Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Pályázatok, adventi programok és egy új szakkör
Pályázatok, adventi programok és egy új szakkör Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2016. november 17.
Három pályázati felhívás kapcsán számít az egyéni alkotók és alkotói csoportok érdeklődésére a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. Meghirdették az XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatot, a Reformáció 500 Emlékévhez kapcsolódó pályázatot és a hagyományos „Betlehemi szép csillag” pályázatot is.

 

Az egyesület Advent minden vasárnapján felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt szóló foglalkozásokkal készül a Rác utcai házban, ahol folytatódik az Asszonyműhely is, továbbá új gyapjúszövő szakkört indítanak. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Fehérvári Kézművesek Egyesületét kérte fel a Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére kiterjedő regionális kiállítások szervezőjének és rendezőjének.

Ennek értelmében a Közép-dunántúli Régióban az egyesület koordinálja a XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatot, melyet Magyarországon és a határainkon túl élő, 25 évnél fiatalabb, általános és középiskolás alkotóknak, alkotóközösségeknek hirdettek meg. A pályázaton a néprajzi tájegységekre jellemző formavilág és díszítőelemek felhasználásával készített műveket várják 6-10 és 11-14 év, valamint 15-25 év közöttiek kategóriájában. A három megye fiataljainak 2016. december 15-ig kell eljuttatniuk a jelentkezési lapjukat az egyesülethez. 2017. április 15-ig kell elkészíteni az alkotásokat, melyekből április 28-án régiós kiállítás nyílik Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A legjobb művek továbbjutnak a 2017 decemberében Debrecenben megrendezendő Gyermek és Ifjú Kézművesek Országos Kiállítására, ahol szakáganként és korcsoportonként díjazzák a legkiválóbb alkotásokat.

A másik pályázat a Reformáció 500 Emlékévhez kapcsolódik, melynek keretében a Kárpát-medencében élő, a népművészet hagyományai iránt elkötelezett alkotók, alkotóközösségek műveit várják. A pályázat célja, hogy a népi kézművesség képviselői hozzájáruljanak ahhoz, hogy a templomok, gyülekezeti termek, egyházi intézmények, valamint az élet nagy fordulóihoz kapcsolódó egyházi szertartások tárgyai, kellékei megújuljanak. Pályázni lehet a fafaragás, a textilművészet, a fazekasság, a fémművesség és egyéb mesterségek területén, az elmúlt tíz évben készült alkotásokkal, melyek szellemiségükben, az alkalmazott jelképeik által a protestáns egyház hagyományait tükrözik. A pályamunkákat szakmai zsűri bírálja és javaslatot tesz régiónként a kiállításon bemutatható alkotásokra. A részvételi szándékot 2016 december 10-ig kell jelezni a Fehérvári Kézművesek Egyesületénél, az alkotások leadásának határideje 2017. június 17-e. Zsűrizést követően a kiválasztott munkákból július 1-jén Pápán, a Dunántúli Református Egyházkerületnél nyílik kiállítás.

Az ünnepekre való felkészülés jegyében 14. alkalommal hirdette meg az egyesület az igen népszerű „Betlehemi szép csillag” pályázatot.  Ifjúsági és felnőtt kategóriában hivatásos kézművesek és műkedvelő alkotók, alkotócsoportok nevezhetnek természetes anyagokból, kizárólag kézműves kivitelezéssel, magyar hagyományokra alapozva készült betlehemi jelenetekkel. A pályaműveket 2016. november 21-én és 22-én lehet leadni a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, ahol november 26-án kiállítás nyílik. Ezzel párhuzamosan ugyanitt lesz látható az egyesület tagjai által, különféle technikákkal és méretben készült angyalok kiállítása, amely kiváló ötleteket adhat az otthoni kézműveskedéshez.

Második alkalommal szervezi meg az egyesület az „Advent a Rác utcában” című programsorozatát november 27-től. Advent minden vasárnapján délelőtt és délután is lesznek családi kézműves foglalkozások, melyek során lehet készíteni különleges mézeskalácsokat, népi kézművesek díszeket, és ajándékokat a családtagoknak, a barátoknak. A belépődíj egy-egy napszakra fejenként 500 forint, amely tartalmazza a részvételt, a szakmai irányítást és a teljes anyagköltséget.

Még ebben az évben két alkalommal folytatódik  „Asszonyműhely” című, kreatív hölgyeknek szóló programsorozat. November 26-án, szombaton 9.00 órára várják a résztvevőket különleges angyalok és ünnepi ajándéktasakok készítésére. Az évzáró program december 10-én, szombaton 10.00 órakor kezdődik, akkor karácsonyi ajándékokat, meglepetéseket varrnak a hölgyek. A részvételi díj alkalmanként 2.000 forint.

Egy új gyapjúszövő szakkör is indul az egyesület szervezésében november 18-án, pénteken 13.30 órától. Az első alkalom után havonta egy-egy alkalommal jönnek össze a résztvevők. Úgynevezett gyakorló anyagokat és szövőkereteket az egyesület tud biztosítani, de a komolyabb munkák elkészítéséhez kérik, hogy mindenki maga szerezze be a nyersanyagokat saját ízlése szerint. A részvételi díj alkalmaként itt is 2.000 forint lesz.

Végül november 27-én, Advent első vasárnapján a móri Lamberg kastélyban nyitják meg a „Harmónia textilben, agyagban” című kiállítást a Fehérvári Kézművesek Egyesülete három tagjának munkáiból.



További részletek olvashatóak a www.fehervarikezmuvesek.hu portálon.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >