Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Alkalmazott informatikai szimpózium Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. november 18.
Alkalmazott informatikai szimpóziumot tartottak a Városházán az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara szervezésében.

 

Az AIS (International Symposium on Applied Informatics and Related Areas) konferencia megnyitó ünnepségén Molnár Tamás ifjúsági és civil tanácsnok, Dr. Nádai László, az Óbudai Egyetem stratégiai rektorhelyettese és Dr. habil. György Györök, az Alba Regia Műszaki Karának dékánja mondott beszédet, a plenáris ülések levezető elnöki szerepét Dr. Orosz Gábor Tamás egyetemi docens töltötte be.


Hagyományosan a Városházán kezdődött az International Symposium on Applied Informatics and Related Areas elnevezésű konferencia, amelyet 11. alkalommal szervezett meg az Óbudai Egyetem. A multidiszciplináris fórum változatos témákban mutatja be a műszaki kutatások és az oktatás területén elért eredményeket. Alkalmat teremt arra, hogy a mérnökinformatikusok, villamosmérnökök, műszaki menedzserek, földmérő és földrendező mérnökök, mechatronikai mérnökök, valamint a mérnök hallgatók a tudományos területen végzett munkák bemutatásával megismerjék egymást, a műszaki egyetem által képviselt gyakorlatiasság és a kézzelfogható tudás jegyében gazdagítsák tovább ismereteiket.

A Díszteremben a város nevében Molnár Tamás ifjúsági és civil tanácsnok köszöntötte a szimpózium résztvevőit. Elmondta, hogy a gazdaságában töretlen fejlődést mutató Székesfehérvár 2016-ban mérföldkőhöz érkezett: „Ez a mérföldkő nemcsak abban mutatkozik meg, hogy komoly munkaerőhiánnyal kell szembenéznünk, hanem a fejlődés irányát tekintve a mennyiségi termelésről a minőségi termelésre kell áttérnünk. Olyan környezetet kell kialakítanunk, ami ezt serkenti: az oktatás, a kutatásfejlesztés, az innovatív elgondolások terén. Partnerek nélkül ez nem működik, kiemelten fontos, hogy az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara régóta együttműködik a várossal. Tudományos találkozókra, konferenciákra van szükség, amelyek vonzóvá teszik Fehérvárt a kutató szakemberek és a fiatalok számára.” A tanácsnok kifejezte, hogy a város támogatja ezeket a törekvéseket, és katalizátorként vállal szerepet a további fejlődés tekintetében, hogy Székesfehérvár régióvezető lehessen tudományos tekintetben is.

Dr. habil. Nádai László,
az Óbudai Egyetem stratégiai rektorhelyettese a 11. alkalommal megrendezésre kerülő konferencia apropóján egy, a magyar tudomány ünnepéhez, a magyar tudomány napjához kapcsolódó történetet idézett fel. 1825. november 3-án ajánlotta fel Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására, ez tette lehetővé a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását.  Elmondta, hogy a gróf nemes tettére egyrészt családi minta szolgált alapul, másrészt pedig a katonai akadémia elvégzése után megismert Seilern Crescence osztrák grófnő iránt érzett szerelme – aki Zichy Károly gróf feleségeként csak plátói módon viszonozta az érzelmeket, férje halála után azonban házasságra lépett vele. A hazafias tettre a szerelem motiválta Széchenyit, akinek így a magyar reformkor nagyon sokat köszönhet, és a lendület további nagy tettekre sarkallta az ifjú politikust, közgazdászt. „Hogy mi történet tanulsága? Volt valaki, akit sok szándék vezérelt, és közben kereste, hol lehetne jót tenni. Felsőbüki Nagy Pál lelkesítő beszédének inspirációjára tette Széchenyi a felajánlást. Azt gondolom, fontos, hogy időről időre összegyűljünk: részben a saját magunk lelkesítése okán, hiszen kellenek az ünnepi alkalmak, hogy tudjunk beszélni és újra lelkesedni, valamint hogy lelkesítsük a fiatalokat, a városatyákat. Ezek után visszajöhetünk újra a hétköznapokba a tudomány művelésére.” – fogalmazott a rektorhelyettes.

Dr. habil. György Györök,
az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja megköszönte a város nagylelkű hozzáállását és az egyetem lojalitását a kar irányába. „Egy konferencia sohasem L’art pour l’art dolog, sohasem önmagáért való. Egy konferencia mindig arról szól, hogy összerendezzük a sorainkat, megnézzük, megmutassuk, hogy milyen kutatásokat folytatunk, és nemcsak mi mutatkozhatunk be, hanem meghívott vendégeink is. A konferencia kapcsán az ember összehasonlít, újrahatározza magát, vagy megerősítés kap a folytatást illetően.” A dékán köszöntötte a szimpózium kazah előadóját, majd jó előadásokat, jó kérdéseket, emelkedett hangulatú beszélgetéseket kívánt a résztvevőknek és megnyitotta a konferenciát.

A szimpózium plenáris előadásait Darya Alontseva kazah professzor (Kelet-Kazahsztáni Állami Műszaki Egyetem) kezdte a porszórós multifunkciós berendezések precíziós alkalmazására kidolgozott szoftverfejlesztéséről, majd Dr. Jancsó Tamás egyetemi docens és Dr. Udvardy Péter egyetemi docens az általános digitális fotogrammetriai térképkészítési technológiához sorolható légiháromszögelésről tartott előadást az UAS technológiával elvégzett projekt kapcsán. A plenáris előadások levezető elnöki szerepét Dr. Orosz Gábor Tamás egyetemi docens töltötte be.

A konferencia szekcióülései az Óbudai Egyetemen folytatódnak az információs társadalom, matematikai statisztika és nyelvészet, a geodézia és geoinformatika, továbbá a beágyazott rendszerek és számítógépes rendszerek témakörökben, valamint poszter szekciót is tartanak az intézmény aulájában.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >