Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Várakozó ünnepségsorozat Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. november 25.
ImageNégy városrész közös karácsonyi készülődése veszi kezdetét a hétvégén. Immár harmadik alkalommal fog össze Víziváros, Felsőváros, valamint a 4. és a 11. számú választókörzet önkormányzati képviselője, hogy közös adventi programsorozatra invitálja a városrész lakóit. A négy hétvégét felölelő rendezvényre a szervezők minden korosztályt szeretettel várnak!

 

Dr. Horváth Miklósné, Víziváros önkormányzati képviselője, mint a városrészi rendezvény egykori kezdeményezője arról adott tájékoztatást, hogy a korábbi, szűken vett vízivárosi advent már harmadik éve, hogy kibővült egy olyan városrészi rendezvénnyé, ahol a régi, történelmi vízivárosnak a részei, a jelenlegi önkormányzati választókerületek összefogtak annak érdekében, hogy egy szélesebb körű, több embert érintő, nagyon szép várakozó adventi ünnepségsorozatot rendezzenek. A négy választókerület a 3., a 4., a 10. és a 11., melyek közül mindegyikre esik egy-egy szombat, s a szereplők azon körzetekből érkeznek a programoknak helyet biztosító Vízivárosi Általános Iskolába.

Deák Lajosné önkormányzati képviselő elmondta, hogy az első hétvégét a 11. választókörzet tartja meg. Hangsúlyozta, hogy ebben a rohanó, zaklatott világban nagyon fontos, hogy rá tudjunk hangolódni a keresztény világ legnagyobb ünnepére, a karácsonyra. Mivel ez a család és a szeretet ünnepe, ezért úgy válogatták össze a fellépőket, hogy a kisgyermekektől kezdve az idős korosztályig mindenkit megszólítanak.
Lesznek szereplők a Nefelejcs, a Gyöngyvirág és a Hétpettyes Óvodából, a Kossuth Lajos, a Hétvezér, a Széna Téri és a Bory Jenő Általános Iskolából. Ezen túl meghívást kapott a fellépésre a Nosztalgia Nyugdíjas Klub és az Öreghegyi Nyugdíjas Egyesület is. Szólt arról is a képviselő, hogy a rendezvényre ellátogatókat egy kis süteménnyel és teával is várni fogják.  

Molnár Tamás önkormányzati képviselő tájékoztatást adott arról, hogy a második szombaton, azaz december 3-án a 4. számú választókörzet programjai lesznek porondon, melyek az ott élőkről fognak szólni. Elmondta, hogy a körzeti programoknak azért is van jelentőségük, hogy a helyi identitás is megszülessen az itt élők lelkében, éppen ezért fontos, hogy ezt az adventi programsorozatot már évek óta meg tudják közösen szervezni.
A fellépők között ott lesz a Németh László Általános Iskola, az Árpád Úti és a Napsugár Óvoda. Elmondta, hogy ezen szereplések alkalmával a szülőknek lehetőségük nyílik arra, hogy megtekintsék gyermekeiket, hogy hogyan készülnek az intézményekben a karácsonyra.
Majd azzal zárta gondolatait, hogy aki ellátogat a rendezvényre, annak egy nagyon kellemes szombat délutánban lehet része.    

Földi Zoltán, Felsőváros önkormányzati képviselője először megköszönte dr. Horváth Miklósné önkormányzati képviselőnek, hogy ez a gondolat a közös adventről megfogalmazódott benne, amit aztán tettek is követtek, és lett egy Vízivárosi Adventi Ünnep, amelynek nagyon szép a szlogenje, hogy 3 testvérkörzet, 4 testvérváros mutatja meg a mindennapok után azt a fajta áhítatot, azt a fajta várakozást, ami ebben a négy hétben megvalósul.
Mint azt elmondta, talán annyival másabb ez a városi ünnepségsorozaton túl, hogy kicsit ember-központúbban illeszkedik a városrész területéhez, és így szólítja meg a gyermekeket és tulajdonképpen a generációkat, egészen az idősekig bezárólag. Örömét fejezte ki, hogy ennek részese lehet, és partnerként tud megjelenni körzetével.
Tájékoztatást adott arról, hogy Felsőváros a 3. szombaton, december 10-én mutatkozik be. Felsővárosból az óvoda, az iskola és a nyugdíjas klub lép fel a hagyományőrzés jegyében, mellyel céljuk nem más, minthogy az emberek figyelmét felhívják a gyökerekhez való visszalépéshez mind gondolatiságban, mind megjelenésben. A vendégeket arra fogják ösztönözni, hogy merüljenek el gondolataikban, öltöztessék ünnepi ruhába lelküket, s így várják a karácsonyt. Majd hozzátette, hogy mindenkit égi és földi mannával, étkekkel fognak várni. 

Dr. Horváth Miklósné önkormányzati képviselő elmondta, hogy a 4. adventi hétvégét, december 17-én a 3. számú választókerület szervezi, mely napon a vendég Vargha Tamás, honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője lesz, aki megosztja gondolatait a jelenlévőkkel. Elmondta, hogy a várakozás mellett tulajdonképpen a bemutatkozásról is szólnak ezek a szombatok, melyek keretében a városrész apraja-nagyja megmutatja, hogy mit is jelent számára a karácsony, és hogyan készül rá. Elmondta, hogy ezen rendezvénysorozat a gyertyagyújtásról is szól. A három lila és az egy rózsaszín gyertyáról: vagyis a hit, a remény, az öröm és a szeretet gyertyájáról. 

Arról is szólt, hogy régen adventkor reggel hatkor megszólaltak a harangok, és az emberek mentek az adventi misére, hogy hálát adjanak a teremtés Istenének, hogy megköszönjék, hogy élnek és vannak, és hogy minden gond és baj mellett, van kikre támaszkodniuk, van családjuk. Vannak, akik hitük szerint a megváltó születését ünneplik ilyenkor, s vannak, akik a szeretet és a család ünnepének tekinti ezt.  A decembert gyönyörű hónapnak aposztrofálta, mert ezzel a várakozással telik el, amikor az emberek megpróbálják megtalálni a harmóniát és a lelki békét. S hogyha ez sikerül az adventi időszakban, akkor tudunk úgy odaállni a karácsonyfa alá, hogy valóban békesség van a lelkünkben.  

Külön megköszönte a munkáját a programokat rendező LISZI Egyesületnek, akik minden évben beleteszik nemcsak a kreativitásukat, hanem a munkaerejüket és a türelmüket is ebbe az ünnepbe, hogy valóban minden korosztálynak emlékezetes legyen. 

Beszélt arról is, hogy újat is akartak hozni a programok közé. Ez abban jelenik meg, hogy meghirdetnek egy pályázatot, aminek témája egy karácsonyi képeslap, amit gyerekektől szeretnének kapni azt megmutatva ezen, hogy számukra mit jelent a karácsony, ők hogyan gondolnak és terveznek meg egy karácsonyi képeslapot.  Három korcsoportban hirdetik meg a pályázatot: óvodásoknak, alsó osztályosoknak, illetve felsősöknek. Beküldési határidő november 30. Majd mindegyik korcsoportból az első öt legjobbat egy zsűri kiválogatja, és azok kikerülnek a LISZI Facebook oldalára, amikre lehet szavazni. Majd az utolsó adventi szombaton, azaz december 17-én győzteseket hirdetnek. S mind a 15-en ajándékot fognak kapni, a Media Markt ajándékutalványait, különböző értékben. 

Ezen túl lesz egy diorama-építő foglalkozás, melynek során azok a gyerekek, akik mindegyik szombaton részt vesznek ezen, készítenek egy varázsdobozt. Ezt minden alkalommal folytatják, s amikor december 17-én elkészül, abba be is kerül valami, és haza is vihetik a gyerekek a saját munkájukat. 

A fentieken túl a képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a záró ünnepségre külön öröm lenne, hogyha eljönnének a nyugdíjasok, hiszen számukra egy koncertet is szerveznek. 

Majd mind a négy képviselő szeretettel invitált mindenkit a városrészi ünnepségsorozatra.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >