Kezdőlap
Adománygyűjtés és missziós utazás a kárpátaljai magyarokért Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2016. november 18.
Image„Karácsonyi misszió Kárpátalján” címmel hirdetett adománygyűjtő akciót a külhoni magyarok megsegítésére a székesfehérvári Csillagösvény Utazási Iroda. A támogatásokat december 16-ig lehet eljuttatni a cég Pozsonyi úti központjába, vagy egy budapesti gyűjtőpontra.

 

Az adományokat egy külön erre az alkalomra szervezett, december 17-i, egynapos missziós út keretében juttatják el Eszenybe, ahol a falukarácsony alkalmával adják át nehéz sorsú családok és intézmények számára. A nemes kezdeményezéshez csatlakozott dr. Dienesné Fluck Györgyi szociális tanácsnok is. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették.

A Csillagösvény Utazási Iroda minden évben szervez jótékonysági akciót a határon túl élő magyarok megsegítésére. Az adományokat idén december 17-én, egy külön erre az alkalomra szervezett, egynapos missziós út keretében juttatják el Kárpátaljára, Eszeny településre, ahol igen nagy szükség van a támogatásra.

Temesvári Márta
, az iroda marketing vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, a „Karácsonyi misszió Kárpátalján” akció keretében gyűjtenek többek között alapvető, tartós élelmiszereket és mindennapi háztartási cikkeket, melyekre nagy szükség van a súlyos megélhetési problémák miatt. Ezen kívül a rászorulók jó szívvel fogadnak jó állapotú könyveket, játékokat és főként ruhákat, cipőket, ez utóbbiakat főként a gyermekek számára. Sőt, mivel magyar nyelvű mesekönyvek nehezen érhetők el Kárpátalján, így azoknak is nagyon örülnének, éppúgy, mint magyar nyelvű magazinoknak, képes hetilapoknak, bulvárújságoknak is. Ugyancsak szívesen fogadják a készpénzes támogatásokat, mivel a kinti árszínvonal körülbelül fele a magyarországinak.

 


Az adományokat Székesfehérváron, a Csillagösvény Utazási Iroda Pozsonyi út 23. szám alatti székhelyére lehet eljuttatni december 16-ig, péntekig hétköznapokon 8.00-16.00 óra között, továbbá Budapesten, a Kossuth Lajos u. 17. szám alatti Polgári Mulatóba csütörtöki, pénteki és szombati napokon 16.00-18.00 óra között. Az utazási iroda a buszköltségen felül megmaradt összeget szintén az eszenyiek támogatására fordítja. Tavaly például több mint 200.000 forinttal segítették a rászorulókat a cég és az utasok jóvoltából. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a kevés pénz miatt Eszenyben virágzik az árucsere. Van, aki cipőt foltoz egy kilogramm almáért, vagy ad egy zsák krumplit egy mázsa fáért.

Érdemes tudni, hogy Kárpátalján egy átlagnyugdíj 10.000-12.000 forint között, míg egy tanári fizetés 14.000-20.000 forint között mozog, és bizony előfordul, hogy gondot okoz a pénz folyósítása. – mondta Posch Dániel, a Csillagösvény Utazási Iroda alapítója. Hozzátette, hogy Eszenyben működik a Ritmus néptáncegyüttes, amely nemcsak Kárpátalja, hanem egész Ukrajna egyik legjobbjának számít. A bel- és külföldön is számos fellépést vállaló hagyományőrzőket szintén segítik az akció keretében. Az utazáson bárki részt vehet, és személyesen is elhozhatja adományát. A résztvevők megismerik Ungvárt, a Nevickei várat, Eszenyt, és a Beregvidéket a helyi honismereti vezető kalauzolásával.

A támogató akció mellé állt dr. Dienesné Fluck Györgyi, Székesfehérvár szociális tanácsnoka, aki korábban szintén megtapasztalta a Kárpátalján uralkodó, a magyarságot sújtó körülményeket. Mint mondta, meghatotta, hogy a külhoni magyarok mennyire küzdenek identitásuk, nyelvünk fenntartásáért, megőrzéséért. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mi magyarok nagyon is adakozóak vagyunk és segítjük egymást, ha kell. Ez különösen jellemző Székesfehérvárra, ahol civil szervezeteken keresztül, egész évben igyekeznek felkarolni a rászorulókat, a szegényeket. Dr. Dienesné Fluck Györgyi köszönetét fejezte ki a Csillagösvény Utazási Irodának a jótékonysági akcióért, és azért is, hogy jó hírét viszi Székesfehérvárnak.

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >