfordul a vérplazmában (3-3,5 l), a sejt közötti szövetekben (8 l) és a sejteken belül (30 l).

Az alacsony folyadéktartalom következményeit a legtöbb időskorú ember ismeri: a bőr ráncosodik, az izomzat sérülékeny lesz, a csontok törékenyek. Az izmok, inak, szalagok, valamint a bőr rugalmatlanná válik a csökkenő folyadékmennyiség miatt, így ezek a részek gyakran meghúzódnak vagy elszakadnak.

A férfiak folyadéktartalma általában 1-2 százalékkal magasabb, mint a nőké, mely oka a nagyobb izomszöveti arány. Ha valakinek javul az edzettsége, akkor testének folyadéktartalma is növekedni fog. Fordítva is igaz ez az összefüggés: az edzettség csökkenésével a folyadéktartalom is kevesebb lesz.

A test folyadéktartalmának növekedését hipervolémiának hívjuk, csökkenését pedig hipovolémiának. Az előbbinél a vizelettermelést, verejtékezést kell megemlíteni, s azt, hogy a vizelettermelés kiemelkedőnek számít, hiszen a vese az aktuális igényeknek megfelelően, nagymértékben képes korlátozni vagy növelni a kiválasztott vizelet-mennyiséget. A verejtékezést nem lehet szabályozni, hiszen az elsősorban a hőszabályozásért felelős.

A hipovolémia - más néven dehidráció - a korlátozott ivás vagy túlzott verejtékezés miatt következhet be. Súlyos esetben kiszáradáshoz is vezethet.

Szervezetünk azonban - nagyon okosan, és a túlélésre játszva -  időben jelez, ha veszélyben a léte: sikoltozik, hogy szomjas! Igyekszik arra ösztönözni, hogy minél többet igyunk!

Edzést közben (és után) elég sok ilyen noszogatást hallunk. A folyadékvesztést, folyadékleadást befolyásolja a páratartalom, a külső hőmérséklet, a szél, a mozgás intenzitása, időtartama, közege és az edzettségi állapot. Magyarországon az éghajlati körülményeket is figyelembe véve úgy számolhatunk, hogy egy átlagos fizikai munkát végző ember szervezete naponta 2,5 liter folyadékot igényel.

Sportolás, fizikai munka közben a folyadékigényünk megnő, mivel sok folyadékot veszít a szervezetünk. Aktív mozgás előtt, közben és után is fontos a megfelelő vízpótlás. Ha állóképességi vagy erőtréninget végzünk, akkor akár 1-1,5 liter (vagy még több) folyadék is eltávozhat testünkből. Ezért mondom mindig azt a tanítványaimnak kb. húsz percenként edzés alatt, hogy „Iszik, törölközik!” És egy óra alatt simán el is fogy egy liter víz.

A folyamatos folyadékbevitel kiemelten fontos szoptatós anyukák esetében! A szoptatás alatt ugyanis sokkal több vizet veszít a szervezet, jelentősen megnő a hölgyek folyadékigénye. A női test naponta átlagosan 750 ml anyatejet termel. Ezt pótolni kell ivással, amely napi 3-3,5 liter vizet jelent! Nem akkor kell a vizes palack után nyúlni, amikor már a szomjúságérzet kitört rajtunk! Ha úgy érezzük, hogy erőteljesen vágyunk a vízre, akkor az már egy vészjelzés. Legyen az ivás egy ugyanolyan rutin, mint a zuhanyzás vagy a fogmosás. Építsük be napirendünkbe, figyeljünk rá edzésünk megtervezésekor! Vannak erre már telefonos applikációk is, amik figyelmeztetnek, ha éppen inni kell. Ilyen például a Daily Water Free vagy a Water Drink Reminder.

Kreatív megoldás:

https://www.youtube.com/watch?v=XM3Vx5FvfsM

A folyadékhiány miatt - többek között - jelentősen felhevülhet a szervezet, csökkenhet a sportteljesítmény (az izommunka hatékonysága 30 százalékot is romolhat), erőteljes fáradtság alakulhat ki, be is görcsölhet a test, a fej megfájdulhat, hiperventilláció is előfordulhat). Az enyhe kiszáradás nem befolyásolja az anyatej minőségét, viszont az anyukák kimerültebbek, ingerültebbek lehetnek miatta. A nagyobb fokú kiszáradásnál viszont már romolhat az anyatej összetétele.

S, hogy milyen összetételű folyadékot ajánlatos fogyasztani? Erről lesz szó a folytatásban, avagy: kalandozás az izotóniás italok világában!

 

 A cikk első megjelenése:

http://www.fmc.hu/2016/11/10/testszobraszat-izovolemia-avagy-igyunk-elegendo-folyadekot/

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >