Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A NATO-szövetségesek közös bázisa mostantól Székesfehérvár Nyomtatás E-mail
Írta: NFIU HUN, Kész Mónika   
2016. november 21.
ImageA székesfehérvári Nagysándor József laktanyában került sor a magyarországi NATO Erőket Integráló Elem (NFIU HUN) ünnepélyes megnyitójára, ahol átadták a katonai szervezet új épületét is.

 

Az ünnepségen beszédet mondott dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, Ernest J. Herold, a NATO védelmi beruházásért felelős főtitkárhelyettes helyettese, valamint Salvatore Farina vezérezredes, a NATO JFC Brunssum parancsnoka. A rendezvényen részt vett dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is.    

A 2014-es walesi NATO csúcstalálkozót követően kiadott deklarációban megfogalmazottak szerint, a Szövetség területi integritásának és a tagállamok biztonságának szavatolása érdekében a nemzetek NATO Erőket Integráló Elemek (NATO Force Integration Unit – NFIU) létrehozásáról döntöttek. Így a tavalyi évben hat európai országban állítottak fel kisebb NATO-parancsnokságokat.

A hazánkban idén létrehozott NFIU szeptemberben települt Székesfehérvárra. Elsődleges műveleti feladata a szövetséges, kiemelten a NATO nagyon magas készenlétű erői fogadásának, állomásoztatásának, átcsoportosításának, gyors és hatékony bevetésének támogatása. Az NFIU részt vesz a kollektív védelemmel kapcsolatos tervezésben és fontos szerepet játszik a NATO erők Magyarországra tervezett egyes gyakorlatainak előkészítésében, végrehajtásában is. A Székesfehérváron települő NFIU kézzel fogható példája annak a szerepvállalásnak, amivel Magyarország a NATO kollektív védelemi feladatainak sikeres végrehajtásához kíván tevékenyen hozzájárulni.  

 


 

A katonai szervezet megnyitójára ma délelőtt került sor Székesfehérváron, a Nagysándor József laktanyában, ahol elsőként dr. Simicskó István honvédelmi miniszter mondott beszédet. Ennek során arról beszélt, hogy egy olyan lépést tettünk a szövetségesi elkötelezettségünk jegyében, amelynek már ideje volt, megszületett a döntést, amelynek révén ezt a parancsnokságot a mai napon meg fogják nyitni. Szólt arról, hogy államunk történetiségében mindig voltak fontos és megerősített helyek, sok esetben azonban csak légvárak. Székesfehérvár egy olyan megerősített hely, amelyre büszkék vagyunk, és tudjuk, hogy katonaváros, ahol egybeforr a katonaság a civil világgal. Székesfehérvár nemcsak a nagy nemzeti családunk fontos katonai bázisa, hanem a szövetségeseinkkel közös bázissá is alakul, kibővül, kiterjed, és a nagy nemzetközi családunk fontos létesítményét nyithatjuk itt meg.
Szólt arról is, hogy azalatt az eltelt közel 18 év alatt, amióta tagjai vagyunk a NATO-nak, nagyon sok tapasztalattal gazdagodtunk. Ennek a 43 fős parancsnokságnak a megnyitásával újabb lépést tettünk a NATO szövetségi elkötelezettségünkben. Majd a tagokat köszöntötte, míg szövetségeseinknek megköszönte, hogy ebben a feladatban részt vállalnak.
Az NFIU feladatai között a különböző nemzetközi gyakorlatok előkészítését, azok szükséges végrehajtásában való részvételt, és az esetleges válsághelyzetek kialakulásakor a megfelelő válaszlépések előkészítését, segítését és koordinálását említette. Hangsúlyozta, hogy a parancsnokság létrehozásával Magyarország csatlakozott azon európai népekhez, akik korábban ezt már megtették. Mint fogalmazott, meggyőződése, hogy ezzel a lépéssel erősítik Magyarország biztonságát, szolidaritásukat, a szövetséget, valamint a NATO közösségét. Majd a parancsnokságnak jó szolgálatot kívánt. 

Ernest J. Herold, a NATO védelmi beruházásért felelős főtitkárhelyettes helyettese a honvédelmi miniszternek, a Honvéd Vezérkar főnőkének, valamint Székesfehérvár polgármesterének név szerint megköszönte az elkötelezettséget, amivel segítették, hogy ezt az egységet megnyithassák. Ez egy élő, erős példája annak – mondta –, hogy Magyarország milyen szerepet játszik a szövetségben, és az ünnepség jól reprezentálja, hogy Magyarország a jövőben milyen szerepet fog betölteni a NATO-ban.
Beszélt arról, hogy a parancsnokság személyi összetétele jól mutatja, milyen együttműködés zajlik: a befogadó ország delegálja a legtöbb katonát, de a nemzetközi erők is jelen lesznek. Ez fogja jelenteni az összekötő kapcsot a NATO és az egyéb meglévő egységek között, és jól mutatja, hogy mennyire azonos célokért dolgozunk.
Az üzenet pedig, amit ez a parancsnokság közvetít – mint kiemelte -, nem más, mint hogy a NATO itt van, a NATO erős, a NATO-szövetség tagjai nincsenek egyedül, mert jelen van Székesfehérváron ez a szövetség, és készen áll a tevékenységek folytatására. Majd a NATO kizárólagos védelmi funkcióját említette azzal együtt, hogy a tagországok biztonságának garantálása érdekében mindent meg fognak tenni, és a szövetségük továbbra is szikla szilárd, a jövőbeli kihívásokra pedig készen állnak. 

Salvatore Farina vezérezredes, a NATO JFC Brunssum parancsnoka arról beszélt, hogy a NATO NFIU határozott küldetése az, hogy segítséget nyújtson befogadó nemzetként, amikor szükség van arra, hogy a megerősített NATO reagáló erő elemei, vagy a magas készültségű összhaderőnemi erők megérkezzenek, és erősítsék a NATO reagáló képességét. Elmondta, hogy mivel Magyarország központi, stratégiai helyen található Európában, ezért létfontosságú a magyarok vezetői szerepe a szövetség számára a Kelet és Nyugat közötti keresztúton, ami mindig is így volt békében, válságban és konfliktusokban.
Majd azokért az erőfeszítésekért, amelyeket a Magyar Honvédség megtett ebben a rendkívül intenzív folyamatban, köszönetet mondott a Honvéd Vezérkar főnökének, majd mind a honvédelmi miniszternek, mind a magyar politikai vezetőségnek és a magyar népnek is megköszönte a támogatásukat.                 

Garas László ezredes, a magyar NFIU parancsnoka a rendezvényt követő sajtótájékoztatón kérdésre elmondta, hogy a parancsnokság épületének teljes felújítása, a berendezési tárgyakkal és informatikai eszközökkel, valamint hét darab gépjárművel együtt, összesen 1,2 milliárd forintos költségvetésből valósult meg, melynek 80%-át a NATO, míg 20%-át Magyarország finanszírozta.

  

A NATO Erőket Integráló Elemről bővebben: 

A megváltozott európai biztonsági környezet kihívásaira adható hatékony válaszok keresése a 2014-es walesi NATO csúcstalálkozó fő témája volt. A találkozót követően kiadott deklarációban a nemzetek kinyilvánították határozott szándékukat a Szövetség területi integritásának, tagállamai biztonságának szavatolására. Bár a NATO alapvetően védelmi jellegű szervezet, és nem keresi a konfrontációt, az esetleges fenyegetésekre adható leghatékonyabb válaszlépések biztosítása érdekében a Szövetség kidolgozta a Készenléti Akciótervet, melynek számos eleme közül az egyik legfontosabb a nagyon magas készenlétű erők létrehozása volt. Ezek az erők rövid időn belül bevethetők azon NATO tagállamok területén, ahol a fenyegetettségi szint azt indokolttá és szükségessé teszi. 

Ezeknek a katonai erőknek a minél hatékonyabb támogatása érdekében vált szükségessé a NATO Erőket Integráló Elemek (NATO Force Integration Unit - NFIU) létrehozása is. 

A Szövetség 2015-ben elsőként hat európai országban (Bulgária, Észtország, Lettország, Lengyelország, Litvánia, Románia) állította fel ezeket a kisebb NATO parancsnokságokat, míg Magyarország és Szlovákia egy évvel később, a második hullámban csatlakozott a rendszerhez. 

A többi ilyen szervezethez hasonlóan a magyar NFIU is vegyes összetételben magyar és nemzetközi állománnyal látja el feladatait, összesen 42 fővel. A más tagországokból érkező katonák jelenléte Székesfehérváron jól mutatja a NATO többnemzeti jellegét és a tagországok kollektív védelemmel kapcsolatos elkötelezettségét. 

A magyar NFIU parancsnoka Garas László ezredes. A szervezet 2016. szeptember 1-től jogilag a NATO Szövetséges Erők Európai Főparancsnokának közvetlen alárendeltségébe tartozik, és NATO Nemzetközi Katonai Parancsnokságként működik.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >