Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Új fák Székesfehérváron
Új fák Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. november 16.
ImageAz Alcoa Alapítvány támogatásának köszönhetően 101 fa elültetése kezdődött meg a napokban Székesfehérváron. A szakszerű munkálatokat a Városgondnokság kertészei végzik, akik most a Béke téren ültettek el 30 darab gömb koronájú kőrist, a régi, beteg nyárfákat lecserélve. A környezetszépítő akcióval kapcsolatban a helyszínen Juhász László környezetvédelmi tanácsnok adott tájékoztatást.

 

A faültetési munkálatok a múlt héten kezdődtek el a városban. Az elmúlt napokban az Új Csóri úti körforgalomnál és a Feketehegy - Szárazréti Közösségi Központ udvarán ültettek el fákat a Városgondnokság kertészei. A Béke téren a napokban kivágott régi, beteg nyárfák helyett ültettek ma 30 darab új gömb koronájú kőrist.  

A városszépítő akcióval kapcsolatban Juhász László környezetvédelmi tanácsnok elmondta, hogy folyamatosan öregszenek el és betegednek meg a fák Székesfehérváron. Így van ez a Béke téren is, ahol a régi nyárfák egy részének a gyökere, míg másik részének a lombozata volt beteg. Ezek balesetveszélyesek voltak, és viharos időjárás esetén akár ki is dőlhettek volna. Ezért volt szükséges és indokolt a cseréjük. Az Alcoa Alapítványnak köszönhetően idén 101 fa kerül elültetésre a városban, amiből 30 ezen a területen. Így egy egységes fasort fognak képezni ezek az új mecsek fajtájú gömb kőrisfák, tekintve, hogy egyszerre kerülnek elültetésre, és egyszerre fognak növekedni, és hosszú évtizedekig szolgálják majd a várost.   

A Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Irodájának pályázata alapján a növények beszerzésére az Alcoa Alapítványtól tízezer dollárt kapott Székesfehérvár Önkormányzata, míg a szakszerű ültetést a Városgondnokság kertészei végzik, akik már korábban előkészítették az ültető-gödröket. A munkálatok során mindig nagy figyelmet fordítanak arra, hogy jó minőségű föld kerüljön vissza az új növényekhez, így természetesen minden fát trágyával és beiszapolva ültetnek el. Ezen túl a fák támasztókarókat is kapnak, amik 3-4 évig ott maradnak mellettük. 

Az Új Csóri úti körforgalom mellé a múlt héten 21 tölgyfát, égert és platánt ültettek a szakemberek annak érdekében, hogy az elkövetkezendő évek során ott egy csodálatos liget alakuljon ki. Míg a Feketehegy - Szárazrét Közösségi Központ udvarán 50 darab kőris, juhar, díszalma, galagonya, tiszafa, díszcseresznye és hárs került telepítésre. A fajták sokszínűségét az támasztja alá, hogy oktatási céllal szeretnék az ottani iskolásoknak megmutatni a fákat, míg kellemes, árnyékos és természet-közeli környezetet biztosítani az intézménybe, illetve a játszótérre látogatóknak.  

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >